Re: Gyvos mielės
Posted: Fri Jan 06, 2012 5:06 pm
Ačiū Mama Smilga. Ieškojau tų nuorodų Giedriaus puslapyje, nesugebėjau rasti, o jūs štai padėjote ant lėkštutės:))
Dariau girą su duonos raugu dviem būdais, abu gavosi geriami.
Pirmu būdu nusunkiau nuo parą mirkytų duonos plutų skystį ir įkrėčiau šaukštelį raugo. Po paros gavosi rūgštus gėrimėlis, nieko stebuklingo, geriamas, nebekartosiu.
Antru būdu gerai išmaišiau puoduke valgomą šaukštą medaus (pagailėjau cukraus:)) ir nepilną šaukštą raugo. Gautą tyrę išmaišiau mirkytos duonos sunkoje. Po paros buvo jau gatava, stovėjo šiltai, vis ragavau, nes staigiai pradėjo saldumas dingti. Nelaukiau, kol pataps "linksma" gira. Skonis gal nuo medaus, atrodo, lyg citrinos būtų įdėta. Skanus gėralas, kiek švelnesnis ir lengvesnis nei darant su mielėm. Saldi gira, žinoma, mielesne už pirmą variantą. Svarbiausia, kad viskas gavosi ir pirktinės mielės nebūtinos girai pasigaminti.
Dar knieti išbandyti girą iš salyklo, lauksiu, kol džiūvėsių prisikaups:)
Dariau girą su duonos raugu dviem būdais, abu gavosi geriami.
Pirmu būdu nusunkiau nuo parą mirkytų duonos plutų skystį ir įkrėčiau šaukštelį raugo. Po paros gavosi rūgštus gėrimėlis, nieko stebuklingo, geriamas, nebekartosiu.
Antru būdu gerai išmaišiau puoduke valgomą šaukštą medaus (pagailėjau cukraus:)) ir nepilną šaukštą raugo. Gautą tyrę išmaišiau mirkytos duonos sunkoje. Po paros buvo jau gatava, stovėjo šiltai, vis ragavau, nes staigiai pradėjo saldumas dingti. Nelaukiau, kol pataps "linksma" gira. Skonis gal nuo medaus, atrodo, lyg citrinos būtų įdėta. Skanus gėralas, kiek švelnesnis ir lengvesnis nei darant su mielėm. Saldi gira, žinoma, mielesne už pirmą variantą. Svarbiausia, kad viskas gavosi ir pirktinės mielės nebūtinos girai pasigaminti.
Dar knieti išbandyti girą iš salyklo, lauksiu, kol džiūvėsių prisikaups:)