Switch to full style
Atsakymo rašymas

Keramika

Ket Gru 08, 2011 10:39 pm

Sveiki, kol kas tik skaitau, skaitau, skaitau ir nedrystu įsiterpti :) Na, bet šioje temoje, ypač apie puodus patirties turiu. Mama keramikė, tai "ant molio" gimus esu.
Vienas klausimas iš Sauliaus komentaro. Ar tie puodai būtinai senoviškomis technologijomis būtų gaminami?
Aš net įsivaizduočiau akmens masės indus kurie degami 1300 laipsnių temp. ir tampa atsparūs ir karščiui ir šalčiui. Smūgiams atsparesni už raudono molio t. p.
Ar kalba eitų apie tradicinius dalykus? Puodynes iš raudono molio ir t.t.
Kažkaip siejant išskirtinumą su įpakavimu matau švarų skandinavišką minimalizmą. Oi kaip parašiau... :)

Na, o paminkyti molį, pasimokyti žiesti... gal atrasim kadu galimybę. Netoli Kauno pas tėvus. Tik reiks laiką paderinti stropiai :)

Re: Pakuotės

Ket Gru 08, 2011 10:58 pm

Tradiciniai puodai, raudono molio, neglazūruoti. Svarbu, kad geri būtų. O kokie geresni būtų pienui?

Re: Pakuotės

Ket Gru 08, 2011 11:07 pm

Jeigu neglazūruoti, tuomet reikia arba labai aukštoje temperatūroje degti, kad molis sukeptų ir nepraleistų drėgmės, arba rauguose mirkyti. Nes kiek man teko matyti, tai neglasūruojama būna tik išorė, o vidus išglazūruojamas. Bent pas mus močiutės puodynės uogienėms laikyti tokios yra ;)

Re: Pakuotės

Ket Gru 08, 2011 11:28 pm

Puodai pradėti glazūruot gal tik penkioliktam amžiuj, jei ne vėliau (galiu nežymiai suklyst) ir tai vargu ar virimui naudojo glazūruotus. O valgis juose gaminamas ir skysčiai laikomi jau penkis tūkstančius metų (Lietuvos teritorijoj). Degami buvo paprasčiausioj duobėj arba laikinam moliniam pečiuj. Glazūra nėra pats nekalčiausias dalykėlis.

Re: Pakuotės

Ket Gru 08, 2011 11:32 pm

Labai labai įdomu. Va reikės nusilipdyti puodą ir išdegti duonkepėj. Pasižiūrėsim kas iš to gausis :roll:

Re: Pakuotės

Ket Gru 08, 2011 11:43 pm

Duonkepėj neužteks karščio.

Re: Pakuotės

Ket Gru 08, 2011 11:59 pm

Gal apie Gojų esate girdėję? Ten viena keramikė turi anagamos krosnį: http://lt.wikipedia.org/wiki/Anagama
Toks variantas būtų labai tinkamas...

Re: Pakuotės

Pen Gru 09, 2011 12:03 am

Labai skanu juodosios keramikos ąsoty raugintas pienas. Kažkuo skonis pasikeičia, visai kitoks nei stiklainy ar paprastam glazūruotam

Re: Pakuotės

Pen Gru 09, 2011 12:19 am

Taigi sakau, išdega paprasčiausioj duobėj, nereikia jokios krosnies. Čia gi tik sau, pramonine gamyba neužsiimsim ;) Gaila, nebus vasarą Kernavėj festivalio, galima viską pamatyt ir išsiklausinėt.

Re: Pakuotės

Pen Gru 09, 2011 12:22 am

Vingio parko botanikos sode yra pačių keramikų pastatyta keramikos degimo krosnis - visiškai elementoriška, per vieną dieną tokią galima susimūryt.
Atsakymo rašymas