Pienas ir jo produktai

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: GŽ ir gyvulininkystė

Post by Vėjai »

Atsiprašau, katinas išsiuntė nebaigtą sakinį.
Norėjau pasakyti, kad visur panaši situacija, ne tik su pienu. Nubuldozerinti vienkiemiai - pristatyta silikatinių klaiknamių gyvenviečių. Iškirto ramiai Ivanausko obelų kolekciją ir visi sodinasi "greito vartojimo" sodus.
Senoviški autentiški baldai į šiukšlyną, o jų vietoj drožliaplokštės dėžutės. O ką mes čia bandom daryti - atkūrinėjam dirvožemius ir ekosistemas.
Bet jei tiesa, kad Sakas nesidalina receptais, tai blogai. Gal atsirastų toks autentiškų pieno produktų atkūrimo entuziastų forumas. Nes konstatuoti , kad blogai tai ir aš galiu.
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: GŽ ir gyvulininkystė

Post by laisvas kaimietis »

Kazkur prie Ukmerges geras moteru kooperatyvas, valgiau ju surius tikrai nuostabus, jos ir mokymais uzsiima
Štai čia: http://www.amatunamai.info/
Žilvinas Žurauskas
rasute

Re: GŽ ir gyvulininkystė

Post by rasute »

galiu pasakyt, kaip paprastai pasidaryti tepamo sūrio (mūsų mėgiamiausias). Paimi pakelį kefyro, dedi į šaldiklį-užšąla. Dedi į rėti, po apačia dubuo išrūgoms nubėgti. Per naktį ištirpsta, gaunasi iš pakelio 250 gramų ricotos sūrio. Galima dėti druskos, krapų, ar kitų mėgstamų žolių, ar česnako, čia pagal skonį. Iš išrūgų kepama duona, ar dar bile kas. Ant šviežiai iškeptos duonos - fantastika!!
Žibutė
Posts: 468
Joined: Mon Sep 06, 2010 11:17 pm
Location: Vilnius
Contact:

Pienas ir jo produktai

Post by Žibutė »

Image Pienas ir viskas ką skanaus iš jo mokame padaryti



Šioje temoje dalinamės visokiais receptais ką galima padaryti iš pieno. O jis gi nebūtinai karvutės :D bet ir ožkytės, avytės, o gal ir dar koks nors :D


:!: Temoje nepliurpiame, nespaminame, nediskutuojame, Visos žinutės "ne į temą" bus trinamos, todėl labai prašome gerbti moderatorių laiką
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by nawjia »

Mano patarimas:

Dėkite ne nuorodas, o receptų kopijas, nes laikas eina ir straipsniai yra išimami, nukeliauja į nepasiekiamus archyvus ar tiesiog nuorodos "nulūžta".

ArvydoG nuorodą nukopijavau į failą, prikabinu. Oops, neleidžia PDF prikabinti, o kopijuojant tekstą gaunasi tik betvarkė :roll:

Ten lyg ir nebuvo tokio dar vieno labai įdomaus sūrio (tikriau fermento naudojimo konkretaus aprašymo):
Graikiškas naminis sūris

Šis sūris daromas naudojant raugą , pagamintą iš žinduklio paršelio skrandžio .
Skrandį perplauk šiltu vandeniu , kruopščiai nugramdyk buku peiliu gleivinę ,
apibarstyk druska , suvyniok ir 3 dienas laikyk vėsiai , kad įsisūrėtų . Po to nuo
skrandžio nupurtyk druską , jį išversk ir saulėje arba šiltoje patalpoje išdžiovink .
Tuomet atpjauk pusę paruošto skrandelio , įdėk į trilitrinį stiklainį , pripilk šviežių
pieno išrūgų , įdėk 50 g džiovintų vaisių ir 50 g grūdų ( miežių ) . Stiklainį pastatyk
šiltai ir laikyk , kol paršelio skrandis iškils į paviršių ( raugas jau paruoštas ). Kitą
skrandelio pusę laikyk sausoje ir vėsioje vietoje - ateičiai .

Sūriui suslėgti reikia 5 litrų šviežio , šilto ( apie 40 laipsnių temperatūros )
karvės , ožkos ar avies pieno ir stiklinės paruošto raugo . Į pieną supilk raugą ,
indą uždenk tankiu audiniu ir palik 15 min. pastovėti . Po nurodyto laiko turi
pasirodyti sutraukto pieno tirščiai ,- tuoj juos išmaišyk šaukštu ar mentele . Po
5 - 10 min. sutraukto pieno masė nusės ant dugno . Tuomet pasemk stiklinę
išrūgų ir supilk į stiklainį su raugu , įberk ketvirtį šaukštelio druskos , uždenk
dangteliu ir pastatyk tamsioje vėsioje vietoje . Taip vis papildomas raugas gali
laikytis visus metus ,- jo pakaks ir kaimynams , ir draugams .

Gautą varškę sukrėsk į drobinį maišelį , leisk ištekėti išrūgoms , paslėk , po to
įdėk į sūrymą ( pagal skonį ) ir laikyk vėsiai rūsyje . Kuo sūresnis sūrymas , tuo
ilgiau sūris išsilaiko šviežias , baltas ir skanus . Be to , į 5 litrus sūrymo galima
įdėti 50 g cukraus ir 20 - 30 g raugo ( nors nebūtinai ) . Tokį sūrį galima ragauti
2 - 3 dieną , bet skaniausias jis bus tik po 2 savaičių .

Tiesa , raugui gaminti tinka ne tik žinduklio , bet ir jau įmitusio paršo skrandis
ar net iš vaistinės pirktas pepsinas , tačiau iš tokio raugo suslėgtas sūris bus
jau ne graikiškas .
https://sites.google.com/site/probobute/naminis-suris - Bobulės užrašai :lol:
`šėršė lia fam`
ArvydasG
Posts: 488
Joined: Tue Aug 10, 2010 11:03 pm
Location: Sodyba Vilniaus raj. Grybenai
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by ArvydasG »

Gal yra koks meistras, mokantis padaryti kieta fermentini suri. :shock: ir galintis isduoti recepta ;)
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by saulius »

Mantas lyg daro, jeigu dar daro. Nežinau ar kietus, bet jo reikia klaust.
Saulius Jasionis
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by lugne »

Gal žinot, kodėl pjaustomas rūgštaus pieno varškės sūris limpa prie peilio? Ką ne taip darau?
Jurga Stoškutė
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by laisvas kaimietis »

Fermentinio sūrio kietumas priklauso nuo brandinimo laiko - kuo ilgiau brandintas, tuo kietesnis.
Žilvinas Žurauskas
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by saulius »

Čia nuo kietumo nepriklauso- minkštas sūris taip pat nelimpa. O kodėl limpa- nežinau, nemačiau tokio... Paklausk bet kurios moteriškės kaime ir pasakys :)
Saulius Jasionis
Post Reply

Return to “Maisto gamyba ir konservavimas”