Maisto produktų kokybė
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Maisto kokybė
Čia tik iš dalies susiję su sertifikavimu, bet man įdomu dėl kokybės. Dažnai minima, kad GŽ kokybė geresnė. Bet kodėl? Nes pagalvojus apie auginimo ypatumus, taip turėtų būti? Nes ekspertui labiau patinka skonis? Kaip aš suprantu, vienintelis realus produkcijos kokybės kriterijus yra tai, kad ją valgydamas esi sotus ir sveikas - bet kaip gi pamatuosi? Statistika?.. Kad ji tik vos geresnė už veterinarijos tarnyba Todėl ta "aukštesnė kokybė" kartais skamba kaip reklama, kurios niekas nei patvirtinti, nei paneigti negali.
-
- Posts: 488
- Joined: Tue Aug 10, 2010 11:03 pm
- Location: Sodyba Vilniaus raj. Grybenai
- Contact:
Re: GŽ produkcijos sertifikavimas
Giedriau , imam paprasta dalyka kaip pomidorus, is parduotuves ir savo nors ir siltnami augintus, skirasi kaip zeme ir dangus.
Nors vet tarnyba gal neras nei ten nei ten pertekliaus nitratu
Nors vet tarnyba gal neras nei ten nei ten pertekliaus nitratu
Re: GŽ produkcijos sertifikavimas
Dėl vaisių ir daržovių, kurios 15 kartų tręštos ir purkštos, sutinku. Bet ar sugebėtumėt atskirti sukastoj ir mulčiuojamoj žemėse užaugintus pomidorus?
-
- Posts: 1173
- Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm
Re: Maisto kokybė
Kai kurie maisto kokybės aspektai yra lengvai testuojami. Tai nemanau, kad dėl jų verta ginčytis. Nueini į laboratoriją ir nustato. Nustatomas yra pavyzdžiui mineralinių medžiagų kiekis. Taip pat laboratorijos nustato vitaminų kiekį. Sutinkat? Tai va, reikia nunešti ariamoje dirvoje išaugintą produktą ir šalia su mulčiu užaugintą produktą ir ištirti.
Sotumą ir skonį beje mokslininkai irgi skaičiuoja:
http://www.manosveikata.lt/lt/specialis ... rado-skoni
Sotumą ir skonį beje mokslininkai irgi skaičiuoja:
http://www.manosveikata.lt/lt/specialis ... rado-skoni
Re: Maisto kokybė
Gal kas nors turite ir galite pasidalinti tokių laboratorinių tyrimų rezultatais? Savo arba iš kitų šaltinių?
-
- Posts: 1173
- Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm
Re: Maisto kokybė
Neturim. Man tai ir nereikia. Aš kitais būdais nusistatau. O jei tau reikia tokio "objektyvaus" tyrimo, tai tu pats ir turėtum pasidaryti.
Re: Maisto kokybė
Manau, kad kaip tik subjektyvų skonio/kvapo/vaizdo tyrimą reikia daryt pačiam, o laboratorinis visiems turėtų duoti panašius rezultatus. Deja, dabar neturiu galimybių palyginti tų pačių kultūrų derliaus, gauto tradicinės ir GŽ sąlygomis (pradžiai būtų gerai tiesiog pakankamai visko prisiauginti), tačiau gal gali pakomentuoti tie, kas žemės ūkiu užsiimat seniau ir daugiau: ar iš tiesų taip akivaizdžiai skiriasi supurentose plikos žemės lysvėse bet be chemijos užauginti produktai nuo GŽ?
Re: Maisto kokybė
Iš tikrųjų labai skiriasi. Ne viskas taip akivaizdžiai ir daug kas priklauso nuo dirvos, mulčio ir t.t. Kad uždengsi pomidorus šiaudais, dar nereiškia, kad jie labai skirsis. Ir nuo veislių labai priklauso. Vienos veislės labai skirsis, kitos nelabai. Pas mus į tokią agrotechniką labiausiai reaguoja kopūstai, pomidorai (laukiniai), morkos, bulvės, agurkai, braškės (nu čia ir veislė ypatinga). Svogūnų skirtumo nejaučių, ankštinių irgi. Vaisių visų yra skirtumas- kvapas stipresnis.
Saulius Jasionis
-
- Posts: 1173
- Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm
Re: Maisto kokybė
Skiriasi. Daug kas sako, jog skonis kitoks, sotesni produktai, mažiau suvalgyt reikia.
Re: Maisto kokybė
Laboratoriniai tyrimai gali tik nustatyt ar nėra maiste nuodingų medžiagų. O naudingų... Na, nustatys vitaminus, mineralus, ir kas iš to? Gi niekas nežino ko mums reikia ir kiek reikia . Patikimiausias tyrimas: ragauji ir jauti, geras daiktas ar ne, geresnis už kitus ar ne. Taigi užsiauginkit ir patikrinsit, kam čia iš anksto svarstyt. Jei norit, žinoma.
Saulius Jasionis