Bulvės

Apie auginimą ne tik sau...

Moderatorius: saulius

Bulvės

Standartinė saulius » Ant Rgs 06, 2011 11:11 am

Šiais metais daug ką nustebino (vienus maloniai, kitus- ne) GŽ bulvių kainos. Jos siekia iki 20 lt už kilogramą. T.y. iki dvidešimties kartų didesnės nei paprastų bulvių turguje. Tiek pardavėjams, tiek pirkėjams labai jau neįprasta, todėl čia norėčiau kiek geriau nušviest situaciją, paaiškint pirkėjams ir augintojams, kokios turi būt GŽ bulvės, kad jų kaina atitiktų jų tikrą vertę.
Mes įpratę, kad bulvės- pagrindinis maistas, ėdam jas bliūdais, kaip paršai jovalą, todėl daugelio supratimu tai turi būt pigus maistas, nes sunaudojama jo labai daug. Mano požiūriu bulvės negali būt pagrindiniu pilnaverčiu maistu vien dėl didelio krakmolo kiekio jose, bet gali būt puikiu delikatesu dėl kai kurių veislių labai gero skonio, ypač gerai jas paruošus. GŽ bulvės neturi būt tai, ką prieš žiemą centneriais pilam į rūsius, tai turi būt skanėstas, valgomas po mažai ir retai.
Dar vienas momentas: dauguma naudingų medžiagų susikaupia po bulvės odele ir pačioje odelėje, labai ploname sluoksnyje. Šioje vietoje ir pats ryškiausias bulvės skonis ir aromatas. Bulvių lupimas GŽ bulvėms visiškai netinka, nes sugadina jų skonį ir vertę. Bulvės turi būt valgomos su odele, todėl pagal GŽ taisykles jos parduodamos tik šviežiai iškastos ir netenka vertės laikomos rūsyje. GŽ bulvės- sezoninis produktas. Iš to, kad pagrindinė bulvės vertė po odele, galima suprasti, kad mums turi rūpėt ne bendra bulvių masė, o jų skaičius, t.y. kilogramo mažų bulvyčių paviršiaus plotas bus didesnis už dviejų puskilograminių bulvių. Todėl vertingiausios GŽ bulvės turi būt mažos, maždaug nuo graikiško riešuto iki vištos kiaušinio dydžio (jeigu forma įmatresnė- panašaus tūrio), didesnes jau reikėtų laikyt pašarinėmis.
Augintojai turi suprast, kad valgytojui pateikiamos delikatesinės bulvės bus valgomos su odele, nelupamos, todėl kiekvienas gumbelis turi būt atitinkamos išvaizdos ir kokybės, kiekvienas kruopščiai apžiūrėtas. Taip pat negali būt jokių vidinių, išorėje nematomų pažeidimų. Ir labai svarbu veislės- brangiam pardavimui veislės turi būt pačių geriausių skoninių savybių.
Augintojas turi stengtis ne užaugint kuo didesnį kiekį, bet kuo geresnę kokybę. Nedaug, bet labai gražių, labai skanių mažų bulvyčių. Tada ir kaina kitaip atrodys. Jeigu šeima šventiniams pietums orkaitėj išsikeps puskilogramį ( tai bus apie 15- 20 vnt.) tikrai gerų bulvių- 10 litų už jas tikrai neatrodys didelė kaina.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Bulvės

