Sidras

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Sidras

Standartinė saulius » Ket Gru 18, 2014 11:09 am

Didelis obuolių derlius šiemet išprovokavo sidro gamybą. Turistaujantis jaunimas darė pirmuosius bandymus, o kartu ir man teko pasidomėt šituo reikalu. Gavosi ir daug, ir gero. Ir technologija paprastutė: užraugi sultis ir išrūgusias išpilstai į butelius. Pastovi ir gaunasi gazuotas gėrimas, 5 - 6 laipsnių stiprumo. Ką dar pavyko išsiaiškint: nereikia jokių ten spec. bonkų ir šlangelių. Puikiausiai rūgsta atviram inde, tik negalima jo judint. Nereikia jokių mielių, jos viską tik sugadina. O va obuolių rūšis daug ką reiškia. Geram sidrui netinka nei viena dabartinė mūsų kultūrinė veislė. Aišku, jis gaunasi geresnis nei parduotuvėj, bet neturi išraiškingo skonio. Geram sidrui reikia karstelėjusių obuolių. Vienintelė obelis tokia yra pas mus. Obuoliai gali būt saldūs ar rūgštūs- tas ne taip svarbu, būtinas yra kartumas. O rudenį miške beieškodamas triufelių užėjau obelį - nu kaip pagal užsakymą. Obelų tai ten nemažai, bet viena- būtent "sidrinė". Obuoliukai didesni už laukinius dvigubai, labai sultingi, salsterėję ir kartūs. Tai jau skiepysiu pavasarį :)
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Sidras

Standartinė Mama Smilga » Ket Gru 18, 2014 3:00 pm

O tas karstelėjimas pranyksta? Jis kažką duoda? Kiek suprantu,tai yra rauginės medžiagos. Dėl kurių ir ąžuolo labai dedami į raugiamus agurkus.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1829
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Sidras

Standartinė saulius » Ket Gru 18, 2014 3:15 pm

Sidre kartumo nelieka, lieka turtingas skonis.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Sidras

Standartinė Mama Smilga » Sek Gru 21, 2014 5:11 pm

Nu klausyk... Mums tas sidras tai buvęs- nebuvęs, bet mėgstam raugtus obuolius. Tai išeina, kad tuos karstelėjusius reikia su džiaugsmu raugti, o ne laukti, kol pašals? Atradimas.
Klausyk, o šermukšniai? Jie irgi iki šalnų karstelėję? Viskas, raugsiu su šermukšniais. Tarp kitko, rojinukai, tie vyšnios dydžio, ir gudobelės skonio atspalviu labai primena šermukšnius.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1829
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Sidras

Standartinė saulius » Sek Gru 21, 2014 5:19 pm

Gerai tau, kai turi šermukšnių. Rudenį visas pamiškes išbraidžiojau- medžių pilna, o uogos nei vienos neradau.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Sidras

Standartinė Mama Smilga » Sek Gru 21, 2014 5:42 pm

Tai pas tave šalčių nebus. O pas mane bus, nes uogų pilni medžiai. Nu čia toks liaudies pastebėjimas, bet pasiteisino ne kartą.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1829
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Sidras

Standartinė Lowrell » Ket Lie 23, 2015 10:16 pm

O kiek laiko maždaug rūgsta obuolių sultys? Kaip žinot a čia dar palaikyt ar jau nebereikia? Aš iš kriaušiu bandysiu daryt, šiemet labai daug. Kriaušiu sidras pasirodo net ne sidras vadinasi, o peris :)
Andrius V.
Lowrell
 
Pranešimai: 304
Užsiregistravo: Pen Bir 08, 2012 12:33 pm
Miestas: Paežeriai, Radviliškio r.

Re: Sidras

Standartinė saulius » Pen Lie 24, 2015 7:35 am

Priklauso nuo temperatūros, savaitę, max. dvi. Kai nustoja burbuliuot reikia matuot cukringumą arba ragaut. Prieš išpilstant cukraus turi būt arti nulio. Jeigu bus visai nulis- nebus burbuliukų.
O nejaugi daugiau niekas pernai nedarė sidro? Būtų įdomu įvairios patirtys...
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Sidras

Standartinė saulius » Pen Lie 24, 2015 7:38 am

Užvesk temą kai darysi kriaušių, įdomu. Pas mus šiemet lyg laukinių kriaušyčių nemažai turėtų užderėt, bet skaičiau, kad iš jų prastas gaunasi, bekvapis, tai net nežinau ar prasidėt.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Sidras

Standartinė Lowrell » Šeš Lie 25, 2015 8:51 am

O wikipedijoje rašo, kad kriaušės skirtos sidrui gaminti labiau rūgščios, turi daugiau taninu ir nėra skanios valgyti. Tai gal išeitu kas iš tų laukinių? Aš tai bandysiu iš kultūriniu. Bet veislių nepažįstu, ragausiu kurios daugiau rūgščios nei saldžios bus, iš tų ir darysiu.
Andrius V.
Lowrell
 
Pranešimai: 304
Užsiregistravo: Pen Bir 08, 2012 12:33 pm
Miestas: Paežeriai, Radviliškio r.

Kitas

Grįžti į Sauliaus Jasionio ūkis

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias