Pienas ir jo produktai

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė laisvas kaimietis » Ant Gru 03, 2013 9:13 pm

Mano atsakymas buvo ArvyduiG, apie fermentinio sūrio kietumą, ne lugnei, apie limpantį varškės sūrį.
Žilvinas Žurauskas
laisvas kaimietis
 
Pranešimai: 1083
Užsiregistravo: Šeš Rgp 28, 2010 11:02 am
Miestas: Virbalų k., Ukmergės raj.

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė saulius » Ant Gru 03, 2013 11:45 pm

O fermentinio sūrio kietumas priklauso pirmiausia nuo sutraukos pjaustymo smulkumo (kuo smulkiau pjaustoma- tuo kietesnis gaunasi iš karto) ir nuo pakartotinio pakaitinimo - pakartotonai kaitinant išsiskiria dar išrūgų. Kuo daugiau išrūgų išsiskiria- tuo kietesnis sūris. Bet kuo mažiau sūryje lieka išrūgų- tuo prastesnė jo kokybė ;).
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė saulius » Ant Gru 03, 2013 11:59 pm

O ir raugas nevienodas naudojamas darant kietą ir minkštą. Taigi, sūrio kietumas apsrendžiamas nuo pat gamybos pradžios.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė S1mas » Tre Gru 04, 2013 11:50 am

Limpa, jei į rauginto pieno sūrį dėta saldaus pieno, darytas ale marmurinis ir neužteko rūgšties, arba temperatūros tam saldžiam pienui sutraukti. Tokiu atveju nuo išrūgų lyg ir atsiskiria, bet pilnai nesutraukia.
Dar gali būt, kad daromas sūris iš nepilnai surūgusio pieno, na tokio vos vos. rudeninės vėsaus oro baikos.
S1mas
 
Pranešimai: 447
Užsiregistravo: Ket Spa 28, 2010 11:21 pm

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė lugne » Ket Gru 05, 2013 2:34 pm

Su saldum nemaišau, darau vien tik iš rūgštaus pieno. Gali būti, kad pienas nepilnai surūgsta. Reiks bandyti ilgiau parauginti, nors dabar jau rauginu su raugu, t.y. į saldų statomą rūgti pieną įpilu šiek tiek rūgštaus, taip greičiau surūgsta ir skanesnis gaunasi. Gal dar ir nepakankamai suspaudžiu, dabar gavau dovanų naujus slastus sūriui sus varžtu, spaudžiau kiek turėjau sveikatos :D nu ir lyg nieko, neblogai pjaustėsi.
O kaip Simai, darai marmurinį sūrį? Esu valgius tokį, kur pjaustant matosi skirtingos spalvos ploteliai, bet žinau tik tiek, kad daroma iš rūgštaus ir saldaus pieno, bet kaip išgauti tą "marmurą?"
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė S1mas » Ket Gru 05, 2013 7:27 pm

Kaitini gerai rūgusį pieną iki 55 laipsnių ir lėtai, maišydama supili tokį patį kiekį saldaus. Vėl užkaitini iki 55.
S1mas
 
Pranešimai: 447
Užsiregistravo: Ket Spa 28, 2010 11:21 pm

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė Lowrell » Sek Vas 08, 2015 9:26 pm

Kas nors darotės kefyrą? Iš kur gauti kefyro grybo?
Andrius V.
Lowrell
 
Pranešimai: 304
Užsiregistravo: Pen Bir 08, 2012 12:33 pm
Miestas: Paežeriai, Radviliškio r.

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė Lowrell » Sek Vas 08, 2015 10:53 pm

Radau skelbimą. Pieno grybas pasirodo vadinasi.
Andrius V.
Lowrell
 
Pranešimai: 304
Užsiregistravo: Pen Bir 08, 2012 12:33 pm
Miestas: Paežeriai, Radviliškio r.

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė Eimutė » Pir Vas 09, 2015 11:25 am

Pieno grybo turiu. Jei kam jo reikėtų konkrečiai galėčiau atvežt į sėklų mainus. Su juo gautas kefyras man skanesnis negu parduotuvinis arba naminis rūgpienis. Bet čia skonio reikalas. O jo panaudojime tiek maistui, tiek virškinimo problemoms gydyti, tiek kosmetikoje - tik geri žodžiai. Tik jį prižiūrėt vis reikia. Kasdien perkošt ir užpilt saldžiu pienu. Pastatyti rūgti reikia tamsoje ir kambario temperatūroje. Skaniausias kai surūgsta per parą. Jei iškyla problemos su priežiūra, gali palaukt šaldytuve. Bet dažnai taip daryti nepatartina, nes grybas ima nykti.
Širvintos
Eimutė
 
Pranešimai: 682
Užsiregistravo: Ket Rgs 23, 2010 1:08 pm
Miestas: Širvintos

Re: Pienas ir jo produktai

Standartinė zoot » Pir Vas 09, 2015 8:16 pm

Tai ne vien skonio?
Valdas
zoot
 
Pranešimai: 684
Užsiregistravo: Sek Vas 13, 2011 8:01 pm
Miestas: Kauno raj Karmėlava

AnkstesnisKitas

Grįžti į Maisto gamyba ir konservavimas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

cron