Maisto produktų kokybė

Kas yra kokybiškas ir šviežias maistas?

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

giedrius
Posts: 28
Joined: Tue Jun 15, 2010 2:18 pm
Contact:

Maisto kokybė

Post by giedrius »

Čia tik iš dalies susiję su sertifikavimu, bet man įdomu dėl kokybės. Dažnai minima, kad GŽ kokybė geresnė. Bet kodėl? Nes pagalvojus apie auginimo ypatumus, taip turėtų būti? Nes ekspertui labiau patinka skonis? Kaip aš suprantu, vienintelis realus produkcijos kokybės kriterijus yra tai, kad ją valgydamas esi sotus ir sveikas - bet kaip gi pamatuosi? Statistika?.. Kad ji tik vos geresnė už veterinarijos tarnyba :) Todėl ta "aukštesnė kokybė" kartais skamba kaip reklama, kurios niekas nei patvirtinti, nei paneigti negali.
ArvydasG
Posts: 488
Joined: Tue Aug 10, 2010 11:03 pm
Location: Sodyba Vilniaus raj. Grybenai
Contact:

Re: GŽ produkcijos sertifikavimas

Post by ArvydasG »

Giedriau , imam paprasta dalyka kaip pomidorus, is parduotuves ir savo nors ir siltnami augintus, skirasi kaip zeme ir dangus.
Nors vet tarnyba gal neras nei ten nei ten pertekliaus nitratu
giedrius
Posts: 28
Joined: Tue Jun 15, 2010 2:18 pm
Contact:

Re: GŽ produkcijos sertifikavimas

Post by giedrius »

Dėl vaisių ir daržovių, kurios 15 kartų tręštos ir purkštos, sutinku. Bet ar sugebėtumėt atskirti sukastoj ir mulčiuojamoj žemėse užaugintus pomidorus?
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Maisto kokybė

Post by Laimis Žmuida »

Kai kurie maisto kokybės aspektai yra lengvai testuojami. Tai nemanau, kad dėl jų verta ginčytis. Nueini į laboratoriją ir nustato. Nustatomas yra pavyzdžiui mineralinių medžiagų kiekis. Taip pat laboratorijos nustato vitaminų kiekį. Sutinkat? Tai va, reikia nunešti ariamoje dirvoje išaugintą produktą ir šalia su mulčiu užaugintą produktą ir ištirti.

Sotumą ir skonį beje mokslininkai irgi skaičiuoja:
http://www.manosveikata.lt/lt/specialis ... rado-skoni
giedrius
Posts: 28
Joined: Tue Jun 15, 2010 2:18 pm
Contact:

Re: Maisto kokybė

Post by giedrius »

Gal kas nors turite ir galite pasidalinti tokių laboratorinių tyrimų rezultatais? Savo arba iš kitų šaltinių?
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Maisto kokybė

Post by Laimis Žmuida »

Neturim. Man tai ir nereikia. Aš kitais būdais nusistatau. O jei tau reikia tokio "objektyvaus" tyrimo, tai tu pats ir turėtum pasidaryti.
giedrius
Posts: 28
Joined: Tue Jun 15, 2010 2:18 pm
Contact:

Re: Maisto kokybė

Post by giedrius »

Manau, kad kaip tik subjektyvų skonio/kvapo/vaizdo tyrimą reikia daryt pačiam, o laboratorinis visiems turėtų duoti panašius rezultatus. Deja, dabar neturiu galimybių palyginti tų pačių kultūrų derliaus, gauto tradicinės ir GŽ sąlygomis (pradžiai būtų gerai tiesiog pakankamai visko prisiauginti), tačiau gal gali pakomentuoti tie, kas žemės ūkiu užsiimat seniau ir daugiau: ar iš tiesų taip akivaizdžiai skiriasi supurentose plikos žemės lysvėse bet be chemijos užauginti produktai nuo GŽ?
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Maisto kokybė

Post by saulius »

Iš tikrųjų labai skiriasi. Ne viskas taip akivaizdžiai ir daug kas priklauso nuo dirvos, mulčio ir t.t. Kad uždengsi pomidorus šiaudais, dar nereiškia, kad jie labai skirsis. Ir nuo veislių labai priklauso. Vienos veislės labai skirsis, kitos nelabai. Pas mus į tokią agrotechniką labiausiai reaguoja kopūstai, pomidorai (laukiniai), morkos, bulvės, agurkai, braškės (nu čia ir veislė ypatinga). Svogūnų skirtumo nejaučių, ankštinių irgi. Vaisių visų yra skirtumas- kvapas stipresnis.
Saulius Jasionis
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Maisto kokybė

Post by Laimis Žmuida »

Skiriasi. Daug kas sako, jog skonis kitoks, sotesni produktai, mažiau suvalgyt reikia.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Maisto kokybė

Post by saulius »

Laboratoriniai tyrimai gali tik nustatyt ar nėra maiste nuodingų medžiagų. O naudingų... Na, nustatys vitaminus, mineralus, ir kas iš to? Gi niekas nežino ko mums reikia ir kiek reikia ;) . Patikimiausias tyrimas: ragauji ir jauti, geras daiktas ar ne, geresnis už kitus ar ne. Taigi užsiauginkit ir patikrinsit, kam čia iš anksto svarstyt. Jei norit, žinoma.
Saulius Jasionis
Post Reply

Return to “Maisto kokybė ir šviežumas”