Page 2 of 3

Re: Trūksta

Posted: Mon Jan 10, 2011 11:38 am
by saulius
tai nieko ten nematai, stengiasi visi neužlipti ant maisto po kojom.
Va va, seminarai žmonėms nemokami, prisirenka daug, o naudos maža. Geriau kelt kokybę. Dvidešimt žmonių galima patalpoj ir jokiu būdu ne miške. Miške reikia po kelis, tyliai, tvarkingai.

Re: Trūksta

Posted: Mon Jan 10, 2011 12:54 pm
by Laimis Žmuida
Nu ne tik parodyt augalą ir pasakyt kad jis valgomas, bet ir papasakot, kuo jis naudingas ar žalingas, gal turi kokių ypatingų savybių, pvz. ką nors stimuliuoja ar slopina, gal vieną reikia vartot atsargiai ir mažais kiekiais, o kito galima valgyt daug ir pan. Gal turi kokių gydomųjų savybių.
Supratau. Tačiau ne kažką galėčiau pasakyti. Imkim konkrečius augalus. Atėjo pavasaris, pasirodo krūminė žliūgė, garšvos, liepų pumpurai, plautės, builiai... Ką apie juos pasakot. Kaip salotos, imi ir valgai. Ar jie turi gydomūsų savybių? Na, gal ir turi. Bet juk kai imi salotą ar burokėlį, ar morką, tai negalvoji kokių čia jie savybių turi. Imi ir valgai. Nors yra knygų kur aprašomos ir burokėlių gydomososios savybės. Galima ir taip, bet aš to nedarau. Man atrodo, jei valgysi laukinį maistą, tai nesirgsi ir man to užtenka. O rūpintis kas ką gydo, tai čia jau reikia tada kai susergi. Pavyzdžiui, pradėjo slinkti plaukai, atsiverti google ir ieškai žolių ir receptų nuo plaukų slinkimo. O mokytis visa tai kol to nereikia, o gal ir visai neprireiks gyvenime nematau prasmės. Kam kišt į galvą tokias žinias, jei pas kažką plaukai neslenka ir niekada neslinks? Kai slinks tada ir domėsis.

O jei ne apie ligas, o apie ypatingas savybes ar ką stimuliuoja, kiek vartoti, tai imkim kaip pavyzdį tuos pačius išvardintus augalus. Krūminė žliūgė ir jos savybės nemanau, kad yra aprašyta kokiose nors knygose. Nei kaip vaistinga, nei kaip valgoma. Ji toks naujas atradimas. Užtenka žinoti kaip ji atrodo, kada auga ir kur rasti, ir vartoji. Ir viskas. Nėra ką daugiau apie ją pasakyti. Garšvos turi daug panašių giminaičių, tai reikia mokėti jas atskirti. Be to jos valgomos jaunos. Galima padaryti, kad atželtų. Gydymui naudojama, dedama į arbatas, galima sužinoti kam konkrečiai. Aš naudoju kaip prieskonį, sudžiovinu ir vietoje petražolės. Liepų pumpurai beskoniai, gali juos valgyti kiek lenda. O lenda nedaug, nes labai sotūs. Nieko nestimuliuoja ir neslopina. Plautės jau pats pavadinimas nurodo, jog tinka plaučiams gydyti. Valgomas visas augalas, daug masės priaugina, lengva rasti, galima ir suaugusią valgyti, bet jau kietesnė, ne taip gerai susikramto. Galima irgi kaip visų valgyti bilekiek. O va builio daug valgyti negalima, nes jis turi kažkokių medžiagų, kurių padauginti negalima. Tai va maždaug taip galėčiau apie kiekvieną augalą papasakoti. O kad daugiau nelabai ir reikia. Žinoma, reikia rauginimo ir konservavimo receptų. Bet to aš nemoku, jau sakiau. Čia pas Giedrių. :)

re

Posted: Mon Jan 10, 2011 5:06 pm
by modess
Radau neseniai knygutę - Misko kulinarija vadinasi tiesa rusu kalba
tai ten ir Laimio pamineta žliūgė yra aprasyta.(mokrica)
Daug receptų su miško augalais.
Kas susidomėjo įkėliau parsisiūsti:
http://www.failai.lt/m8wkq73pqh6u/anastasia.doc.htm
skanaus ;)

