Midus
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Re: Vynuogės
matai, nesu midaus žinovė, tai iš kur man žinoti. Pavaišinsi- žinosiu
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
Re: Vynuogės
ir kiek kg medaus reik tam trilitriniui midaus gauti?
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
Re: Vynuogės
Apie pusantro kg buvo dėta. Bet čia toks naujoviškas variantas, senovėj raugdavo be vandens, iš gryno medaus.
Saulius Jasionis
Re: Bitės
nu ne, grynas medus nerūgsta, gi stovi metų metus.
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
Re: Bitės
Todėl labai ilgai ir rūgdavo, mažiausiai 15 metų. Skiesdavo biskį trintomis uogomis, kad mielių būtų.
Saulius Jasionis
Re: Bitės
Tai kad principas ten paprastas. Galima raugint kaip vyną (su šlangele) arba atvirai, kaip girą. Pernai bandėm pirmu variantu, šiemet bandom antru. Paimi medaus, įpili šilto vandens, išmaišai, uždengi ir laikai kol išsiburbuliuoja, tada perpili į bonkas ir brandini. Nežinau dar dėl mielių, mes dėjom vyninių pirktinių, bet geriau gal būtų natūralių uogų įdėt. Nes ir į normalius vynus jokios mielės nesideda, o meduj jų nėra. Galima kokių prieskonių, kas mėgsta. Aišku, čia būdas labai modifikuotas, geresniam midui pirmiausia reikia gero medaus, nesukto, o su viskuo, kas yra koriuose. O šiemet tai tiesiog praskiedžiau medų, įdėjau vyno mielių ir rauginu moliniam puode.
Saulius Jasionis