Pienas ir jo produktai

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Re: GŽ ir gyvulininkystė

Standartinė Vėjai » Sek Kov 06, 2011 9:39 am

Atsiprašau, katinas išsiuntė nebaigtą sakinį.
Norėjau pasakyti, kad visur panaši situacija, ne tik su pienu. Nubuldozerinti vienkiemiai - pristatyta silikatinių klaiknamių gyvenviečių. Iškirto ramiai Ivanausko obelų kolekciją ir visi sodinasi "greito vartojimo" sodus.
Senoviški autentiški baldai į šiukšlyną, o jų vietoj drožliaplokštės dėžutės. O ką mes čia bandom daryti - atkūrinėjam dirvožemius ir ekosistemas.
Bet jei tiesa, kad Sakas nesidalina receptais, tai blogai. Gal atsirastų toks autentiškų pieno produktų atkūrimo entuziastų forumas. Nes konstatuoti , kad blogai tai ir aš galiu.
Vėjai
 
Pranešimai: 536
Užsiregistravo: Tre Bir 23, 2010 7:10 pm

Re: GŽ ir gyvulininkystė

Standartinė laisvas kaimietis » Sek Kov 06, 2011 5:01 pm

Kazkur prie Ukmerges geras moteru kooperatyvas, valgiau ju surius tikrai nuostabus, jos ir mokymais uzsiima

Štai čia: http://www.amatunamai.info/
Žilvinas Žurauskas
laisvas kaimietis
 
Pranešimai: 1083
Užsiregistravo: Šeš Rgp 28, 2010 11:02 am
Miestas: Virbalų k., Ukmergės raj.

Re: GŽ ir gyvulininkystė

Standartinė rasute » Sek Kov 06, 2011 6:19 pm

galiu pasakyt, kaip paprastai pasidaryti tepamo sūrio (mūsų mėgiamiausias). Paimi pakelį kefyro, dedi į šaldiklį-užšąla. Dedi į rėti, po apačia dubuo išrūgoms nubėgti. Per naktį ištirpsta, gaunasi iš pakelio 250 gramų ricotos sūrio. Galima dėti druskos, krapų, ar kitų mėgstamų žolių, ar česnako, čia pagal skonį. Iš išrūgų kepama duona, ar dar bile kas. Ant šviežiai iškeptos duonos - fantastika!!
rasute
 

Pienas ir jo produktai

Standartinė Žibutė » Šeš Gru 31, 2011 11:00 pm

Paveikslėlis Pienas ir viskas ką skanaus iš jo mokame padaryti



Šioje temoje dalinamės visokiais receptais ką galima padaryti iš pieno. O jis gi nebūtinai karvutės :D bet ir ožkytės, avytės, o gal ir dar koks nors :D


:!: Temoje nepliurpiame, nespaminame, nediskutuojame, Visos žinutės "ne į temą" bus trinamos, todėl labai prašome gerbti moderatorių laiką
Žibutė
 
Pranešimai: 468
Užsiregistravo: Pir Rgs 06, 2010 11:17 pm
Miestas: Vilnius

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė nawjia » Pen Vas 22, 2013 11:11 am

Mano patarimas:

Dėkite ne nuorodas, o receptų kopijas, nes laikas eina ir straipsniai yra išimami, nukeliauja į nepasiekiamus archyvus ar tiesiog nuorodos "nulūžta".

ArvydoG nuorodą nukopijavau į failą, prikabinu. Oops, neleidžia PDF prikabinti, o kopijuojant tekstą gaunasi tik betvarkė :roll:

Ten lyg ir nebuvo tokio dar vieno labai įdomaus sūrio (tikriau fermento naudojimo konkretaus aprašymo):

Graikiškas naminis sūris

Šis sūris daromas naudojant raugą , pagamintą iš žinduklio paršelio skrandžio .
Skrandį perplauk šiltu vandeniu , kruopščiai nugramdyk buku peiliu gleivinę ,
apibarstyk druska , suvyniok ir 3 dienas laikyk vėsiai , kad įsisūrėtų . Po to nuo
skrandžio nupurtyk druską , jį išversk ir saulėje arba šiltoje patalpoje išdžiovink .
Tuomet atpjauk pusę paruošto skrandelio , įdėk į trilitrinį stiklainį , pripilk šviežių
pieno išrūgų , įdėk 50 g džiovintų vaisių ir 50 g grūdų ( miežių ) . Stiklainį pastatyk
šiltai ir laikyk , kol paršelio skrandis iškils į paviršių ( raugas jau paruoštas ). Kitą
skrandelio pusę laikyk sausoje ir vėsioje vietoje - ateičiai .