Standartinė Mama Smilga » Tre Rgs 07, 2011 6:28 am

Mat kaip... Būtent tokio dydžio bulves, kaip Saulius aprašė, firmose sietais atsijoja "sėklai" ir vadina elitu. O aš šeimai pareikšdavau, kad šitą elitą pati valgysiu. Šio dydžio tikrai pačios skaniausios, ir pats gardumas - po luobele, bet tik tol, kol luobelę nuo šviežios bulvės galima ne nulupti, t.y. nupjauti su minkštimo sluoksniu, o nuskusti. Kasmet laukiu šio patiekalo - ant virtų jaunų bulvyčių užmeti po pjausnelį sviesto, ir liežuvį gali praryti... O skaniausios būdavo tokios "žalmargės" - raudonos baltom dėmelėm. Vieni sako, kad tai "Mičiurinskaja", kiti - kad "Raudonkepuraitė". Labai reaguodavo į geresnę mitybą, tik šlapesnę vasarą jautresnės puviniui.praryti... O skaniausios būdavo tokios "žalmargės" - raudonos baltom dėmelėm. Vieni sako, kad tai "Mičiurinskaja", kiti - kad "Raudonkepuraitė". Labai reaguodavo į geresnę mitybą, tik šlapesnę vasarą jautresnės puviniui.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Bulvės

Standartinė saulius » Tre Rgs 07, 2011 11:27 am

Tai beveik galim aiškiau suformuluot, kokios turi būt GŽ delikatesinės bulvės. Apie agrotechniką- atskira kalba, o standartai daugmaž tokie: dydis kaip aprašyta, vartojimo laikas- kol luobelė nusilupa patrynus pirštu, t.y ką tik iškastos ir realizuojamos per parą. Kas dar? Apie veisles sunku ką nors pasakyt, visų skoniai skirtingi.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Bulvės

Standartinė Laimis Žmuida » Ket Rgs 08, 2011 12:53 am

Skoniai tai skirtingi, bet va buvo degustacijos dvi ir žmonės išrenka maždaug tas pačias bulves. Truputį varijuoja, bet galima atrasti daugumai tinkančias bulves.

Sunervavai Sauliau kai kuriuos augintojus. :) Pats matai kai nepardavinėji, tai tau lengva šnekėti, o va kai augintojas užaugina ir mato kiek reikia darbo įdėti į tas bulbeles, tai tie 15 litų už kilogramą atrodo visai nedaug. Iš pirmo žvilgsnio - taip, daug. Bet kai pabandai realizuoti, tai tada pradedi skaičiuoti - gauni sėklos, ją sandėliuoji, daigini, pasodini, mulčiuoji, o kai uždera tai viskas dar nesibaigia! Tada reikia nukasti. Nukasimas pasirodo užima laiko. Priedo nukasi bulbelių, kurių dalis būna neprekinės. Kai kaina ne litas už kilogramą, tai nori nenori atrenki gražesnes. Kiekvieną pasukioji įvairiais kampais, apžiūri ar nėra pažeidimų. Tada - džiovinimas. Bulvės turi būt pristatytos per parą. Dažniausiai tai reiškia, kad jos turi būti nuimamos anksti ryte ir iki vakaro pristatomos. Nes fiziškai nelabai gaunasi ramiai sausai vakare nusikasti, o ryte pristatyti. Užsakovai užsiėmę ir nori gauti vakare po darbo. Žodžiu, tenka keltis anksti ryte, išimti šlapias bulves ir jas padžiovinti. Ačiū Dievui, jei nelyja, geras oras, o per lietų kasti nefaina. O padžiovinti reikia, nes norisi gražiai kultūringai pristatyti. Į polietileną neįdėsi tokių bulvių, tai va džiovini, mąstai apie pakuotę. Dar vienas žingsnis - atvežimas. Tas irgi dažnai būna įskaičiuota į tuos penkiolika ar dvidešimt litų. Ketvirtas dalykas - negali auginti vien bulvių, nes niekas nepirks. Reikia auginti dar priedo didelį asortimentą, kuriam vėlgi reikės skirtingos pakuotės, skirtingo apdorojimo, paruošimo... Priedo reikia pridėti ir reklamą. Terminas gamtinės žemdirbystės mažas - užaugo jaunos morkelės po 30 litų, patalpinai į internetą per dvi savaites neatsirado pirkėjas ir žiūrėk jau tavo morkelės nebejaunos, jau jos tik po penkiolika litų. Žodžiu, greitai netenki, todėl reikia greitai suktis. Tą sukimąsi ir talpinimą informacijos irgi reikia įdėti į kainą. Nitratų testus į kainą įdėti. Pinigų pervedimą... O tu dar nori, kad atrinktume mažytes bulbeles, o visas kitas paršams sušertume! Che, ir taip neapsimoka po penkiolika pardavinėti. Aš bandžiau. Pirko ir po penkiolika, ir po dvidešimt du litus pirko. Bet abiem atvejais neapsimokėjo man, nes aš į pakuotę sukišau pinigus, į pirkėjų ieškojimą ir kitus dalykus.

