Daržo gėrybės
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Daržo gėrybės
Daržo gėrybių išsaugojimas
Šioje temoje dalinsimės daržo gėrybių derliaus išsaugojimo gudrybėmis ir įvairiais receptais: džiovinimas, šaldymas, konservavimas ir t.t.
Kad greičiau galėtume rasti reikiamą informaciją, čia diskusijos ir spaminimas draudžiami.
Pliurpalistika ne į temą bus trinama, todėl labai prašome gerbti moderatorių laiką
Šioje temoje dalinsimės daržo gėrybių derliaus išsaugojimo gudrybėmis ir įvairiais receptais: džiovinimas, šaldymas, konservavimas ir t.t.
Kad greičiau galėtume rasti reikiamą informaciją, čia diskusijos ir spaminimas draudžiami.
Pliurpalistika ne į temą bus trinama, todėl labai prašome gerbti moderatorių laiką
Re: Daržo gėrybės
Ačiū Dobile už puikią idėją
Paprasčiausia, reikia į polietileninį maišelį įpilti vandens ir įdėti į stiklainį. Jis prispaudžia rauginamus produktus.
Norėjau pasakyt, kad ir stiklainyje rauginant paslėgti galima, kad oras neprieitų ir nepelytų.dobilė
Paprasčiausia, reikia į polietileninį maišelį įpilti vandens ir įdėti į stiklainį. Jis prispaudžia rauginamus produktus.
Re: Daržo gėrybės
Šaldytos salotos žiemaipovils
Na va , pradėjom ruošti salotas žiemai.
Pripjaustom didelį kiekį salotų, daug agurkų, svogūnų laiškų, pomidorų.
Viską sumaišom.
Po didelį puodelį supilstom į maišelius ir užšaldom.
Žiemą atsišildom ir niam niam. Mums tikrai skanu ir sveika. Gal kokius dešimt litrų vakar užšaldėm. Dabar lauksim kol antra salotų banga paauks ir žiemai būsim apsirūpinę.
Kitą kartą ir paprikos dėsim
Re: Daržo gėrybės
Praeitą savaitę Tymo turgelyje (Vilniuje) nusipirkau ropę , iš "cekavumo" sakau reikia paragauti . Gal galite patarti , kaip jas ruošiate maistui? lyg ir buvau skaičiusi, kad jas kepa ... bet kaip? keptuvėje, orkaitėje ....
Re: Daržo gėrybės
Kepdavo pečiuj senovėj arba troškindavo irgi pečiuj. Bet turguj vargu ar ropę nusipirkai, mes pirmi jas auginom šiemet ir tikrai niekas nepardavinėja. O tai kas dabar vadinama ropėmis- panašiau į ridikus ar griežčius, jie kepimui netinka.
Saulius Jasionis
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Daržo gėrybės
Jeigu geltona-kepimui tinka. Aš naudoju į troškinius, sriubas.
Re: Daržo gėrybės
Paterkokų ir kiaulpienių "čipsų" gaminimas
Pasternokus nuplaunu, nulupu plonai luobelę, supjaustau griežinėliais, paskleidžiu ant popieriaus ir dedu džiovinimui ant šilto pečiaus ar, jei bute būnu, ant radiatoriaus. Tiek tik ir gaminimo. Kiek džiūti, tiesiog stebiu, paragauju, gal net pora savaičių džiuvo.
Taip pat džiovinau ir kiaulpienių šaknis. Kasiau vėlų rudenį, gana plonos buvo, palaikiau apie 10 min.šaltame vandenyje, nulupau,dar kartą nulpoviau, išilgai juostelėm supjausčiau ir paskleidžiau ant popieriaus džiovinimui. Džiuvo gal greičiau nei pasternokai. Jokių specialių džiovyklų nereikėjo.
Pienės turėjo nedaug kartumo, gal dėl to, kad nedidelės šaknys ir nulupau.
