Duona duonelė

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Re: Duona duonelė

Standartinė kice » Pir Bal 30, 2012 10:58 pm

Nu baik.. žuvys - pats grožis..
Čia ka tik paleista akva: http://public.fotki.com/kicekice/uyyt/pic-1755.html
O cia po metu: http://images01.olx.lt/ui/11/49/73/1295 ... yvunai.jpg
Malonumas ;)
kice
 
Pranešimai: 30
Užsiregistravo: Ket Bal 26, 2012 9:56 pm
Miestas: Pakruojis

Re: Duona duonelė

Standartinė vytautasst » Pir Geg 21, 2012 8:43 pm

apie duoną, raugą ir mieles. Duonos rauge taip pat yra mielės, tik kitos kultūros, kaip kad ir alaus mielės. Raugas susisdeda iš mielių , pieno rugšties bakterijų ir dar šio bei to. Kiekvieno raugo skonis šiek tiek skiriasi, todėl , kai duona skani gaunasi raugą reikia išsaugoti. Galima kažkiek sudžiovinti, jei medinio duonkubilio nėra. Čia tam atvejui, jei nepasiliksite ar suges per ilgai stovėdamas. Į raugą mielės papuola natūraliai, jų yra ant kiekvieno grūdo. Jos skaido baltymus į amino rūgštis dygimo metu.
Mielės iš parduotuvės yra kitokios, jų pradžia buvo alkoholio gamyba - labai vislios ir atsparios. Pakelia aukštą temperatūrą, kepiniuose nežūsta (ar ne visos žūsta - dar planuoju padaryti eksperimentą , kad patikrinti šį faktą). Todėl dauginasi žarnokuose ir tai mums visai netinka. Patarčiau vengti mielinių kepinių. Duonos raugo mielės kepant žūsta, lieka tik jų veiklos produktų likučiai (labai naudingi) po terminio apdorojimo. O alaus mielės mums vienos naudingiausių, tad gerkite tik nepasterizuotą ir tikrą alų :)
Duonos kepimas duonkepyje yra 2-4 valandų procesas. Esminis skirtumas nuo šiuolaikinių orkaičių - temperatūros rėžimas. Tikram duonkepyje temperatūra krenta apie 70 laipsnių per valandą. Pradžioje didelis karštis , apkepa pluta, po to, temperatūrai krentant, galima sakyti, vidurys iššunta ir kiek pradžiūsta. Kepant paprastoje orkaitėje, galima tai kiek imituoti reguliuojant temperatūrą. Tik temperatūrų diapazonas bus daug mažesnis.
Duonos receptai įvairūs, bet mes naudojam tokią sudėtį : rupūs pilno grūdo ruginiai miltai, virtos su lupynomis, sumaltos bulvės (kad ne taip greitai žiedėtų), antaninių obuolienė pagal skonį. Čia iš Dzūkijos parsivežėm, pasipraktikuoti galima pas Rūtą Sakalienę prie Marcinkonių (pagooglinkit). Skanaus :)
vytautasst
 
Pranešimai: 75
Užsiregistravo: Sek Bal 11, 2010 10:51 am

Re: Duona duonelė

Standartinė zoot » Pir Geg 21, 2012 10:01 pm

Visu šimtu pitariu kad mieliagrybiai yra nuodas,kad mielių kultūra ant grūdo ir dirbtinė iš spirito pr. yra baisus blogis, Beje spiritui yra naudojama keletas štamų priklausomai nuo žaliavos ir nuotechnologinės sch. Vat čia galętų ir mokslas mikrobiologai tarti žodį, yra puikių dok filmų apie mieliagrybius žmg . org.
Valdas
zoot
 
Pranešimai: 684
Užsiregistravo: Sek Vas 13, 2011 8:01 pm
Miestas: Kauno raj Karmėlava

Re: Duona duonelė

Standartinė kice » Tre Geg 23, 2012 9:15 am

Tas raugas, kuris pasigamina naturaliai, is ruginiu miltu, rugimo metu - tikrai yra bnezalingas.. Duona kepdama rauga gaminuosi pati, tuo paciu senovisku budu, kaip ir mociute pries gera 100 metu.. Kadangi duona kepu retokai, duonkubilio neturiu, tai kikviena karta kepdama rauga gaminuosi is naujo.. Visada pavyksta.. Problema buna tik pavasari ir rudeni, kol oras nera siltas, o kurenimo sezonas neprasidejes..
Naturalaus raudo gamyba yra itin paprasta - reikia 1 stikline ruginiu miltu uzpilti 1 stikline silto vandens, ir palaikyti, kol isrugs- suskystes ir atsiras daug mazu burbuliuku :)
ir viskas.. Pieno rugstis ir visi kiti geri dalykai rauge pasigamina patys..
kice
 
Pranešimai: 30
Užsiregistravo: Ket Bal 26, 2012 9:56 pm
Miestas: Pakruojis

Re: Duona duonelė

Standartinė kice » Tre Geg 23, 2012 9:22 am

O tai, kad nezusta mieliagrybis kepimo metu - kokiu turite irodymu? patys darete ekspermentus, turite moksliniu straipsniu ? Ar tik spejimas?
Nu niekaip negaliu ptiketi "VBS" agenturos ziniomis.. :D
p.s. VBS - viena boba sake..
kice
 
Pranešimai: 30
Užsiregistravo: Ket Bal 26, 2012 9:56 pm
Miestas: Pakruojis

Re: Duona duonelė

Standartinė saulius » Tre Bir 20, 2012 9:42 am

Gal kas žinot, kur gaut malūną (girnas)grūdams malt duonos kepimui? Girnų temoje nuoroda neveikia. Ir gal žinot, kas gali pastatyt gerą duonkepį pečių?
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Duona duonelė

Standartinė zoot » Tre Bir 20, 2012 6:34 pm

Apie krosnis knygoje kaimo statyba http://www.sarmatas.lt/atsisiuntimai/
Apie mieliagrybius ir apie grybelius aplamai Gyd. Butakovos paskaita , http://www.youtube.com/watch?v=jdG2Miov ... re=related
Yra ir yrodymai ir ne VRS agenturos o per tamsaus lauko mikroskopa galite patys pamatyti
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... F6LuO7IadE :lol:
Gal nesinor4s valgyti grybelius?
Valdas
zoot
 
Pranešimai: 684
Užsiregistravo: Sek Vas 13, 2011 8:01 pm
Miestas: Kauno raj Karmėlava

Re: Duona duonelė

Standartinė Ineta » Ket Bir 21, 2012 11:48 am

Aš tai neesu tokia kategoriška. Baravykas irgi yra grybas. Grybų būna visokių ir mikroskopinių. Kaip ir augalų. Grybai netgi valgomi žali. Taip kaip augalams augti reikalingi grybai, tai taip ir žmogaus mikloflorai palaikyti tam tikri grybai gal reikalingi. Duoną galima kepti ir ne mielėmis kildinant, o raugu (ruginiu ar kvietiniu).

Yra toks posakis. Grybai buna naudingi ir nuodingi. Taip ir žmonės.... buna naudingi ir nuodingi.
Utenos rajonas, Užpalių parapija, Remeikių kaimas
Ineta
 
Pranešimai: 43
Užsiregistravo: Pir Vas 07, 2011 11:35 am
Miestas: Vilnius

Re: Duona duonelė

Standartinė zoot » Ket Bir 21, 2012 7:20 pm

Tai akivaizdu kad yra gerieji ir blogieji grybai. Lietuvos kepejai naudoja ,,NEVADA,,n mieles su emulsikliu,esu mates spiritines sacharomyces dar TSRS laikais na bet palyginus su amerikoniskomis ten kazkokie monstrai ,isdziovintos vakumuotos gali isguleti keliolika metu ,o imetus i saldu vandeni jau po nepilnos min atgyja. Gaila neturiu mikroskopo?
labai butu idomu pakisti ta stebuklinga rauga,ir tas ,,NEVADA,, :lol:
Valdas
zoot
 
Pranešimai: 684
Užsiregistravo: Sek Vas 13, 2011 8:01 pm
Miestas: Kauno raj Karmėlava

Re: Duona duonelė

Standartinė Ajida » Pen Bir 22, 2012 3:27 pm

Gal kas žinot, kur gaut malūną (girnas)grūdams malt duonos kepimui? Girnų temoje nuoroda neveikia. Ir gal žinot, kas gali pastatyt gerą duonkepį pečių?

Žinau žmones Šakiuose, kurie turi girnas pasijungę prie elektros variklio ir sumala miltus duonai. Nežinau ar apsiimtų malti didesniais kiekiais, bet po maišą sumala.
Ajida
 
Pranešimai: 81
Užsiregistravo: Sek Bir 13, 2010 12:56 pm
Miestas: Vilkaviškis

AnkstesnisKitas

Grįžti į Maisto gamyba ir konservavimas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

cron