Imkim konkrečiai vieną kilogramą bulvių užsakė žmogus. Duoda dvidešimt litų. Atsikeli ryte, nueini į daržą ir pakasi. Kiek užtrunki? Na, penkiolika minučių tikrai. Atrenki gražiausias, nuvalai, pasveri... Irgi penkiolika minučių užtrunki. Pakuoji. Tarkim penkias minutes. Tada pristatymo laiką pridedi - siuntimas autobusu ar kaip kitaip. Kontaktavimas su užsakovu, užsakymo priėmimas, pinigų pervedimas (pažiūrėjimas). Žiūrėk ir kilogramui bulvyčių vien be auginimo sugaišai dvi valandas laiko. Tai per dvi valandas uždirbai 20 litų. Per dieną - 80 išeina. Mėnesinis atlyginimas išeitų apie 1600 litų. Tai čia jei kasdien pastoviai pirktų ir pirktų bulves. Ir atkreipiu dėmesį, kad tik bulvių kaina yra žymiai aukštesnė už įprastas. O kokios salotos ar moliūgai ne ką brangiau kainuoja. Tai kokį uždarbį gauna GŽ augintojas?

Žinoma, protingas augintojas viską susuks gudriau, bet po penkiolika litų pardavinėti tavo dabar naujai sugalvotas mažytes delikatesines bulvytes, tai tikrai niekas nesiryš. Nu nebent parduos du kilogramus ir džiaugsis. Bet taip kad rimtai užsiimtų, tai tikrai nebus. Jei nori pardavime savo aprašytų delikatesinių bulvyčių, tai teks pakloti žymiai daugiau nei dvidešimt litų. Čia gi rankų darbas, kiekviena bulvytė apžiupinėta atidžiai. Homeopatija gaunasi. Ne tik maistas, bet ir vaistas!
Laimis Žmuida
 
Pranešimai: 1173
Užsiregistravo: Tre Gru 17, 2008 1:00 pm

Re: Bulvės

Standartinė Mama Smilga » Ket Rgs 08, 2011 6:50 am

Įsivažiuos, ir atsiras pirkėjų. Vajetau, nuodą moka gudručiai parduot už tūkstančius, o čia sąžiningą, gyvą daiktą sarmatijamės... Nieko, svarbiausia, kad prekė išgarsėtų. Įgytų savo VARDĄ. "Jūs, ką, ponia, dar neragavote gamtinių Laimio bulvių?"
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Bulvės

Standartinė Mama Smilga » Ket Rgs 08, 2011 7:11 am

O dėl dydžio - va mano vaikai gali paliudyti! Atsirenku mažesnių į runduliuką, o sodinimui, sakau, ir imkit didesnes - daugiau užaugs. Nes man tos didžiosios jau kaip praskiestos.

Prisiminiau. Tėvytė gulėjo ligos patale. "Parnešk tu man mažų bulvyčių. Kaip skanu virtos! Tik ne mažesniųjų, ne vidutiniškų, o visai PASTURLAKŲ". Ir kartojo, kartojo šį žodį, kaip burtažodį, kad tik nesupainiočiau ir kiaulinių neparneščiau. Pas-tur-la-kų... Matyt, prisiminė iš vaikystes, kas iš tiesų yra pilno, sodraus skonio - juk kaime augęs.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Bulvės

Standartinė saulius » Ket Rgs 08, 2011 8:42 am

Taip, Laimi, suprantu, kad pradžioj sunku. Reikia viską sugalvot, susirast, netgi sukurt rinką. Bet niekas kitas to nepadarys ir visą laiką pirmiausia yra sėja, o tik po to pjūtis. Ūkininkui metus ar du reikia dirbti "ant nulio", kad po to galėtų atsigaut. Greitas rezultatas yra trumpalaikis, tas visiems reiškinams galioja- tai gamtos dėsnis.
O tu dar nori, kad atrinktume mažytes bulbeles, o visas kitas paršams sušertume!

