Kaip nesugadinti GŽ maisto

Apie tai, kas mus žaloja, o kas - stiprina

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Kaip nesugadinti GŽ maisto

Standartinė lugne » Pir Lap 21, 2011 2:30 pm

Kuo termiškai neapdorotas maistas pranašesnis? Kur žaliavalgystės stiprybė? Kas nutinka, kai maistą verdam? Galbūt iš teisingai užaugintų daržovių išsivirę troškinį, GŽ auginimas jau neturi prasmės ir užtenka tik nepilti pesticidų ir trąšų ir valgysim tos pačios kokybės troškinį?
Verdant maistą kinta baltymų struktūra, suyra kai kurios jungtys. Tai atrodytų turėtų būt lengviau virškint. Bet tuo pačiu baltymai sušoka į naujus darinius, panašiai kaip rauginant pieną atsiranda "grumstai". Tada gal jau sunkiau.
Dar valgant žalią maistą (nekaitintą daugiau nei 43? laipsniai) suvalgom daugybę fermentų (jie irgi baltymai) ir jų jau nereikia gaminti mūsų organizmui. Bet tie suvalgyti fermentai skrandyje veikiami druskos rūgšties ir toliau žarnyne suyra iki amino rūgščių arba amino rūgščių neilgų atkarpų iš kurių organizmas vėl gali sintetinti reikalingus fermentus?
Kas dar nutinka kaitinant maisto produktus?
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Standartinė Mama Smilga » Pir Lap 21, 2011 3:05 pm

Suyra neatsparūs karščiui vitaminai.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Standartinė saulius » Pir Lap 21, 2011 3:50 pm

Neutralizuojamos kai kurios "negeros" aminorūgštys, pvz. kiaušinio baltyme, augaliniai toksinai (ypač sėklose). Todėl kai kuriuos produktus geriau valgyt virtus arba iš viso jų nevalgyt. Tie produktai atsiradę vėliau, kai virškinimo aparatas jau buvo susiformavęs.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Standartinė pirtininkas » Pir Lap 21, 2011 4:05 pm

"žalias" maistas (turiu omeny daržoves vaisius grūdus riešutus) turi savyje fermentų kurie patys "ištirpdo" maistą žarnyne, tuo tarpu termiškai apdorojant tie fermentai suyra, todėl ir atsiranda virškinimo problemų.
pirtininkas
 
Pranešimai: 317
Užsiregistravo: Tre Rgp 25, 2010 4:35 pm

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Standartinė pirtininkas » Pir Lap 21, 2011 4:06 pm

ŽaliasŽ obuolys susivirškina per 2-2.5 val, o tas pats keptas obuolys virškinasi 5-6 val....
pirtininkas
 
Pranešimai: 317
Užsiregistravo: Tre Rgp 25, 2010 4:35 pm

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Standartinė Mama Smilga » Pir Lap 21, 2011 4:14 pm

Valgomąsias sėklas daiginant, jose esantys inhibitoriai suyra. Kitokių blogų medžiagų gamtinėse arba GŽ sėklose nėra.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Standartinė lugne » Pir Lap 21, 2011 5:06 pm

[quote]"žalias" maistas (turiu omeny daržoves vaisius grūdus riešutus) turi savyje fermentų kurie patys "ištirpdo" maistą žarnyne, tuo tarpu termiškai apdorojant tie fermentai suyra, todėl ir atsiranda virškinimo problemų.[quote]
O tai ką šitų fermentų neveikia skrandžio sultys kaip visų kitų baltymų? :shock:
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Standartinė lugne » Pir Lap 21, 2011 5:52 pm

Neutralizuojamos kai kurios "negeros" aminorūgštys, pvz. kiaušinio baltyme,

ta prasme tampa neprieinamos dėl baltymo struktūros pasikeitimų? Reiškia dalis tokio maisto lieka nesuvirškinta? O ką reiškia negeros? Kai kurių aminorūgščių žmogaus organizmui nereikia?
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Standartinė saulius » Pir Lap 21, 2011 6:04 pm

Ai, atsiprašau, ne aminorūgštys. Kiaušinio baltyme yra proteinas ovomukoidas, kuris slopina kasos fermentą tripsiną. Tripsinas skaido baltymus. Todėl ovomukoidas, kad nesukeltų neigiamų pasėklmių, turi būt denatūruotas. http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanit ... /Kiausinis
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Standartinė kamala » Ant Lap 22, 2011 10:27 am

Sakyčiau mokslas, toks koks jis šiandien yra, tokių klausimų spresti negali.
Mokslas neivertina informacinės dalies maisto produktuose, o ji sakyčiau irgi pakankamai svarbi.
Informacija nusitrina verdant ar kepant, ir ne visada tai naudinga. Apdorojant mėsa tai naudinga, o daržoves tai gal ir ne.
kamala
 
Pranešimai: 36
Užsiregistravo: Pir Geg 24, 2010 11:46 am

Kitas

Grįžti į Sveikata

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

cron