Mityba (pagal HS)
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Re: Mityba (pagal HS)
Vasarą kažkie yra, dabar irgi kokį obuolį suvalgau. Ne, neturiu. Turėjau pačioj pradžioj, kai staigiai nuo "normalios" mitybos perėjau grynai prie žalios mėsos ir žalių kiaušinių.
Saulius Jasionis
-
- Posts: 137
- Joined: Sun Jan 09, 2011 7:24 pm
- Location: Kaunas
- Contact:
Re: Mityba (pagal HS)
Sauliau..ir saldainiai su pyrageliais dingo nuo tavo stalo?
Re: Mityba (pagal HS)
Ai, išdavikas, negražu... Saldainiais pats ir gundai . O pyragėlių tai nevalgau jau seniai. Nu gal kada padariau grieką nesusilaikęs.
Saulius Jasionis
-
- Posts: 1083
- Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
- Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
- Contact:
Re: Mityba (pagal HS)
Jo, saldainių atsisakyti sunkiausia Visgi man neaišku ar galima visiškai atsisakyti cukraus. Juk diabetikus, kurie cukraus nevalgo, kartais ištinka šokas dėl cukraus trūkumo ir tada gelbsti saldumynai. Ar aš klystu?
Žilvinas Žurauskas
-
- Posts: 137
- Joined: Sun Jan 09, 2011 7:24 pm
- Location: Kaunas
- Contact:
Re: Mityba (pagal HS)
Kaimieti...cukraus atsisakyti imanoma, o vat angliavandeniu ne smegenims reikalinga ir raumenims (trumpam darbui, nepamenu iki kiek ten sekundziu)...
Re: Mityba (pagal HS)
Man dar neaišku su retais valgymais. Teko skaityt tokią neblogą studiją apie chantų kultūrą, tai jie kaip tik mano, kad pilvas turi dirbt nuolat. Ir pvz. žuvaudami nuolat valgo žuvis.
Saulius Jasionis
Re: Mityba (pagal HS)
Dėkui atsakiusiems. Bet dar apie sultinį - jei kelias dienas, tai reiškia jį reikia pasišildyti, o šildytas maistas visur akcentuojamas kaip netinkamas, tik šita vieta man irgi nesuprantama - nevalgyti šildyto maisto. Juk jei vieną kartą virei, tai pašildydamas ką besugadinsi dar...
Hora, o kokios daržovės žiemos metu, gal gali plačiau, nes mano fantazija ties morkom, burokais ir kopūstais pasibaigia... Pastarnokai, moliūgai atkrenta dėl krakmolo, salierai? Na dar pupelės šparaginės šaldytos, grybai džiovinti, spanguolės, bruknės kaip desertas.
Skystai virtas kiaušinis tai kiek laiko virtas? Nes žmonės įvairiai tą skystumą įsivaizduoja, man dar skystas, jei trynys ne visai kietas, bet jums tai žinoma labiau skysti ra skysti...
Kaip ankštiniai - žirniai, pupos, pupelės, lęšiai? Žiūrint istoriškai tai tas pats kas ir grūdai, be to turi irgi nevirškinamų visokių medžiagų, bet HS lyg ir neakcentuoja didelės jų blogybės, arba dar neaptikau
Pieno produktai turbūt irgi ne taip seniai atsirado žmogaus mityboje, juk tam reikalingas vienoks ar kitoks perdirbimas, darant varškę kaip atliekos lieka išrūgos ir jų kiekiai pakankamai dideli, todėl nėra suvartojamos, tokiu būdu iš pieno paimamas vienintelis baltymas kazeinas, kuris sutraukiamas į varškę pakaitinus, o visi kiti baltymai išpilami su išrūgomis. Taip gaunasi baltymų išblansavimas, nes piene baltymų sudėtis kitokia nei varškėj, varškėj mes valgom koncentruotą kazeiną.... Nors kita vertus gal ne tiek svarbu, jei virškinimas, žarnyno mikroflora ir membranos dirba normaliai...
