Puslapis 13

Maistas

StandartinėParašytas: Tre Vas 09, 2011 12:38 pm
SKazas
Siūlau sukurti atskirą skyrių forume "Maistas". Ir paskui išvystyti potemes, net nežinau kaip sudėlioti schemą- pievų augalai, miško augalai, augalai pagal metų laikus, laikymas. Mėsos "skyrius", žuvies :) Taip pat laikymas, konservavimas, receptai, tačiau pritraukiant prie šio forumo formato, tai neturėtų būti cepelinų receptai, o tokie šiai dienai alternatyvūs- atsižvelgiant į klimatines sąlygas, kad išlaikyti maistą kuo vertingesnį žmogui kaip maistą, o gal kaip ir vaistą, su kuo mažiau sąnaudų paruošimui.
Na pradžiai siūlau forumo dalį padaryti tokią:
Maistas>>Mėsa>>kiauliena>>POTEMĖS-skerdimas/paruošimas/laikymas,
Tas pats su kitomis mėsos rūšimis (laukinėmis ir naminėmis), žuvimi.
Toliau augalai- nuo rinkimo iki laikymo.

Na čia pasiūlymas, nes pasigedau atskiro didelio sveiko maisto/vaisto skyriaus :)

Dėkui, Sauliau, už "receptą" paprasčiausio pavirimo trumpai ant mažos ugnies. Labai skanu, ir pastangų kiek mažai- nereikia prie puodų kelias valandas stovėti :D O ir skonis :shock: Kas įdomu, kad be jokių duonų sočiai pavalgyti gabaliuko mėsos užtenka.

Kol nėra atskiro "maisto skyriaus" forume, prašome receptuką, kaip sudžiovinti mėsą prie laužo ar ant saulės (kiek radau info šiame forume, bet pačios technologijos ne). Kaip supjaustyti, kokia mėsa tinka (pirktinė kiaulė gal iš vis netinkama), kiek laikyti ir paskui ar puola musės ir kiti vabalai, mėsos rūšies skirtumai (ruošiant jautieną/kiaulieną/žvėrieną/paukštieną)?

Re: Maistas

StandartinėParašytas: Tre Vas 09, 2011 12:51 pm
saulius
prašome receptuką, kaip sudžiovinti mėsą prie laužo ar ant saulės

Džiovinimui tinka tik mažai vendeninga mėsa: žvėriena, ožkiena, aviena, jautiena. Kiauliena netinka- jos raumenyse per daug vandens. Mėsa supjaustoma dviejų- trijų centimetrų storio juostelėmis, ilgis neturi reikšmės. Sukuriamas nedidelis lauželis. Mėsa išdėliojama virš laužo maždaug metro aukštyje, tam įsmeigiami į žemę keturi kuolai ir ant jų iš pagalių ar ko kito suformuojamos grotelės. Galima ir metalines naudot. Jei mėsos mažai- galima šalia laužo įsmeigt du pagalius, tarp jų pririšt virvutę su suverta mėsa. Taikyt pagal vėją, kad šiluma mėsą džiovintų. Džiovinti reikia, kol ant mėsos užsideda sausa plėvelė ir paviršiuje nelieka drėgnų vietų. Paprastai apie pusdienį. Laužą kūrenti taip, kad mėsa negautų karščio, tik šilumą. Apdžiūvusi mėsa laikoma sukabinta sausoje patalpoje. Galima valgyt iš karto, ilgiau kabėdama džiūsta toliau. Musės ant tokios mėsos netupia, joms reikia drėgnos.

Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

StandartinėParašytas: Šeš Gru 31, 2011 9:50 pm
Žibutė
Paveikslėlis Kaip išsaugoti mėsos ir žuvies atsargas ilgesnį laiką Paveikslėlis


Šioje temoje dalinsimės receptais kaip rūkinti, sūdyti, marinuoti, konservuoti ir t.t. žvėrieną, naminių gyvūnų mėsą, ir žuvį



:!: Kad greičiau galėtume surasti norimą receptą, šioje temoje nediskutuojame vien "dėl diskusijų".
Visas spaminimas ir bereikalingos žinutės bus trinamos. Labai prašome, gerbkite moderatorių laiką :D

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

StandartinėParašytas: Šeš Gru 31, 2011 10:36 pm
Žibutė
GERAS ŽUVIES SŪDYMO RECEPTAS. NE TIK SILKEI ...

šautinis: http://www.farwater.eu/zuvies-sudymas-receptas.htm

Besisvečuojant pas draugą Rusijoje pagyriau skaniai paruoštą žuvį. Taip ir išaiškėjo, kad jis pats ją tokią ir pagamina. Toliau beliko tik iškaulyti receptą. Nepatingėjo ir su nuotraukomis - atsiuntė net per daug.

Taigi ... imame žuvį.
Paveikslėlis
Galvą, uodegą ir pelekus nukertame iškart.
Išvalomas ir pilvas ...
Paveikslėlis
Toliau ištraukiamas nugarkauli ir smulkūs kaulai ...
Paveikslėlis
Tas pas daroma ir su raudona žuvimi.
Paveikslėlis
Paveikslėlis

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

StandartinėParašytas: Šeš Gru 31, 2011 10:43 pm
Žibutė
Šitoje vietoje sumaišome druską su cukrumi santykiu 1:2, imame švarų popieriaus lapą ir truputi pabarstome tuo druskos ir cukraus mišiniu.
Paveikslėlis
Ant popieriaus dedame žuvies file ir ant viršaus dar truputi pabarstome.
Paveikslėlis
Ant viršaus dedame antrą žuvies pusę ir taip pat pabarstome. Barstyti reikia nedaug, žuvis neturi būti per sūri.
Paveikslėlis
Tada žuvis susukama i popierių.
Paveikslėlis
Ir taip kiekvieną silkę, tada viskas sudedama į maišelį ...
Paveikslėlis
ir į šaldytuvą kuo giliau, t.y. arčiau šalčio šaltinio (ne į šaldymo kamerą). Taip reikia laikyti 10-12 valandų.
Lygiai taip pat ruošiama ir raudona žuvis, tik prieš barstant mišiniu žuvies file šiek tiek įtrinama saulėgrąžų aliejumi.
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Po 10 - 12 valandų (jei gaminama iš vakaro, tai kaip tik ryte žuvytė jau būna prisirpusi) žuvis išimama iš šaldytuvo.
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Ištraukiama iš popieriaus, nuvaloma likusi druska (vandenyje patartina neskalauti !), supjaustoma mažesniais gabaliukais, šiek tiek palaistoma augaliniu aliejumi ir į lėkštę.
Svogūnai čia labai vietoje.
Paveikslėlis
Nors čia žuvis jau kaip ir paruošta, bet skubėti neverta - kiek pastovėjusi aliejuje žuvis būna skanesnė.
Rodos paprastaa, bet skonis būna kuo puikiausias. O viskas popieriaus dėka - į jį susigeria nereikalingas vanduo ir žuvelė nebūna pavandenijusi, ir skonis tampa natūralesnis. Žino tie rusai žuvų sūdyme "tolką". Užtat ir rekomenduoju !
Paveikslėlis

Skanaus :)

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

StandartinėParašytas: Šeš Gru 31, 2011 11:31 pm
Žibutė
Mėsos vytinimas

lugne

Gavau dovanų tikro kiauliuko tikros nugarinės šmotelį. Norėčiau susivytint, gal kas kokį patarimą mesteltų Kaip darot. Aš laikydavau sūryme kelias paras, po to džiovindavau, bet kad paskui druska iš mėsos sunkiasi...

saulius

Nereikia sūryme mirkyt, o jei mirkai- reikia sūrymą daryt nesūrų. Bet galima ir paprasčiau- tiesiog įtrint druska su prieskoniais. Kilogramui mėsos- kaupinas šaukštas druskos ir tiek pat cukraus, prieskonių pagal skonį. Palaikyt kokią savaitę pavartant ir galima vytint.
O senoviškesnis kumpių receptas mūsų giminėj buvo panašiai toks (jau neatsimenu tikslių proporcijų, bet teko taip daryt). Pirmiausia kumpis įtrinamas druska su cukrumi ir palaikomas tris dienas. Tada išverdamas sūrymas iš druskos, pipirų, lapelių ir pan. Pagal skonį, kaip sūroka sriuba. Kumpis merkiamas į sūrymą, laikomas savaitę. Tada išimamas, pakabinamas, nuvarvinamas. Kai nuvarva dar gerai nušluostomas, įvyniojamas šį skudurą ir stipriai suveržiamas šniūru. Tada pakabinamas ir apdžiovinamas.

Dabar mes vytinam tik žvėrieną,
Su ja paprasčiau:
įtrini druska su cukrumi, palaikai tris dienas ir pakabini. Ji nevandeninga, todėl niekas nesugenda. Ir visai be druskos gerai suvysta.

Tiesa,
kiaulienos kumpio skonis labai skiriasi nuo kiaulės apdorojimo.
Jei kiaulė iš skerdyklos, plikyta- skanaus kumpio niekaip nepadarysi, turi būt svilinta.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

StandartinėParašytas: Šeš Gru 31, 2011 11:39 pm
Žibutė
Svarbus komentaras:

saulius


Dar apie kiaulienos ruošimą atsargai.
Jokios dešros, kumpiai laikymui ir skilandžiai nebuvo daromi iš bekonų - paršas turi būt bent pusantrų metų amžiaus, jo mėsa mažiau vandeninga, geriau laikosi.

Ir šiaip senesnio gyvulio mėsa vertingesnė, negu jauno.

Taigi, GŽ paršininkai turėtų įsidėmėt, kad gyvulukai turėtų pagyvent kuo ilgiau, kad nauda iš jų būtų didesnė.

Mama Smilga


O skilandis, pripažintasis tautinis paveldas, buvo skaninamas ne česnaku, o dirvinės čiužutės sėklomis.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

StandartinėParašytas: Šeš Gru 31, 2011 11:49 pm
Žibutė
saulius


Dar apie mėsos ruošimą.

Darau išvadą, kad kuo paprasčiau- tuo geriau gaunasi.

Primityviai marinuotą mėsą pas mus paragauja visi kas nori ir visi kaip vienas tvirtina, kad tai pats skaniausias mėsos patiekalas, kokį yra ragavę. Gal pataikauja, bet gi nesinori tuo tikėt .

Receptas tas pats visai nevandeningai mėsai ir lašišinei žuviai: supjaustyt norimo dydžio gabalais,
kilogramui mėsos- šaukštas druskos ir šaukštas cukraus. Į mėsą dar galima česnako,

o į žuvį jokiu būdu daugiau nieko.

Viskas sumaišoma bliūde, laikoma vėsiai kasdien permaišant.
Jei mažesni gabaliukai valgoma jau kitą dieną, jei didesni- atitinkamai vėliau.

Stovi bile kiek.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

StandartinėParašytas: Sek Sau 01, 2012 12:00 am
Žibutė
inga30

Kokioj aplinkoj ar salygose geriausiai džiūsta,norėtusi pabandyt,tik nesinori gadinti mėsos bandymais?
saulius

Gerai džiūsta ant saulės, tik nuo musių reikia saugot. O geriausia prie laužo. Sukabini ant šniūrų toj pusėj, į kurią dūmus neša ir džiovini per dieną lengvoj šilumėlėj, kol paviršiuj tokia odelė užsitraukia. Bet, kartoju, mėsa turi būt nevandeninga, kiauliena gali netikt.
inga30