Sūriui suslėgti reikia 5 litrų šviežio , šilto ( apie 40 laipsnių temperatūros )
karvės , ožkos ar avies pieno ir stiklinės paruošto raugo . Į pieną supilk raugą ,
indą uždenk tankiu audiniu ir palik 15 min. pastovėti . Po nurodyto laiko turi
pasirodyti sutraukto pieno tirščiai ,- tuoj juos išmaišyk šaukštu ar mentele . Po
5 - 10 min. sutraukto pieno masė nusės ant dugno . Tuomet pasemk stiklinę
išrūgų ir supilk į stiklainį su raugu , įberk ketvirtį šaukštelio druskos , uždenk
dangteliu ir pastatyk tamsioje vėsioje vietoje . Taip vis papildomas raugas gali
laikytis visus metus ,- jo pakaks ir kaimynams , ir draugams .

Gautą varškę sukrėsk į drobinį maišelį , leisk ištekėti išrūgoms , paslėk , po to
įdėk į sūrymą ( pagal skonį ) ir laikyk vėsiai rūsyje . Kuo sūresnis sūrymas , tuo
ilgiau sūris išsilaiko šviežias , baltas ir skanus . Be to , į 5 litrus sūrymo galima
įdėti 50 g cukraus ir 20 - 30 g raugo ( nors nebūtinai ) . Tokį sūrį galima ragauti
2 - 3 dieną , bet skaniausias jis bus tik po 2 savaičių .

Tiesa , raugui gaminti tinka ne tik žinduklio , bet ir jau įmitusio paršo skrandis
ar net iš vaistinės pirktas pepsinas , tačiau iš tokio raugo suslėgtas sūris bus
jau ne graikiškas .

https://sites.google.com/site/probobute/naminis-suris - Bobulės užrašai :lol:
`šėršė lia fam`
nawjia
 
Pranešimai: 1020
Užsiregistravo: Šeš Spa 23, 2010 8:20 pm
Miestas: Vilnius

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė ArvydasG » Pir Kov 04, 2013 5:28 pm

Gal yra koks meistras, mokantis padaryti kieta fermentini suri. :shock: ir galintis isduoti recepta ;)
ArvydasG
 
Pranešimai: 488
Užsiregistravo: Ant Rgp 10, 2010 11:03 pm
Miestas: Sodyba Vilniaus raj. Grybenai

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė saulius » Pir Kov 04, 2013 6:01 pm

Mantas lyg daro, jeigu dar daro. Nežinau ar kietus, bet jo reikia klaust.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė lugne » Ant Lap 26, 2013 9:56 pm

Gal žinot, kodėl pjaustomas rūgštaus pieno varškės sūris limpa prie peilio? Ką ne taip darau?
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė laisvas kaimietis » Ant Gru 03, 2013 3:02 pm

Fermentinio sūrio kietumas priklauso nuo brandinimo laiko - kuo ilgiau brandintas, tuo kietesnis.
Žilvinas Žurauskas
laisvas kaimietis
 
Pranešimai: 1083
Užsiregistravo: Šeš Rgp 28, 2010 11:02 am
Miestas: Virbalų k., Ukmergės raj.

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė saulius » Ant Gru 03, 2013 3:36 pm

Čia nuo kietumo nepriklauso- minkštas sūris taip pat nelimpa. O kodėl limpa- nežinau, nemačiau tokio... Paklausk bet kurios moteriškės kaime ir pasakys :)
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

AnkstesnisKitas

Grįžti į Maisto gamyba ir konservavimas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

cron