Puslapis 22

Re: Obuolių actas

StandartinėParašytas: Tre Rgs 18, 2013 11:26 pm
Marijos
Dėl procentų irgi nepasakysiu (gert labai ištroškus galima :D )
manau, kaip kas pasidaro, tiek ir procentų turi:) Svarbu, kad po to užsigert nereiktų:)

Re: Obuolių actas

StandartinėParašytas: Pen Rgs 20, 2013 2:24 pm
Marijos
Neprisimenu recepto mintinai, pernai veiksmas vyko. Googlinausi ir variau iš akies, nes gramai ir mililitrai nervuoja.

Dariau elementariai - tarkuoti obuoliai ir vanduo. Ir cukraus ne visad dėjau. O porą stiklainių tai dariau su likusiom nuo obuolių sulčių išspaudom. Visais atvejais gavosi actas.
Jei trilitriniame stiklainyje- tai mažiau nei pusę dėjau tarkių. Iki viršaus pripilu vandens. Iš krano. Uždengiu dviguba marle, nes nuo rūgimo baisiai puola vaisinės musytės. Gal dešimt dienų permaišau košę šaukštu kasdien, nes tarkiai į viršų sukyla. kartą laikiau savaitę. kartą - dvi.

Po to perkošiu kruopščiai, kad liktų tik skystis į stiklainius ir nešu į rūsį. Tarkius išmetu. Iš pradžių drumstas skystis būna, bet porą mėnesių išskaidrėja. Tada galima bent dviem mėnesiams pamiršti. Rašoma, kad naudoti galima po keturių mėnesių.

Manau, kad stiprumas nuo cukraus priklausys. Kur labai saldūs obuoliai nedėjau cukraus. Į žalius dėjau.

Re: Obuolių actas

StandartinėParašytas: Tre Rgs 25, 2013 8:52 pm
inga30
Kažkada jaunystei su draugu pasivogę iš jo dieduko , galvojom kad vynas , bet buvo baisiai rūgštus ir reikėjo daug cukraus dadėt kad gerti būtų galima , bet greičiausiai tai buvo actas. Kai prisimenu tai ir dabar nupurto.
Yra skirtumas ar obuoliai tarkuoti ar smulkiai pjaustyti ? Ir ar karštu vandeniu ar šaltu užpili ?

Re: Obuolių actas

StandartinėParašytas: Tre Rgs 25, 2013 9:52 pm
saulius
Dėl smulkaus pjaustymo ar tarkavimo tai nemanau, kad būtų skirtumas. Tarkuoti turėtų būt dar geriau. O karštas vanduo tai tikrai negerai, nes žus rūgimo bakterijos.

Re: Obuolių actas

StandartinėParašytas: Ket Rgs 26, 2013 10:00 am
Marijos
Pyliau šaltu iš krano.
Obuolius tarkavau sultim su kombainu. Kombainas prastas, tai visko pasitaikė - ir didelių gabalų ir košės. Smulkmenos visa tai, esmės nekeičia.