Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė Ecka » Šeš Vas 18, 2012 8:14 pm

Mano mėsos vytinimo mieščioniškoje virtuvėje versija:

Mėsą (jautieną ar kiaulieną) supjaustai ruožais storio kokia 2x3 cm, ilgio bet kiek.
Pabarstai 1 kg mėsos 1 vš druskos ir 1 valg.š. cukraus, 3 dienas pavartai 1k/dienoje , jei bus skyščio nupilti. Po 3 dienų dalį apvilkau į drobelę, dalį nevilkau, ir ant / šalia radiatoriaus. Aš ant dalies dėjau prieskonių, ant dalies- ne.

Jautiena jau buvo gerokai padžiūvus jau po paros. Dabar jai kokios 4 dienos, jau laikau popieriniame maišelyje per 1 m nuo radiatoriaus, reikia peilio, nes jau sunkiai atsikanda.
Kiaulieną dar vartau- vėliau papasakosiu. Priimta galvoti, kad kiaulieną vytinti blogiau, bet neseniai valgiau, visai patiko. Tik jei ant mėsos yra riebaliukų, man jų skonis po suvytinimo nepatinka, tai stengiuosi riebalus sausgysles , pleveles nurinkti.
Ecka
 
Pranešimai: 116
Užsiregistravo: Tre Kov 16, 2011 12:00 am

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė lugne » Ket Bal 19, 2012 8:25 pm

Šiandien prapjoviau tą cielą kumpį, kurį vytinau pagal pirmam puslapy perrašytą receptą, pavyko puikiai :D
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė saulius » Ket Bal 19, 2012 8:26 pm

Su kaulu?
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė saulius » Ket Bal 19, 2012 8:29 pm

Ir prie kaulo viskas gerai, įsisūrėjo?
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė lugne » Ket Bal 19, 2012 9:35 pm

Taip, su kaulu. Mano supratimu normaliai įsisūrėjo
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė lugne » Ket Bal 19, 2012 9:43 pm

Tiesa, kumpis buvo priekinis.... :D
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė lugne » Pen Sau 18, 2013 9:30 am

Kažkada žadėtas skilandis.
Dariau pūslėj, nes pirmam kartui pabijojau, kad gali nepavykt, o šiaip reiktų skrandy, bet į skrandį tai ir visą užpakalinį kumpį gali sudėt, o po to prapjovus jis labai ilgai neišsislaikys, tai reiks tiek daug mėsos ir suvalgyt. Neveltui skilandį prapjaudavo per talkas - rugiapjūtei ar bulviakasiui.
Pūslę gerai išplauti, išversti, dar išplauti, užberti druska ir labai gerai "išmasažuot", kad pasidarytų elastingesnė. Galima į stalą vis padaužyt, kad labiau prasitampytų, tik atsargiai, nes galima suplėšyt. Su druska palikt porai dienų, kasdien vis prieinant pratampyt.
Kumpį su lašiniais, tik be odos, supjaustyt didokais gabalais, kiek didesniais nei įprastai pjaustoma kokiems šašlykams. Pridėt prieskonių - kilogramui mėsos 1 v.š. druskos, truputį cukraus (nebūtinai), česnako (nebūtinai, bet dabar tai jau visi pas mus kaimuose deda, pas ką tik klausiau), pipirų, galima dar prieskoninių žolių - aš dėjau dašio ir kadagio uogų sutrintų. Gerai išmaišyt ir palikt šaltai porai dienų, kasdien vis permaišant.
Kai jau mėsa pasimarinuoja, pūslė ar skrandis gerai prikemšami. Kai kas pūslę kemša rankom, bet dažniau jau dabar kemšama su mėsmale tik be peiliuko, o su dešrų darymo antgaliu (per trūbelį). Geras prikimšimas labai svarbus tolesniam skilandžio laikymuisi, turi nebūti oro tarpų. Pūslė užrišama, kuo labiau suspaudus, kad išeitų kuo daugiau oro, o skrandis užsiuvamas ir ant viršaus siūlė užklijuojama išskusta žarna (tokia kaip dešroms daryt). Žarna vėliau pridžiūsta ir net nesimato jos kraštų. Toks prikimštas skilandis maždaug pusantros ar dvi paras laikomas šiltai ( ant pečiaus ar prie šiltos sienelės) dažnai pavartant, kad vienodai apdžiūtų iš visų pusių. Apdžiūvęs išnešamas šaltai ir labai gerai suslegiamas. Maždaug trijų kg skilandžiui reikia kokių 10 kg svorio uždėt. Slėgimo metu pasišalina likęs oras ir mėsa vidui tarsi susiklijuoja į vietisą gabalą. Kuo geriau suslėgtas, tuo geresnis skilandis, nes tada jis neturi kaip sugesti. Bet visko pasitaiko net ir geroms šeimininkėms, jau ne vienus metus darančioms šitą skanėstą. Suslėgtas laikomas savaitę ar daugiau. Po to įvelkamas į drobinį maišelį ir pakabinamas šaltai, gerai besivėdinančioj patalpoj - svirne ar kur ant aukšto - svarbu, kad neprieitų pelės ir katės :D
Valgomas išlaikytas bent pusę metų.
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė Hora » Pen Sau 18, 2013 10:37 am

peržiūrėjau kad temoj nepaminėtas dar vienas skanus dalykas
stroganina http://romada.lt/gardumelis/ledas-su-pipirais/
Mano kaiminystėj gyvena vienas buvęs sibirietis, kuris tuo patiekalu pavaišino.
Skanu, tai ir aš kartais kokį žuvelioką padrožiu.
Galima sušaldyti ir šiek tiek pasūdytą,krapais pabarstytą file.
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
Hora
 
Pranešimai: 776
Užsiregistravo: Šeš Sau 05, 2013 9:11 pm
Miestas: Pajūris

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė inga30 » Sek Kov 03, 2013 9:09 pm

http://www.youtube.com/watch?v=bXRBqnyxMuo
Gal galit kas išverst į lietuvių kalba, aš ne viska suprantu.
inga30
 
Pranešimai: 980
Užsiregistravo: Pen Sau 21, 2011 7:25 pm
Miestas: Kaunas romainiai

Ankstesnis

Grįžti į Maisto gamyba ir konservavimas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių

cron