Puvimas ir rūgimas

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Puvimas ir rūgimas

Standartinė GamtosVaikas » Pir Geg 01, 2017 10:18 pm

Paskutinėje Sauliaus Jasionio knygoje perskaičiau, cituoju:

"Atšilusiuose [obuoliuose] pradeda greitai daugintis mielės ir cukrumi mintančios bakterijos, jie "supūva". Iš tikrųjų tai ne puvimas, o rūgimas, ir nuo jo vaisiai tampa tik vertingesni. Taip pat ir rudenį, kai prisirpę vaisiai nukrinta ir paruduoja, mes vadiname puvimu, tačiau tai visai nėra puvimas. Tai pati tikriausia sidro gamyba..."


Iš to kyla klausimas, tai koks yra realus skirtumas tarp [vaisių] puvimo ir rūgimo gamtai, pabrėžiu gamtai, jei abiem atvejais galutiniais skaidymo produktais tampa anglies dvideginis ir vanduo? Tarpiniame etape rūgstant dalyvauja "gerosios" bakterijos, o pūvant - "blogosios", bet abiem atvejais galutinis rezultatas juk vienodas, ar ne? Ar čia tinka posakis, jog "nėra to blogo, kas neišeitų į gera"?

Antras klausimas, ar jūs patys valgote natūraliai surūgusius obuolius: tiek nukritusius, tiek žiemą tebekabančius, tiek rūgstančius pintinėje? Kaip atskirti surūgusį nuo supuvusio? Kvepia - valgai, smirda - išmeti?

Ačiū už įžvalgas.
GamtosVaikas
 
Pranešimai: 1
Užsiregistravo: Ket Bir 09, 2016 10:00 pm

Re: Puvimas ir rūgimas

Standartinė saulius » Tre Geg 03, 2017 5:52 am

Rūgimas - aerobinis pozesas, puvimas - anaerobinis. Rūgimo galutiniai produktai - pieno rūgštis (arba alkoholis, jeigu dalyvauja mielės) ir anglies dvideginis. Puvimo metu pilnas skaidymas nevyksta.
Aš surūgusius obuolius valgau mieliau nei šviežius. Supuvusių nebūna, nes obuoliai rūgsta ore. Ir visi jie kvepia :). O šiaip teisingai: kvepia - valgai, smirda - ne.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8591
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm


Grįžti į Kita

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias