Page 1 of 5

Duona duonelė

Posted: Tue Feb 07, 2012 12:13 pm
by Žibutė
Kadangi visi einame link savarankiškumo, pradėkime kepti duonelą patys.
Laimingi tie, kas turi pečių, bet galima išsikepti ir orkaitėje ar bent pradžioj - duonkepėje. Juk reikia nuo kažko pradėti :D

Šioje temoje dalinamės receptais, džiaugiamės pasiekimais, skanaujam ir vaišinam kitus :D

Re: Duona duonelė

Posted: Tue Feb 07, 2012 12:18 pm
by saulius
Kadangi link savarankiškumo, tai gal padėt reikėtų nuo grūdų? Ar kaip?

Re: Duona duonelė

Posted: Tue Feb 07, 2012 12:33 pm
by laisvas kaimietis
Šitą "savarankiškumo" etapą jau praėjau. Pusantrų metų kepiau duoną, ragaišį krosnyje, pardavinėjau ir pats valgiau. Daug valgiau, nes buvo labai skanu ir "sveika". Dabar nebekepu, nes organizmas nebepriima nieko kvietinio. Tai tiek tos laimės. Su grūdais atsargiai reikia...

Re: Duona duonelė

Posted: Tue Feb 07, 2012 12:45 pm
by S1mas
Jau gal 1,5 metų valgom tik savo ruginę duoną. Tiesa, tą kur iš skystesnės tešlos, neformuojamais kepalais. Kepdavom mieste, dabar jau porą kartų kepėme duonkepyje.

Re: Duona duonelė

Posted: Tue Feb 07, 2012 1:03 pm
by zoot
Aš visai nevalgau duonos ir jos gaminių-mieliagrybiai rūgština org o tai terpė ligoms,valgau daigintus grūdus ir kepti nereikia ir feirio nereikia ,geriau auga plaukai ir E vitaminas per kraštus.......,įdomiau.
Palaikau šią mintį http://laimiszmuida.blogas.lt/saugokis-duonos-128.html

Re: Duona duonelė

Posted: Tue Feb 14, 2012 3:14 am
by pirtininkas
Kadangi visi einame link savarankiškumo, pradėkime kepti duonelą patys.
Laimingi tie, kas turi pečių, bet galima išsikepti ir orkaitėje ar bent pradžioj - duonkepėje. Juk reikia nuo kažko pradėti

Šioje temoje dalinamės receptais, džiaugiamės pasiekimais, skanaujam ir vaišinam kitus
kažkada ir aš ta idėja buvau susigundęs - per vieną dieną pastačiau lauko "online" židinį-duonkepę - t y duoną galima kepti iškart po to kai pakųrei malkas (t y duona kepama aktyviai degant malkoms ir puikiausiai iškepa)- dviejų kg duonos kepalui iškepti reikia 4 kg malkų - kepėm pastoviai ir džiaugėmės.
tačiau "susirgau" žaliavalgystės idėja ir jau kuris laikas tas židinys stovi be reikalo........

Re: Duona duonelė

Posted: Tue Feb 14, 2012 3:16 am
by pirtininkas
tiesa - jei ką domintų toks židinys - kreipkitės - labai geras daiktas - kepant duoną tuo pat metu židinys ir puodą su vandeniu ar arbatinį užkaičia.......

Re: Duona duonelė

Posted: Tue Feb 14, 2012 2:25 pm
by pirtininkas
man GŽ ir žaliavalgystė labai susijusios - GŽ labai stipriai sumažina darbų ir rūpesčių skaičių auginant daržives, o žaliavalgystė visiškai nuima problemas su maisto ruošimu.

Re: Duona duonelė

Posted: Tue Feb 14, 2012 5:05 pm
by S1mas
Bute duoną kildinom +20 temperatūroje. Dabar yra galimybė duoti +24-26 laipsnius. Visai kita duona gaunasi - mažiau rūgšties, visa tokia... išbaigta, taip sakant.
Duonkepį, tfu, tfu įvaldėm, kad iškepa, bet plutą neapanglėja. Orkaitėje to nepavykdavo padaryti.

Re: Duona duonelė

Posted: Tue Feb 14, 2012 5:20 pm
by laisvas kaimietis
Duonkepė krosnis turi karštą padą, ko neturi orkaitė, todėl, kepant orkaitėje, patartina dėti akmeninę ar keraminę plokštelę ir ant jos kepti. Prieš kepant reikia tą padą įkaitinti (1 cm storio ~ 30 min.).