Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė lugne » Ket Sau 05, 2012 12:35 pm

Internete radau (supermamoj - cha cha cha) kaip susivytint visą cielą kumpį. Labai knieti pabandyt, dalinuosi, gal dar kam toks noras užeis, nes kaip suprantu daryti galima tik žiemą (na bent jau pagal kalendorių tai žiema gi dabar :D ):
Visas galinis kiaulienos kumpis (apie 13-14 kg). 2kg druskos, 300g maltų juodųjų pipiru, 1 pakelis lauro lapu ir daug smulkintų česnakų. Viską sumaišyti ir įtrinti kumpį. Kelias dienas laikyti namie (didelėje vonelėje), vėliau išnešti į vėsesnę vietą, laikyti dar apie 10-12 dienų (vartyti kas antrą dieną). Paskui paimti visą kumpį ir pakabinti ant didelio kablio, apdengti marle ir laikyti kokius 3 mėn. Geriausia tokiam kumpiui būna minusinė temperatūra, tada šaltis ištraukia visą nereikalingą drėgmę iš mėsos.
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė laisvas kaimietis » Ket Sau 05, 2012 3:17 pm

Kai buvau mažas, kaime toks kumpis kamaroj kabodavo, tik nesuvyniotas ir jau prapjautas :twisted: Peiliukas kišenėj labai padėdavo, kai niekas nematė :lol:
Žilvinas Žurauskas
laisvas kaimietis
 
Pranešimai: 1083
Užsiregistravo: Šeš Rgp 28, 2010 11:02 am
Miestas: Virbalų k., Ukmergės raj.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė saulius » Ket Sau 05, 2012 7:54 pm

Jeigu čia kalbi apie cielą kumpį su kaulu- biskį abejotinas receptas, gali pilnai neįsisūrėt iki kaulo. Cieliems kumpiams druska nenormuojama, jie užkasami druskoj ir laikomi priklausomai nuo svorio- vienam kilogramui viena para.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė laisvas kaimietis » Ket Sau 05, 2012 8:04 pm

Va išklausinėjau mamos, kaip jie tuos kumpius ruošdavo.
Tradiciškai kiaules pjaudavo prieš Kalėdas ir prieš Velykas. Kalėdinę kiaulę suvalgydavo, dar kažkiek dešrų padarydavo, o velykinės kiaulės kumpį gerai įtrindavo druska ir pakabindavo kamaroj. Ten jis sušaldavo ir taip kabojo, kol oras atšildavo - tik tada tas kumpis įsisūrėdavo. Jau įsisūrėjusį kumpį nuplaudavo, įtrindavo pipirais ir dūminėj pirty išrūkydavo - tada atgal kamaron ant kablio.
Žilvinas Žurauskas
laisvas kaimietis
 
Pranešimai: 1083
Užsiregistravo: Šeš Rgp 28, 2010 11:02 am
Miestas: Virbalų k., Ukmergės raj.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė laisvas kaimietis » Ket Sau 05, 2012 8:09 pm

Dar pamiršau parašyt, kad pirtį kūrendavo obelinėmis malkomis, pridėdami kadagio šakelių. Kūrendavo labai nedaug - tik dėl dūmų.
Žilvinas Žurauskas
laisvas kaimietis
 
Pranešimai: 1083
Užsiregistravo: Šeš Rgp 28, 2010 11:02 am
Miestas: Virbalų k., Ukmergės raj.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė lugne » Ket Sau 05, 2012 10:20 pm

Pas mus tai tikrai nerūkyti būdavo, kaip ir kindziukai. Bet gi skirtingai Lietuvoj darydavo.
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė lugne » Ket Sau 05, 2012 10:22 pm

o druskos tai galima ir daugiau dėt, neturėtų būt per sūru, nes gi lašiniai aplinkui.
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė laisvas kaimietis » Ket Sau 05, 2012 11:37 pm

Per Kalėdas valgėm kindziuką. Pasakiau, kad anksčiau kindziukų nerūkydavo, tai dzukeliai mane išdurnino.
O ta istorija apie kumpį - aukštaitiška.
Žilvinas Žurauskas
laisvas kaimietis
 
Pranešimai: 1083
Užsiregistravo: Šeš Rgp 28, 2010 11:02 am
Miestas: Virbalų k., Ukmergės raj.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė Žibutė » Ket Sau 05, 2012 11:59 pm

Ir teisingai išdurnino.
Skilandžiai rūkomi ir paskui brandinami.
Žibutė
 
Pranešimai: 468
Užsiregistravo: Pir Rgs 06, 2010 11:17 pm
Miestas: Vilnius

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Standartinė lugne » Pen Sau 06, 2012 12:19 am

Nesiginčykit, niekas tikro kindzio dzūkijoj nerūkino, kaip ir lašinių, kaip ir dešrų :!:
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

AnkstesnisKitas

Grįžti į Maisto gamyba ir konservavimas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias