Page 1 of 6

Cukrus

Posted: Tue Mar 01, 2011 9:51 am
by nawjia
Saulius:
Lietuvoj tik viena rūšis auga- paprastoji šertvė. Epifitas, lapai žali visus metus, tik retokas. Turiu naš jų darže, jau lyg atidirbau auginimo "technologiją". Ar galima cukrų pakeist- nežinau, gal galima, saldūs šaknaistiebiai žiauriai, jei daugiau atsikandi- net kartu burnoj, o jei tik mažą mažą trupiniuką- smarkiai saldu. Skaičiau, kad skandinavijoj valgomi, vaikų skanėstas.
Giedrioks26:
Šertvių šakniastiebiai vaikų skanėstas, bet jų daug nesuvalgysi, nes be didelio kiekio cukraus jie dar turi ir karčiūjų medžiagų, bei medžiagų, kurie palerižuoja kirmėlių lygiuosius raumenis ir taip jas išvaro iš žmogaus organizmo. Bet reikia atsiminti, kad vartojant kaip cukrų jis gali tapti kenksmingas, visgi tai labaiu vaistas nei maistas. Aš asmeniškai negaliu jo daugiau suvalgyti nei 2 cm šakniastiebio, man jis kartus ir skalsus, suvalgius daugiau pradeda pykinti, o tai mano manymu reišia, kad augalas nuodingas. Net vartojant kaip vaista, reikia žinoti kaip tai daryti, aš to nežinau (kokios dozės, kaip paruošti ir panašiai). Lietuvos salygom cukraus pakaitalo nerasite, išskyrus medų. Yra dar tokia saldžialapė kulkšnis, kurios lapeliai saldūs pakramčius, panašiai, kaip stevijos, bet kiek teko džiovinti, saldumas prapuola. Be to ankštiniai turi daug gliukozidų, kurie nepriimtini mūsų organizmui ir pučia vidurius (šiek tiek nuodingi). Yra dar saldžiašaknis pelėžirnis. Šaknis tikrai saldi, bet dėl naudojimo reiktų eksperimentuoti.
Taip daug cukraus yra nendrių šakniastiebiuose (vis gi ji giminaitė cukranendrės). Šakniastiebius reiktų virti pora valadų, po to nukošti ir nukoštą vandenį dar virti vos ne visą dieną kol vanduo nugaruoja ir gaunamas saldus sirupas (praktikoj nebandžiau). Lygiai taip pat sirupo galima gauti iš kliavo sulos, ir manau, kad iš bet kurio cukringo augalo tokiu būdu galima gauti sirupo. Tik klausimas ar apsimoka? Arba kam gadinti kliavo sula, ji daug vertingesnė neperdirbta. Dėl buteliuko sirupo galima išnaikinti didelį plotą augalų, arba pabandykite pririnkti didelį kiekį nendrės šakniastiebių? sudėtingas reikalas... aš renkuosi bitininkystę
Aš kažkodėl linkstu prie to, kad reikia įsiklausyt į gamtą. Jeigu retkarčiais pyragą išsikepsi - nenumirsi, mes užprogramuoti saldumo paieškoms šiaip ar taip. bet jeigu nuolat saldžiai valgysi susijauksi savo sveikatą, tapsi cukraholiku (o aš čia visai nejuokauju, nes priklausomybė nuo cukraus yra ne ką mažesnė nei nuo heroino ar degtinės).

Karts nuo karto galima pažaisti su stevija, lipija ir visom lietuviškom žolėm. Bet daug pyragų iš jų neiškepsi turbūt.
Stevijos miltelių galima nusipirkti, bet jie turi anyžinį, labai nemalonų prieskonį. Nes ten sudedami pigieji steviozidai (stevija turi 6 ar tai 8 steviozidų rūšis), o brangiuosius (be anyžinio prieskonio) pardavinėja už aukso kainą.

Re: Baltoji mirtis

Posted: Sat Mar 05, 2011 11:46 pm
by paukštukas
Sveiki,
Yra toks augalas Stevija. Kiek žinau, tai maistui ir arbatoms tinkama, bet dėl vaistiniu savybių, tai nieko konkretaus nežinau. Teko lapuka ragaut, tai buvo tikrai saldus. Gal kas daugiau žino, o gal augina galės daugiau papasakoti.