Man atrodo, kad teks taip daryt. O dideles nebūtinai sušert paršams (nors, jeigu tai GŽ paršai- verta paskaičiuot), galima ir jas parduot, tik mažesne kaina. Nes kaina turi atitikt kokybę.
Jei nori pardavime savo aprašytų delikatesinių bulvyčių, tai teks pakloti žymiai daugiau nei dvidešimt litų. Čia gi rankų darbas, kiekviena bulvytė apžiupinėta atidžiai. Homeopatija gaunasi. Ne tik maistas, bet ir vaistas!

O čia sutinku, atsiprašau. Galima paklot ir šimtą, jei jos tikrai bus to vertos. Todėl nuolat raginu, kad GŽ augintojai augintų ne tą, ko pilna ant kiekvieno kampo, o ieškotų naujų veislių, skaniausių, kvapniausių, naudingiausių formų. Produktas turi būt išskirtinis ir unikalus, tada už jį gali prašyt kiek nori ir jam visada atsiras pirkėjas. Įsivaizduok, kad atsiveži ypatingos išvaizdos, ypatingo aromato ir skonio bulvių, užaugini jas taip, kad būtų daug mažų bulvyčių ir jos sukauptų didžiausią mūsų sąlygomis įmanomą vertę, mažas parduodi labai brangiai, dideles pigiai. Aš gi tiesiog noriu reabilituot mažą bulvę, kuri iki šiol tradiciškai buvo laikoma kiauline ir jei mes seksim tradicija, brangiausiai turėsim parduot dideles, o pigiausiai mažas- kažin ar nuo to bus geriau. Tuo labiau, kad pagal visus parametrus mažos bulvės yra vertingesnės, todėl ir kaina jų turi būt didesnė.
Kaip užaugint, kad būtų daugiau mažų, o didelių nebūtų- agrotechnikos klausimas. Gumbų formavimasis vyksta butonizacijos metu, tuo metu bulvėms turi pakakt drėgmės ir nebūt per karšta, bet vėliau, gumbams augant, jų irgi negalima džiovint, kad sustotų augimas, nes odelė sustorės. Kai kurios veislės ir taip neaugina didelių, o dėl kitų bandysiu paklaust O.Telepovo, gal ką patars protingo...
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Bulvės

Standartinė saulius » Ket Rgs 08, 2011 9:16 am

Galima paklot ir šimtą, jei jos tikrai bus to vertos.

Dabar augintojai įsivaizduoja labai paprastai: o, Laimis su Sauliu nustatė gerą GŽ bulvių kainą, apsimoka augint. Ir augina tą patį ir taip pat, bet tikisi uždirbt dvidešimt kartų daugiau. Ne, mielieji, didesnė kaina nereiškia didesnio uždarbio, didesnė kaina pirmiausia reiškia atitinkamai geresnį produktą. Na, mūsų augalai gauna geresnę mitybą, yra skanesni ir vertingesni, bet čia toli gražu ne viskas. Dauguma gerųjų savybių priklauso nuo veislės. Ir šioje vietoje aš pradedu nervuotis :evil:
Forume yra virš aštuonių šimtų narių, besidominčių GŽ, norinčių dalintis patirtimi, svajojančių apie laisvą gyvenimą savo ūkyje, apie normalias pajamas (čia iš motyvacijų). Iš tų aštuonių šimtų bent du šimtai šią vasarą tikrai buvo kur nors išvykę, vieni arčiau, kiti toliau. O norint kažko surast, ir važiuot niekur nereikia, yra internetas. Na, pasakykit, kiek šiais metais Lietuvoje atsirado naujų vertingų daržovių, vaismedžių veislių? Kurias galėtume augint GŽ sąlygomis ir jos būtų išskirtinės. Na, sakykim šiais metais auginam apie penkiasdešimt naujų daržovių ir apie penkiasdešimt naujų vaismedžių, iš kurių pasiteisins ne daugiau penkių procentų. Iš tų visų daržovių ir vaisių gal geriausiu atveju tik viena kultūra bus kuo nors ypatinga. Bet tai jau šis tas! Ir tą padarė keli žmonės, kuriems GŽ- ne tik forumo skaitymas, bet realus gyvenimas. O jeigu tą darytų du ar aštuoni šimtai žmonių, ieškotų, klausinėtų, atsisiųstų, bandytų, jei taip būtų kasmet... Mes greitai praturtėtume, mūsų produktams nebūtų konkurentų. O dabar..
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Bulvės

