Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Post by lugne »

Internete radau (supermamoj - cha cha cha) kaip susivytint visą cielą kumpį. Labai knieti pabandyt, dalinuosi, gal dar kam toks noras užeis, nes kaip suprantu daryti galima tik žiemą (na bent jau pagal kalendorių tai žiema gi dabar :D ):
Visas galinis kiaulienos kumpis (apie 13-14 kg). 2kg druskos, 300g maltų juodųjų pipiru, 1 pakelis lauro lapu ir daug smulkintų česnakų. Viską sumaišyti ir įtrinti kumpį. Kelias dienas laikyti namie (didelėje vonelėje), vėliau išnešti į vėsesnę vietą, laikyti dar apie 10-12 dienų (vartyti kas antrą dieną). Paskui paimti visą kumpį ir pakabinti ant didelio kablio, apdengti marle ir laikyti kokius 3 mėn. Geriausia tokiam kumpiui būna minusinė temperatūra, tada šaltis ištraukia visą nereikalingą drėgmę iš mėsos.
Jurga Stoškutė
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Post by laisvas kaimietis »

Kai buvau mažas, kaime toks kumpis kamaroj kabodavo, tik nesuvyniotas ir jau prapjautas :twisted: Peiliukas kišenėj labai padėdavo, kai niekas nematė :lol:
Žilvinas Žurauskas
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Post by saulius »

Jeigu čia kalbi apie cielą kumpį su kaulu- biskį abejotinas receptas, gali pilnai neįsisūrėt iki kaulo. Cieliems kumpiams druska nenormuojama, jie užkasami druskoj ir laikomi priklausomai nuo svorio- vienam kilogramui viena para.
Saulius Jasionis
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Post by laisvas kaimietis »

Va išklausinėjau mamos, kaip jie tuos kumpius ruošdavo.
Tradiciškai kiaules pjaudavo prieš Kalėdas ir prieš Velykas. Kalėdinę kiaulę suvalgydavo, dar kažkiek dešrų padarydavo, o velykinės kiaulės kumpį gerai įtrindavo druska ir pakabindavo kamaroj. Ten jis sušaldavo ir taip kabojo, kol oras atšildavo - tik tada tas kumpis įsisūrėdavo. Jau įsisūrėjusį kumpį nuplaudavo, įtrindavo pipirais ir dūminėj pirty išrūkydavo - tada atgal kamaron ant kablio.
Žilvinas Žurauskas
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Post by laisvas kaimietis »

Dar pamiršau parašyt, kad pirtį kūrendavo obelinėmis malkomis, pridėdami kadagio šakelių. Kūrendavo labai nedaug - tik dėl dūmų.
Žilvinas Žurauskas
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Post by lugne »

Pas mus tai tikrai nerūkyti būdavo, kaip ir kindziukai. Bet gi skirtingai Lietuvoj darydavo.
Jurga Stoškutė
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Post by lugne »

o druskos tai galima ir daugiau dėt, neturėtų būt per sūru, nes gi lašiniai aplinkui.
Jurga Stoškutė
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Post by laisvas kaimietis »

Per Kalėdas valgėm kindziuką. Pasakiau, kad anksčiau kindziukų nerūkydavo, tai dzukeliai mane išdurnino.
O ta istorija apie kumpį - aukštaitiška.
Žilvinas Žurauskas
Žibutė
Posts: 468
Joined: Mon Sep 06, 2010 11:17 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Post by Žibutė »

Ir teisingai išdurnino.
Skilandžiai rūkomi ir paskui brandinami.
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Post by lugne »

Nesiginčykit, niekas tikro kindzio dzūkijoj nerūkino, kaip ir lašinių, kaip ir dešrų :!:
Jurga Stoškutė
Post Reply

Return to “Maisto gamyba ir konservavimas”