Aš čia nesikabinėju, bet man kyla tokie klausimai, skaitant HS, todėl įdomu kaip jūs sau pagrindžiat tokius dalykus.
Dar dėl mėsos. Ar fermentuota, t.y. skilandis ir vytinta dešra, atstoja žalios vartojimą, ar tai jau kitas produktas?
Man saldainių ir kitokių aiškių saldėsių, gryno cukraus bet kokiuose patiekaluose kaip tik lengviausia atsisakyt. Angliavandenių visiškai atsisakyt niekaip nepavyks, to tikrai ir nereikia, tik jų būna įvairių formų. Juk daugelyje produktų angliavandenių yra sudėtyje ir jie nebūtinai gi saldūs. Kaip suprantu svarbu nevartoti tų greitų sacharozės, gliukozės ir fruktozės ir dar krakmolo koncentruotai, o šiaip angliavandeniai būtini. Dar galvoju, kad vaikams tie "saldainiai" visokie gal ir mažiau kenkia, nes bent jau žiūrint į saviškius, tai jie nuolatiniam judesy, dažniausiai bėgime, tai ir sunaudoja tą eneregiją greitai.Bet aišku dažnas insulino išsiskyrimas nėra gerai.
Hora, o kokios daržovės žiemos metu, gal gali plačiau, nes mano fantazija ties morkom, burokais ir kopūstais pasibaigia... Pastarnokai, moliūgai atkrenta dėl krakmolo, salierai? Na dar pupelės šparaginės šaldytos, grybai džiovinti, spanguolės, bruknės kaip desertas.
Skystai virtas kiaušinis tai kiek laiko virtas? Nes žmonės įvairiai tą skystumą įsivaizduoja, man dar skystas, jei trynys ne visai kietas, bet jums tai žinoma labiau skysti ra skysti...
Kaip ankštiniai - žirniai, pupos, pupelės, lęšiai? Žiūrint istoriškai tai tas pats kas ir grūdai, be to turi irgi nevirškinamų visokių medžiagų, bet HS lyg ir neakcentuoja didelės jų blogybės, arba dar neaptikau
Pieno produktai turbūt irgi ne taip seniai atsirado žmogaus mityboje, juk tam reikalingas vienoks ar kitoks perdirbimas, darant varškę kaip atliekos lieka išrūgos ir jų kiekiai pakankamai dideli, todėl nėra suvartojamos, tokiu būdu iš pieno paimamas vienintelis baltymas kazeinas, kuris sutraukiamas į varškę pakaitinus, o visi kiti baltymai išpilami su išrūgomis. Taip gaunasi baltymų išblansavimas, nes piene baltymų sudėtis kitokia nei varškėj, varškėj mes valgom koncentruotą kazeiną.... Nors kita vertus gal ne tiek svarbu, jei virškinimas, žarnyno mikroflora ir membranos dirba normaliai...
Aš čia nesikabinėju, bet man kyla tokie klausimai, skaitant HS, todėl įdomu kaip jūs sau pagrindžiat tokius dalykus.
Dar dėl mėsos. Ar fermentuota, t.y. skilandis ir vytinta dešra, atstoja žalios vartojimą, ar tai jau kitas produktas?
Man saldainių ir kitokių aiškių saldėsių, gryno cukraus bet kokiuose patiekaluose kaip tik lengviausia atsisakyt. Angliavandenių visiškai atsisakyt niekaip nepavyks, to tikrai ir nereikia, tik jų būna įvairių formų. Juk daugelyje produktų angliavandenių yra sudėtyje ir jie nebūtinai gi saldūs. Kaip suprantu svarbu nevartoti tų greitų sacharozės, gliukozės ir fruktozės ir dar krakmolo koncentruotai, o šiaip angliavandeniai būtini. Dar galvoju, kad vaikams tie "saldainiai" visokie gal ir mažiau kenkia, nes bent jau žiūrint į saviškius, tai jie nuolatiniam judesy, dažniausiai bėgime, tai ir sunaudoja tą eneregiją greitai.Bet aišku dažnas insulino išsiskyrimas nėra gerai.