Standartinė Mama Smilga » Pen Rgs 16, 2011 7:24 am

Na, o dabar grįžtam prie bulvių. Odelės spalva. Intensyvesnė poodžio spalva ir skonį sąlygoja intensyvesnį. Perkant rausvos, melsvos žaviau atrodo, ypač plautos (kas netingi :-) ). Verdant spalva dingsta, jei ji tik poodyje. Virtos baltosios išrodo tik kiek šviesiau, gal ir gražiau palyginime, bet skoniu pralošia. Minkštimo spalva. Geltoname minkštime analizė rodo esant daugiau karotino. Taigi šios turi daugiau maisto medžiagų - kartu ir skoninių medžiagų. Bet čia labiau veikia psichologiniai dalykai. Kai kur ištisais regionais gyvena baltųjų, kitur - gelsvųjų bulvių mėgėjai. Baltųjų mėgėjams atrodo, kad gelsvos - tai pažaliavusios! T.y., kad ten ne karotinas, o solaninas. Na, o mandriausios, kurios ir išvirtos lieka rausvu ar melsvu minkštimu, nelabai žavi valgytojus savo vaizdu, nors užsimerkus tai skonis išlošia...ištisais regionais gyvena baltųjų, kitur - gelsvųjų bulvių mėgėjai. Baltųjų mėgėjams atrodo, kad gelsvos - tai pažaliavusios! T.y., kad ten ne karotinas, o solaninas. Na, o mandriausios, kurios ir išvirtos lieka rausvu ar melsvu minkštimu, nelabai žavi valgytojus savo vaizdu, nors užsimerkus tai skonis išlošia...
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Bulvės

Standartinė Mama Smilga » Pen Rgs 16, 2011 7:53 am

Atleiskit, vėl tekstas susidvejino.

Forma. Pramonei stengiamasi išgauti formą, kuo artimesnę visiškam rutuliui. Tad yra pavojus, kad pailgosios gali visai išnykti. Kai tuo tarpu jas rankomis skusti yra daug patogiau. Dar viena. Apvaliosios augdamos plečiasi į šonus, tad didžiosiose atsiranda tuštumų, palaipsniui išgendančių (tuo pasižymi Adreta). Ilgosios auga vis ilgyn, ir tuštumų neatsiranda (kuo giriasi Red Scarlet).

Dar skiriasi surenkamas krakmolo ir baltymų kiekis. Ankstyvųjų veislių bulvės genetiškai sąlygotos surinkti mažiau krakmolo. Vieniems tai privalumas, kitiems ne. Kas nori lieknėt, o kam reikia birių bulvių... Didesnis baltymų kiekis - neabejotinas privalumas . Jos ir sandėly geriau laikosi, o apie maistinę vertę visi supranta.

Na, manau, orientyrai aiškūs, kokių bulvių turime ieškoti į GŽ fondą.osi, o apie maistinę vertę visi supranta.

Na, manau, orientyrai aiškūs, kokių bulvių turime ieškoti į GŽ fondą.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Kitas

Grįžti į Verslas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių