Page 5 of 6

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Posted: Thu Jan 19, 2012 9:24 pm
by Žibutė
S1mas - mūsų šeima buvome 4 žmonės:
tėvai ir mes su sese.
Užtat nepirkdavo jokių pirktinių sulčių ar vaisvandenių - viskas buvo savos gamybos.

Tėvai turi nuosavą namą ir prie namų 15 a sklypas, plius papildomi išskiriami keliolika arų.

Vėjai, mano a-lia sode Atakalnyje (Vilniuje) yra nedidukas, bet nepaprastai šaltas rūsys. vasarą per pačius karščius ten eidavome atsivėdinti.
Jis įrengtas smėlingoje žemėje, sienos pastatytos iš pamatų blokų. Padaryti 2 ventiliaciniai kaminukai.

Tėvų rūsys po namu, jis iškastas molingoje (beje visiškai atitinkančioje Tavo situaciją) žemėje, irgi ant kalno, bet jis irgi niekada nebuvo labai šaltas. Vėsus - taip, bet tokios vėsumos kaip tas Antakalnio rūsys ten nebuvo niekada. Aš visą laiką maniau kad dėl to, jog po namu.
Vanduo toje vietovėje super giliai, nes kaimynai kasė šulinį, teko suleisti net kelioliką žiedų.

Seneliai turėjo bulvinę, ji buvo negili, bet labai "teisingai" vėsi. Atskiras pastatukas, pusiau įleistas į žemę.
Bet pas juos irgi žemė buvo molis. Raudonasis riebus molis, ir vėsu (net šalta)?...

Gal pabandyk paieškoti savo sklype - gal kur smėlingesnę vietą rasi, ir ten pasidaryti naują rūsį? O pagalbai manau kad talkas galima suorganizuoti vieni kitiems.

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Posted: Fri Jan 20, 2012 10:50 am
by Vėjai
Apie talkas net nekalbėkim - nėra sunkiau įgyvendinamo dalyko.

O rūsiui irgi turi būti ne tik tinkama, bet ir patogi pasiekti vieta. Tinkamiausia mano atveju yra labai toli nuo namo, pakalnėje, tai tokias sniegingas žiemas kaip dvi paskutinės aš negyvai nusiplūkčiau kol prisikasčiau iki to rūsio. O kaupų ir ledaunių sėkmė labai priklauso nuo to koks bus oras. Įvertinus daug pliusų, manau projektuosiu mini kamaros su mini rūsiu priestatą prie savo namo šiaurinės pusės. Dabar jau galiu viską apgalvoti iki detalių, nes tikrai žinau ko man reikia. Reiks dar išsiaiškinti daug techninių dalykų, bet tai būtų realiausias ir patogiausias man variantas.

Apie džiovinimą mane domina keli dalykai :
Kai džiovinam vaisius juos pjaustom ir labai padidinam oksiduotus paviršius. Obuoliai visi paruduoja juos veikia deguonis. Ar tai blogai, ar nereikia kreipti dėmesio?
Jei norim sudžiovinti uogas reikia aukštesnės temperatūros, nes jei džiovini žemesnėse temperatūrose pradeda rūgti.
Gal uogoms geriausia šaldymas. Liofilizacija laikoma dabar idealiausia uogų konservavimo rūšimi, bet ten irgi šaldymo procesas egzistuoja.
Visokias žoles geriausia džiovinti su visais stiebais ir apsaugojus nuo saulės ir šviesos. Kada atskirti lapus nuo stiebų, ir ar tai reikia daryti. Smulkinti visą kiekį, ar tik tiek kiek tuo metu reikia.

Dabar dėl informacijos tikslumo. Visur rašoma, kad sulą išlaikydavo iki rugiapjūtės bačkutėse. Užberdavo avižų, kurios sudygdavo ir padarydavo puikų dangtį. Lugne pati bandei užberti tų avižų. rašei , kad tau jos nuskendo suloje ir kas toliau? Tik viename informacijos šaltinyje pagaliau radau parašyta tiksliai, kaip tas yra daroma. Pasirodo suveldavo iš šiaudų tokį ploną "blyną" pagal bačkutės dydį. Šiauduose daug oro, "blynas" nenuskęsta ir tik ant jo berdavo avižas. Tai tikriausia tik tas vienas informacijos autorius TIKRAI matė kaip tai daroma ar, pabandęs tas avižas sudaiginti sulos paviršiuje,
pats sugalvojo kaip tai realiai padaryti.

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Posted: Fri Jan 20, 2012 11:00 am
by S1mas
"Apie talkas net nekalbėkim - nėra sunkiau įgyvendinamo dalyko"

Man patiko kaip molistų/šiaudinistų talkos vyksta - tik pakvietė ir sugužėjo. Tikrai žmonės dalyvauja. Pas mus tokios kvietimo praktikos net nėra. O kodėl? Manau tikrai atsirastų žmonių, kurie dalyvautų. Geras startas bus l.kaimiečio bandymų stoties įrengimas. Bet siūlyčiau net nelaukti, o tiesiog kviesti į talkas kai reikia. Na nepavyks, tai nepavyks, už kvietimą nieks per galvą neduos, o klubo aktyvumas bus skatinamas. Nes tai irgi ugdomas dalykas.

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Posted: Fri Jan 20, 2012 12:25 pm
by laisvas kaimietis
Talka - bendruomenės testas ;)

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Posted: Fri Jan 20, 2012 2:05 pm
by lugne
Avižos nuskendo, sula įrūgo ir buvo išgerta, nors paskutinė jau buvo macni. Lieka toliau erdvė eksperimentams, nežinau kas buvo ne taip. Šiemet eisiu ir gyvai žiūrėsiu KAIP tą sulą su avižom raugia. Apie šiaudus nieko niekada negirdėjau, ar gali būt kad visi užmiršta paminėt? Nemanau...
O talkos svarbus gyvos tikros bendruomenės bruožas. Bus matyt ;)

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Posted: Fri Jan 20, 2012 2:19 pm
by lugne
Apie kaimynės rūsį. Jų visas namas stovi po didžiule liepa ir tame neme net vasarą visada vėsu. Rūsys po namu, po virtuve, dangtis grindyse kaip ir pas Vėjus. Temperatūros nematavau niekada, gal reiks ištirti. Pas mane po namu taip pat du tokie rūsiai. Vienas po kamara, kuri be langų, vasarą vėsi. Į žemę įkasta labai negiliai, gal koks nepilnas metras, nes pas mus gruntinis vanduo labai aukštai, tai giliau neišeina, bet bobišku protu išmąsčiau, kad tas gruntinis vanduo taip pat vėsina. Dar turi mažą langelį ties žemės paviršium, kuris pagal reikalą užkemšamas arba paliekams atidaras, tik tankus tinklas ant jo užtrauktas.
Kitas rūsys buvo po veranda, kuri pastatyta tik iš lentų (kamara iš rimtų rąstų). Visa kita analogiškai. Jame būdavo per šalta, kai laikydavo ten daržoves, kai tik šalčiau statydavo kibirą su žarijom bei klodavo antklodes ant dangčio. Dabar virš jo pasidarėm vonios kambarį ir rūsys tapo per šiltas kam nors laikyti, tik hidroforas ten gyvena....
Kitam kaime rūsys lauke, tokia žeminė iš viršaus su stogeliu. Jis po didžiulėm liepom, gruntinis vanduo taip pat netoli.
Na ir žinoma pas mus visur smėliukas. Temperatūras kada prie progos išmatuosiu.

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Posted: Fri Jan 20, 2012 3:17 pm
by laisvas kaimietis
Medžiai prie namo turi labai didelę įtaką. Mamos tėviškėj vienas namo galas, kur kamara, po didžiuliais medžiais, tai ten ir karščiausią vasarą būna vėsu. Mano namo seklyčioj yra vienas langas į rytus ir du į pietus. Anksčiau, šviečiant saulei, seklyčia greitai įšildavo. Dabar gi vieną pietinį langą užstojo išsikerojęs putinas ir seklyčioj pasidarė gerokai vėsiau.

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Posted: Sat Jan 28, 2012 11:59 pm
by Vėjai
Mano dabartinis rūsys yra po nešildoma troba, o jame ir dabar, kai jau geras minusas kieme, +6 laipsniai. Ir labai sausa. O rudenį būna + 15.
Per visas tas "rūsių" diskusijas tiek sužinojau puikių praktinių niuansų. Ačiū visiems.

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Posted: Thu Aug 09, 2012 10:19 am
by nawjia
Žiūrėkit, puiki ir dar nepavėlavusi idėja - žolelių užšaldymas alyvuogių aliejuje. Tokiu būdu jos apsaugomos nuo parudavimo ir šalčio pažeidimų, plius jau viskas paruošta - pliumpt į keptuvę ar puodą, ar tiesiog garuojančią lėkštę. Idealu :mrgreen:

(http://www.thekitchn.com/freeze-herbs-i ... main-entry)

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Posted: Thu Aug 09, 2012 10:35 am
by MantasBarsys
Kažin, gal alyvuogių aliejų galima būtų pakeisti sviestu?