Jurga Stoškutė
Re: Mityba (pagal HS)
Neklysti. Dėl nuolatinio dažno užkandžiavimo angliavandeniais ( vaisiais,kepiniais ,saldainiais, ) ima gamintis per daug insulino ir to pasekmė -diabetas, yra du antro tipo diabeto variantaiVisgi man neaišku ar galima visiškai atsisakyti cukraus. Juk diabetikus, kurie cukraus nevalgo, kartais ištinka šokas dėl cukraus trūkumo ir tada gelbsti saldumynai. Ar aš klystu?
tai va, tiems hipoglikemikams ir leidžia atsigauti saldumynai, tačiau tai tik tam kartui. Jei jie išmoktų suvaldyti insulino perteklių ir sumažinti jo gamybą organizme, jie būtų visiškai sveiki žmonės. Abu variantai. Pirmas variantas buvo mano vyro tad lengvai susitvarkė, apribojęs angliavandenius, atsisakęs užkandžiavimo. Tiems hiopglikemikams yra žymiai sunkiau.Jei organizmas yra ilgai veikiamas tokiomis didelėmis cukraus dozėmis ir kartu didelėmis insulino koncentracijomis, išsivysto apsauginė reakcija. Gali atsirasti audinių nejautrumas insulinui. Jei ląstelės nėra jautrios insulinui, tai jos labai sunkiai priima naujas gliukozės molekules. Kadangi gliukozė į ląsteles patenka sunkiau, tai energijos gamybai daugiau naudojami riebalai. Apie tokį žmogų sako, kad „kuo daugiau jis valgo, tuo labiau jis lysta“. Toks medžiagų apykaitos sutrikimas vadinamas ketogeniniu arba tiesiog II tipo (įgytu) diabetu. Galima ir kita organizmo reakcija. Gali atsirasti audinių hiperjautrumas insulinui. Tokiu atveju visa gliukozė patenka į ląsteles virsta kūno riebalais, o kraujyje nuolat labai žemas gliukozės kiekis arba jis labai greitai ir žemai nukrinta iškart pavalgius. Apie tokį žmogų sakoma, kad „valgo, bet nepavalgo, tik pampsta“. Toks medžiagų apykaitos sutrikimas vadinamas gliukogeniniu arba tiesiog hipoglikemija.
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
Re: Mityba (pagal HS)
žuvis- ne angliavandeniai, tai neskatina insulino pertekliaus ir cukraus šuolių kraujyje. Mums reikėjo suvaldyti insuliną, o tai daroma retesniu valgymu. Su tomis insulino ir cukraus problemomis daugiausia susiduria vaisių ir miltų mėgėjai, kurie nuolat juos kramto.Man dar neaišku su retais valgymais. Teko skaityt tokią neblogą studiją apie chantų kultūrą, tai jie kaip tik mano, kad pilvas turi dirbt nuolat. Ir pvz. žuvaudami nuolat valgo žuvis.
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
-
- Posts: 137
- Joined: Sun Jan 09, 2011 7:24 pm
- Location: Kaunas
- Contact:
Re: Mityba (pagal HS)
Aš įdedu kiaušinį į verdantį vandenį ir paverdu 2-3 minutes. Dar lieka nesutraukto baltymo snarglių pavidalu , bet sumaišai sauksteliu pačiame kiaušinyje su tryniu ir suvalgai tokie skysti 5 kiaušiniai ir nejauti, kad valgęsSkystai virtas kiaušinis tai kiek laiko virtas? Nes žmonės įvairiai tą skystumą įsivaizduoja, man dar skystas, jei trynys ne visai kietas, bet jums tai žinoma labiau skysti ra skysti...