O malkos betkokios tinka?
saulius

Bet kokios. Svarbu, kad šiluma būtų, o dūmų kvapo nelieka. Aš džiovinimui pjaustau maždaug 2 X 2 cm storio juostelėmis.
angela

Kai jau musių nėra, tai patogu mėsą džiovinti virš dujinės. Pernai žiemą dažnai taip džiovindavau, net ir storesnius gabalėlius kiaulienos. O skonis priklauso nuo prieskonių.
zenzenas

Išmokau pasigaminti vytintos mesytės, tad pats pradėjau vytinti, skonis dieviškas

Zenzeno vytintos mėsos receptas:

Imu kiaulienos, jautienos, stirnienos ar sernienos ispjovas (nesu vegetaras), t.y. mazdaug po 300-400 gramu ir ziuriu, kad butu pailga, paprasciau gaminti.

Nupjaustau visus riebalus, nes turi buti tik raumuo.

Imu indeli su dangteliu, sudedu mesa ir uzpilu pilnai druska ir saldytuvan.

Karta per diena apvartau ir siektiek dapilu druskos, kad mirktu druskoje.

Saldytuve laikau penkias paras.

Kadangi darau pirmadieniais, tai sestadieni isimu is saldytuvo, imu kibira, pripilu salto vandens ir ten sudedu mesa, kuria pries tai nuplaunu. Mirkoma dvi valandas, keiciant vandeni kas pusvalandi, t.y. vandeni ispilant ir uzpilant svariu vandeniu.

Isemes dedu ant ranksluoscio, uzdengiu kitu, dedu medine ar plastikine lentute ir uzdejes ant virsaus uzspaudziu svoriu, paslegiu. Svori naudoju kazkur 5-6 kg. Taip laikau para, kad visas vanduo pasisalintu.

Isemes darau taip:
saukstelis pipiru, sausktelis garstyciu, saukstelis kmynu ir saukstelis saldzios dziovintos paprikos, na as dar dadedu astrios. Juos sumalu kavamale ar galima sugrusti uzpilu truputuka vandens, kad butu tirsta pasta ir ja aptepu mesyte.

Mesyte vel sudedu i dezute ir dviem parom i saldytuva, tik vartyti reikia daznai, kad prieskoniai isigertu tolygiai. Tada po tu dvieju paru isimu ir graziai irengiu i marles rubeli, nestorai apvynioju marle ar bintu (kaip mumija), perrisu siulu ir kabinu ar virs krosnies ar ties radiatoriumi (vasara nesu i prapuciama malkine). Laikau apie 7-14 dienu, nes megstu sausesne mesyte.

Kils klausimu-rasykite i AZ

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

StandartinėParašytas: Sek Sau 01, 2012 12:04 am
Žibutė
Marijos


Marijos džiovintos mėsos receptas

Aš darau elementariai jautieną.
Supjausčiau pailgomis kokių 4-5 cm pločio juostelėmis mėsą. Ilgio darykite kiek norite, mano būna apie 10-15 cm. Kuo ploniau supjaustyta mėsa, žinoma, tuo greičiau ji išdžiūna.
Įtryniau druska ir laikiau 3 paras šaldytuve, vis nupildama susidariusį skystį. Po 3-4 dienų kiekvieną gabaliuką kaip galima standžiau apvynioju bintu, marle, ar kokia drobinės medžiagos juosta ir kabinu šalia radiatoriaus vonioje ar kambaryje.

Turi kabėti bei džiūti apie savaitę, bet dažnai tiek neiškenčiame.
Dar galima prieš vyniojant bintu apvolioti įvairiuose prieskuoniuose, tačiau man asmeniškai per didelė priekonių gausa užgožia pačios mėsos skonį, todėl prieskonių nenaudoju.

Tik nežinau ar čia pas mane vytinta mėsa vadinasi ar džiovinta:)
zenzenas
cia jau dziovinta mesa gaubasi. :D