Page 3 of 7

Re: Dienoraštis

Posted: Tue Mar 17, 2015 5:21 pm
by Mama Smilga
Palaikyti porą parų artimoje nuliui pliusinėje temperatūroje (pvz., šaldytuve). Grūdinimosi procesai sėklose vyksta tik tada, kai sėklos yra drėgnos. Galima pačius indelius su žeme, su pasėtomis sėklomis pastatyti į šadytuvą (į poliet. maišelį įvyniojus - drėgė negaruos, žemių nepribyrės). Galima vynioti į agroplėvelę, užrašius veislės pavadinimą, padrėkinti, kad nevarvėtų, viską - į poliet.plėvelę ir į šaldytuvą. O į žemes susėti jau po grūdinimo.

Re: Dienoraštis

Posted: Fri Mar 20, 2015 12:01 am
by Mama Smilga
Pirmiesiems "poliarininkams" praėjo trys grūdinimo paros, perkėliau į šilumą. Dygimo vyksmai prasidės tik dabar. Galima laikyt, lyg tik dabar sėjau ;)

Re: Pomidorai Smilgų šaltžemėje

Posted: Fri Mar 20, 2015 12:06 am
by Mama Smilga
Užklupau Ru pomidorininkų dienoraščius. Pasidomėjau, kaip sėklininkai augina. O vargeli, kiek triučo pila... Ir dar triučyjimo rekomendacijas visiems dalina. Daug mieliau skaityt tuos, kurie augina sau, vaikams, anūkams...

Re: Dienoraštis

Posted: Fri Mar 20, 2015 12:22 am
by saulius
O kodėl šaldai sėklas, o ne daigus (kai sėkla išleidžia šaknelę)?

Re: Dienoraštis

Posted: Fri Mar 20, 2015 12:44 am
by Mama Smilga
Tai, ką aš darau, šiaip vadina stratifikavimu. Brinkintų sėklų poveikis žemomis pliusinėmis teperatūromis. Kai šaldomos jau snapukus parodžiusios sėklytės - tai vadinama jarovizavimu. Šilumamėgėms kultūroms visur rekomenduojamas tik stratifikavimas, o šalčiamėgėms - jarovizavimas.

Būtų, žinoma, visų gamtiškiausia nuo pasėjimo iki kilpelių pasirodymo nešioti indelius nakčiai į tą mažą pliusą, dienai - namo. Bet aš bijau pamiršti, sušaldyti - tiek indelių šaldytuvan jau netilptų, reiktų prieangin.

Daigelius, žaliuosius, irgi grūdinu - vos tik kilputės pasirodo, nešu į vėsų kambarį (apsiginklavusi termometrais :P ), ir ten laikau savaitę.

Re: Dienoraštis

Posted: Fri Mar 20, 2015 8:32 am
by saulius
Senoviniai (caro laikų) daržininkystės meistrai kaip tik šaldydavo daigus, ant ledo, šilumamėgių kultūrų. Kad sutrumpint vegetaciją ir padidint atsparumą žemoms temperatūroms.

Re: Dienoraštis

Posted: Sat Mar 21, 2015 6:37 pm
by lugne
Kaip kaip? Gal plačiau yra kur apie tai?

Re: Dienoraštis

Posted: Sat Mar 21, 2015 8:09 pm
by saulius
Ai, negaliu nukopint iš PDF'o, tai dedu savo aprašymą iš knygos:
Sėklos sudaiginamos drėgname skudurėlyje kol pasirodo šaknelių galiukai. Tada su tuo pačiu skudurėliu dedamos ant ledo ar sniego vėsioje patalpoje ar šaldytuve. Aplinkos temperatūra būtinai turi būti silpnai teigiama, 1 – 3 laipsniai šilumos. Ant ledo sėklos laikomos maždaug parą, kol pašąla šaknelė. Bet jeigu šaknelės galiukas jau parudavo - laikyta per ilgai.
Šį būdą aprašė agronomas E.Gračiovas 1875 metais. Jis jį labiausiai naudojo kukurūzų pripratinimui prie šiaurinių sąlygų. Bet naudojo ne tik kukurūzams, o visoms šilumamėgėms kultūroms. Keliasdešimt kukurūzų veislių taip pertvarkė, nes įgyti požymiai tampa paveldimi.

Re: Dienoraštis

Posted: Wed Mar 25, 2015 5:42 am
by Mama Smilga
Dygsta mano poliarininkai. Kovo 16 d. pradėjau brinkinti ir šaldyti, kovo 20 - perkėliau į šilumą, o vakar, kovo 24, pasirodė iš žemės pirmos kilpelės. Kokybiškos, išnokusios pomidorų sėklos ir dygsta mažiausiai keturias paras. Turiu ir visokių pirktinių, senesnių - tų tai reikės ilgiau palūkėti. Naujagimius pernešiau į vėsų kambarį, kur naktį apie 10, dieną apie 16 laipsnių šilumos - pats gerumas. Kai tik bus tinkamas oras, tuoj pat į lauką nešiosiu. Jei nesnigs :P

Re: Dienoraštis

Posted: Thu Mar 26, 2015 12:58 pm
by Mama Smilga
Nesninga ;) , tad leliukai jau lauke. Tarp kitko, po arktinio brinkinimo visi labai darniai dygsta - pirktiniai vejasi savus.