Re: Trūksta

Posted: Fri Jan 14, 2011 11:07 pm
by rycka
aini misku ir pamatai koki augala ,nuskini lapeli patrini riesa palauki siek tiek,jai nieko dedi i burna pakramtai ir ispjauni dar palauki ir jai vel viskas gerai tada galima jau biski pavalgyt ir jai vel viskas ok. tada jau galima valgyt ta augala.

Re: Trūksta

Posted: Fri Jan 14, 2011 11:20 pm
by saulius
O kai patrini į riešą, tai kas gali darytis? Sakykim, su žalčialunkiu patrinsiu? Biskį pavalgyt galima daug ko. Laimis va pernai d.maudos biskį pavalgė- nieko, viskas gerai. O jei daugiau pavalgytų? Lietuvoj nėra tokių augalų, kad nuo trupučio užsiverstumei. O didesnė dozė- nuodinga mirtinai.

Re: Trūksta

Posted: Sat Jan 15, 2011 5:19 pm
by rycka
Na patrynus riesa jai tas augalas tau netinka prades raudonuot,niestet ar dar kas neiprasto darytis,aisku sita metoda geriau taikyt visiskai pasiklydus kai jau ner ka daryt.

Re: Trūksta

Posted: Tue Jan 18, 2011 12:38 am
by Vėjai
Nawjai - lietuviškų daržovių asortimentas labai ribotas.
Todėl, kad ir augint, ir realizuot ir laikyt vienos problemos - pasiklausius tradicinių ir eko augintojų kalbų.
Eko turgeliuose ką ten rasi - obuoliai, morkos , kopūstai, burokėliai, bulvės. Dar gal kelios kitos daržovės sezono metu.
Paprasčiausių pupelių jokie ūkiai visai neaugina. Turguje ir eko parduotuvėse pupelės atvežtinės.
Pabandykit turguje nusipirkti raudongūžių, briuselio, savojos kopūstų daigų. Nesupranta, ko klausiu.
Taip, kad jei norit asortimento, tai tik patiems augintis ir sukti galvą kaip išsaugoti per žiemą.

Re: Trūksta

Posted: Tue Jan 18, 2011 10:24 am
by saulius
Pabandykit turguje nusipirkti raudongūžių, briuselio, savojos kopūstų daigų
Kauno stoties turguj būna.

Re: Trūksta

Posted: Tue Jan 18, 2011 11:42 am
by Vėjai
Pervažiavau pernai kelis turgelis, tai nebuvo.
Nusipirkau vakar "Žaliajam centre" Vilniuje prie Žirmūnų RIMI knygelę "Kopūstinės daržovės"
Labai daug geros info.
Nuo daigų auginimo iki laikymo.
Išbrauki visas pastraipas apie gilų dirvos sukasimą ir būtiną trešimą ar purškimą.
Lieka tai ko reikia.
Išvardintos sėklų rūšys ir t.t.

Kam aktualu renkam visokią informaciją, geriau atsispausdinam , ne tik nuorodas.
Po to gal susibėgsim ir sugalvosim kaip visą tai koncentruotai susisteminti.

Re: Trūksta

Posted: Fri Jan 21, 2011 10:30 am
by Vėjai
Mūsų švietimo sistemai labai trūksta ELEMENTARAUS RAŠTINGUMO pamokų.
Nesuprantu iš kur tiek pasididžiavimo savo visišku neišprusimu.
Madinga ir patogu visiškai nemokėt taisyklingai, be klaidų rašyti?
Dar džiaugiuosi, kad keiksmažodžiai nesilieja laisvai.