Pasternokus nuplaunu, nulupu plonai luobelę, supjaustau griežinėliais, paskleidžiu ant popieriaus ir dedu džiovinimui ant šilto pečiaus ar, jei bute būnu, ant radiatoriaus. Tiek tik ir gaminimo. Kiek džiūti, tiesiog stebiu, paragauju, gal net pora savaičių džiuvo.
Taip pat džiovinau ir kiaulpienių šaknis. Kasiau vėlų rudenį, gana plonos buvo, palaikiau apie 10 min.šaltame vandenyje, nulupau,dar kartą nulpoviau, išilgai juostelėm supjausčiau ir paskleidžiau ant popieriaus džiovinimui. Džiuvo gal greičiau nei pasternokai. Jokių specialių džiovyklų nereikėjo.
Pienės turėjo nedaug kartumo, gal dėl to, kad nedidelės šaknys ir nulupau.
Re: Daržo gėrybės
Aš dabar masiškai "naikinu" cukinijas ir moliūgus. Šią techologiją atidirbau pagal savo skonį. mainuose nuvau atvežus saldžių ir aštrių čipsų.
Moliūgą ar cukiniją nuvalau, su reguliuojama tarka (kuo ploniau) supjaustau plokštelėmis. Neverta mažinti, man optimalu 2x8 cm (kiek leidžia pats moliūgo storis). Po dubenyje apvolioji arba saldžiu ar sūriu padažu.
Mano saldus- medus, citrinos sultys, 1-2 šaukštai aliejaus.
Mano sūrus- svogūnas, česnakas, saldi paprika, čili paprika, druska, keli aliejaus šaukštai ir žolės pagal skonį.
Čia tik idėja, o savo skonį reikia susirasti.
Džiovinu ant džiovinimo padėklų, bet ant radiatorių. Džiovyklos nelabai patinka.
Moliūgą ar cukiniją nuvalau, su reguliuojama tarka (kuo ploniau) supjaustau plokštelėmis. Neverta mažinti, man optimalu 2x8 cm (kiek leidžia pats moliūgo storis). Po dubenyje apvolioji arba saldžiu ar sūriu padažu.
Mano saldus- medus, citrinos sultys, 1-2 šaukštai aliejaus.
Mano sūrus- svogūnas, česnakas, saldi paprika, čili paprika, druska, keli aliejaus šaukštai ir žolės pagal skonį.
Čia tik idėja, o savo skonį reikia susirasti.
Džiovinu ant džiovinimo padėklų, bet ant radiatorių. Džiovyklos nelabai patinka.
Re: Daržo gėrybės
Aš bandžiau dar džiovinti pastarnokus, burokėlius, morkas, topinambus.
Galima džiovinti tik sausai supjaustytus (bet greitesniam valgymui, nes tampa mediniais). man labiau patinka uždėti kokį šaukštą aliejaus ir apvelti prieskoniais- žolėmis. gaunasi įvairesni skoniai, svarbiausia traškesni.
Svarbiausia- kuo ploniau.
Galima džiovinti tik sausai supjaustytus (bet greitesniam valgymui, nes tampa mediniais). man labiau patinka uždėti kokį šaukštą aliejaus ir apvelti prieskoniais- žolėmis. gaunasi įvairesni skoniai, svarbiausia traškesni.
Svarbiausia- kuo ploniau.
Re: Daržo gėrybės
Noriu pasidalinti patirtimi. Pasisėmusi idėjų "sėklų mainuose" pradėjau džiovinu moliūgus....Nulupiau, išėmiau sėklas, sudrožiau ir apibarsčiau cukrumi. Po poros valandų nusunkiau, sudėjau ant popieriaus ir padžioviau ant radiatoriaus. Po nakties moliūgas buvo taip prilipęs prie popieriaus , kad vos nukrapščiau nuo jo. Gal reikėjo popierių sutepti aliejumi? Bet vistiek laaaabai skaniai gavosi.