Re: Baltoji mirtis

Posted: Sun Mar 06, 2011 10:14 am
by angela
Yra dar toks augalas cukriniai runkeliai. Anksčiau žmonės patys virdavo cukrų, gaudavosi toks kaip sirupas. Dar kyla klausimas...... o kodėl tas cukrus toks kenksmingas? ... gal dėl to, kad yra balinamas ir kristalizuojamas.... gal ir dar kas nors yra. Tos visos saldžios žolės man patogu būtų saldinti arbatą . :D

Re: Baltoji mirtis

Posted: Sun Mar 06, 2011 11:41 am
by ArvydasG
Gal bandom sitaip ;) , is 1 klevo pribega apie 100 lt sulos, jei rasim 20 klevu, iseis 50 litru sveiko sirupo. ;)

Vienam litrui klevų sirupo pagaminti reikia beveik 40 litrų sulos. Cukraus koncentracija sirupe siekia apie 60 proc. Jei ruošiatės klevų sirupą gaminti savarankiškai, tam geriausiai tiks kaimiška lauko virtuvė, nes gamybos procese išsiskirs daug drėgmės. Gaminimo procesas nėra sudėtingas – klevų sula ilgai kaitinama, kol išgaruoja vanduo ir išgaunamas reikiamos spalvos ir konsistencijos sirupas. Beje, klevų sirupas – Šiaurės Amerikoje gyvenusių indėnų išradimas. Jį virdavo kaip vaistą nuo įvairių negalavimų. Iš tikrųjų pagal naudingumą sveikatai Amerikoje klevų sirupas vertinamas kaip pas mus medus.

Re: Baltoji mirtis

Posted: Sun Mar 06, 2011 11:43 am
by saulius
Cukrus nekenksmingas, kenksmingas kai jo per daug. O per daug jo dabar visada.

Re: Baltoji mirtis

Posted: Sun Mar 06, 2011 12:06 pm
by ArvydasG
Du arbatiniai cukraus bent dviem valandom 50% prislopina imuninęsistemą ir taip atverią kelią infekcinėms ligoms.
Žinant kad dauguma žmonių pastoviai naudoja cukrų – reiškia kad jų imuninė sistema yra prislopinta visą dieną ir nenuostabu kad jei pasigauna infekcines ligai tokias kaip sloga, gripas ir kt.

cukrus sutrikdo mineralų balansą ypatingai ‘ištraukia’ iš kaulų kalcį, kuris per ilgesnį laiką veda į osteoporozę (sumažėjęs kaulų tankis ir dėl to jie lengvai lūžta).Perteklinis cukraus vartojimas ‘padaro organizmą rūgštu’, taip jus perskaitėte teisingai, nors cukraus skonis yra saldus patekęs į organizmą jis rūgština – pakeičia rūgščių ir šarmų pusiausvirą ( ‘ph’).
Cukrus skatina blogojo cholesterolio(LDL) gamybą ir sumažina gerąjį cholesterolį(HDL).
Ir t.t

Re: Baltoji mirtis

Posted: Sun Mar 06, 2011 5:28 pm
by Vėjai
Klevų sirupas labai geras produktas. Ir kvapnus. Pyrago su klevų sirupu skonio nesulyginsi su "cukraus" ar net medaus pyragu. Bet žinovai sako , kad iš mūsų klevų sirupo negausim. Kanadoje kitokie klevai auga.
Arvydai, ar esat bendęs garinti klevų sulą? Aš labai norėčiau išmokti. Bet jau tiek tų norų prisirinko, kad tuoj 24 valandų paros neužteks. Teks norus į eilę sustatyti :D

Re: Baltoji mirtis

Posted: Sun Mar 06, 2011 11:16 pm
by saulius
Klevų sulą leisdavom tik vaikystėj, laiko daugiau buvo. Bet tai buvo greičiau pažaidimas, nes sezonas labai trumpas ir klevų miške buvo nedaug. Pagrindinė sula, kurią gerdavom visą vasarą- beržų. Klevo sula šiek tiek saldesnė, bet tik šiek tiek, yra beržų, kurių sulos saldumas dar didesnis. Paprastai drėgnesnėse vietose, upių krantuose, kur šaknys gauna pakankamai vandens, o laja- daug saulės.

Re: Baltoji mirtis

Posted: Mon Mar 07, 2011 10:12 am
by ArvydasG
Imkim Kanada, ten istirta kad sulos tekinimas nepakenkia medziui, ir niekaip nesuprantu kodel pas mus kitaip.
Davei leidima, eigulys paskui patikrina kaip sutvarkai medeli ir visi patenkinti, valstybe gavo kazkoki uzmokesti, zmogus kazkokias pajamas. Bet cia Lietuva. :roll:

Re: Baltoji mirtis

Posted: Mon Mar 07, 2011 10:27 am
by saulius
ten istirta kad sulos tekinimas nepakenkia medziui, ir niekaip nesuprantu kodel pas mus kitaip.
Tikrai nepakenkia. Žinau beržų, iš kurių sula leidžiama jau kelintas dešimtmetis- ir auga sveiki.