Page 1 of 3

Trūksta

Posted: Sun Jan 09, 2011 8:19 pm
by saulius
Pasvarstykim, ko trūksta mūsų "švietimo sistemai".
Viena iš sričių, kurioje mes silpni- laukiniai valgomi augalai, jų rinkimas, savybės, paruošimo būdai. Ir žmogus yra, gerai tą reikalą išmanantis. Greit pavasaris, pradės augt įvairios žolės, kurias galima ir šiaip valgyt, ir atsargų pasiruošt. O kur dar vasara, ruduo...Tie laukiniai augalai visais atžvilgiais vertingesni už kultūrinius, bet mūsų virtuvėse niekaip neranda sau deramos vietos. Tik todėl, kad labai mažai apie juos žinom. Vasarą Kaune būna lauko seminarai, bet norėtųsi kažko išsamesnio. Galbūt viso mokymų ciklo apie laukinius valgomus augalus- tema labai plati. Pasimokytumėm žiemą, o pavasarį miškan su kašikais ;). Jei tik tas mūsų ... sutiktų, labai užsidirbęs kažkur, retai forume besilanko.
Parašykit ir savo nuomones, ko trūksta švietimui.

Re: Trūksta

Posted: Sun Jan 09, 2011 9:28 pm
by Vėjai
Aš tai abie rankom pasirašau.
Buvau Giedriaus vasaros seminare,
Buvau užsirašiusi ir žiemos seminarui, bet negalėjau dalyvauti.
Ir žinau, kad Giedrius neblogai išmano ir visokius senoviškus maisto išlaikymo, raugimo būdus.
Bet reikia paties Giedriaus nuomonės, nenuspręsim už jį.
Kadangi GŽ vienas iš tikslų sveikas maistas, tai gal reiktų bendrai sistematiškiau viską sudėlioti.
Darbar visas rūpestis sveiku maistu mano manymu atrodo taip:
1.Laukiniai augalai maistui visus metus - tik kažkokios užuomazgos.
2. Savų sėklų bankas - kol kas visiškas nulis.
3.Sveikų daigų auginimo ar neauginimo technologijos - klaustukas
4. Auginti sveikas daržoves ir bandyti jas apsupti laukiniais augalais - čia daugiausiai turim patirties ir mokymų.
5.Geriausios derliaus išlaikymo technologijos - balta dėmė.
6. Maisto sezoniškumo būtinumas, kad nekiltų noras sausio mėnesį braškių turėti.

Taip kad dar daug baltų lapų.
Jei nėra dar mano išvardintose srityse kokių entuziastų, tai teks rankiotis patiems, kas nori turėti tokį išbaigtą vaizdelį nuo sėklos iki atsargų žiemai.

Re: Trūksta

Posted: Sun Jan 09, 2011 9:39 pm
by saulius
Giedrius neblogai išmano ir visokius senoviškus maisto išlaikymo, raugimo būdus.
Būtent! Oi, kaip mums šito trūksta!
reikia paties Giedriaus nuomonės, nenuspręsim už jį
Gal priprašysim kaip nors ;)
Labai gerai čia viską sudėliojai. Pirmą temą Giedrius tikrai gali padaryt. Jei norės, žinoma. Trečia tema- apie kokius daigus eina kalba? Penkta tema- irgi Giedrius gali. Šešta- apie maisto sezoniškumą ir forume galima pakalbėt, gali padaryt temą "Maisto kokybėj ir šviežume".

Re: Trūksta

Posted: Sun Jan 09, 2011 10:03 pm
by Vėjai
Apie daigus - tai apie tai kaip čia jų neauginti ant palangės.
Kažkaip sugavoti žemės pašildymo technologijas, ar geras nudengiamas šiltlysves - inspektus, kad daržovės augtų be persodinimo, iš sėklos jau pastovioj vietoj.
Ir veisles reikia atsirinkti, mūsų klimatui.
O čia man dar vienas galvosūkis.

O apie maisto sezoniškumą galim toj temoj padiskutuoti.
Paieškosiu, gal dar gausiu nusipirkti knygą - Metai už stalo. Neleistinai praspoksojau.
Nes tie žvaigždžių maisto gaminimo fotoalbumai, kažkokia visiška nesamonė.
Vėl "širpotriebas" karaliauja.

Re: Trūksta

Posted: Sun Jan 09, 2011 10:20 pm
by saulius
Apie pomidorus maždaug? Neišspręstas kol kas klausimas. Pernai sėjau tiesiai, neturėjau labai kuo džiaugtis rudenį. Įmanoma, bet reikia dar padirbėt. Jei tokius bandymus darytų daug žmonių, greičiau gautumėm rezultatą ir atsirinktumėm veislės.

Re: Trūksta

Posted: Sun Jan 09, 2011 11:00 pm
by S1mas
Aha, viskas labai įdomu. O labai didelis klausimas man šiuo metu - 5. daržovių išlaikymo galimybės kaupuose ir t.t. ( neturint rūsio ). reikia apsispręsti ar man jį iš vis statytis, ar ne.

Re: Trūksta

Posted: Sun Jan 09, 2011 11:59 pm
by Vėjai
Simai, rūsio vis tiek reikės.
Iš kaupo nepasiiminėsi po truputį pietums.
Tik apie tas rūsių konstrukcijas reikia gerai pasiaiškinti.

Re: Trūksta

Posted: Mon Jan 10, 2011 1:53 am
by Laimis Žmuida
Aš žinau daug laukinių valgomų augalų ir juos vartoju. Tačiau juos vartoju tik ką nuskintus, net neparuošus salotų, o tiesiog skini ir valgai. Konservavimo ir laikymo nemoku. Bet tą ką moku, tai galiu pamokinti ir kitus.

Galiu daryti kiekvieną savaitgalį laukinių valgomų augalų pažinimo išvykas. Jos vyks Ukmergės rajone, prie mano sodybos. Atvažiuoja vienas ar penki žmonės ir parodau čia augančius augalus, pavalgome. Po poros savaičių jau kiti augalai, vėl galima atvažiuoti, parodau. Tiek galiu padaryt. O dėl konservavimo ir ruošimo, laikymo, tai čia pas Giedrių tada. :)

Re: Trūksta

Posted: Mon Jan 10, 2011 11:19 am
by Vėjai
Valgiau Giedriaus seminare jo natūraliai raugtas dilgėles ir garšvas.
Tinka.
Geriausia žoles, kaip Laimis sako, nuskynei ir suvalgei.
O pas Laimį galim nuvažiuoti, tik tikrai maximum penki žmonės.
Giedriaus seminare vasarą buvo grupė apie 20 žmonių tai nieko ten nematai, stengiasi visi neužlipti ant maisto po kojom.
Vis tiek ištrypia.
Blogai.

Re: Trūksta

Posted: Mon Jan 10, 2011 11:28 am
by Bruknė
Aš irgi už mokymus gamtoj. Į paveiksliuką gali žiūrėti žiūrėti, bet natūroj taip ir neidentifikuoti - gi yra panašių augalų..., o tai paskui imsi ir suvalgysi kokį kenksmingą :lol: Bet vėlgi - tie pavasariniai savaitgaliai - aukso vertės, bepigu, kas gyvena sodyboj, o jei joje būni tik savaitgaliais, tai baisiai gaila praleisti :? Bet pritariu tiek Vėjams, tiek Laimiui - baltų dėmių daug, o valgyti reikia iškart...