Sviestas

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Re: Sviestas

Standartinė saulius » Tre Gru 31, 2014 8:15 pm

Klajokliai sviestą gėrė. Ir dabar geria Altajuj ir Mongolijoj, ir pats gėriau. Tiksliau arbatą su sviestu: piene užvirina arbatžoles (Altajuj "badaną" - bergenijos pernykščius lapus), prideda sviesto, druskos ir geria karštą. Tai labai ena klajoklių arbata, dar sotesnė už mūsų sriubas. Pilvas tuščias, neapsunkina, o energijos labai daug. Sūrių nemačiau, kad džiovintų, bet V.Azijoj daug ką daro iš varškės, kultūra labai panaši. Sviestą žiemai saugo todėl, kad jis - energija, šiluma. Sūrio daug reikėtų suvalgyt, kad tiek pat energijos gaut. O neturi žiemą sviesto todėl, kad gyvulių nelaiko tvartuose ir žiemą pieno nėra. Vasarą daug, o žiemą nulis.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Sviestas

Standartinė lugne » Tre Gru 31, 2014 9:39 pm

Jei tik nuimi grietinę nuo pieno, tai to riebumo varškėj ar sūry lieka pakankamai. Gi neseparavo, kad liesas pienas liktų
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Sviestas

Standartinė Hora » Tre Gru 31, 2014 11:44 pm

aš irgi norėčiau viską kepti ant sviesto,

Iš tiesų, maisto geriau išvis nekepti. Tai pats blogiausias maisto paruošimo būdas, skatinantis senėjimą.
Deja, lietuviškai tik tiek:
http://kampo.lt/straipsniai/pavojai-sve ... -senejima/
Maistą verdant, troškinant vandenyje ar garuose glikotoksinai nesusidaro.
Pagooglinus Glycotoxins info sočiai.
Nebekepu.
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
Hora
 
Pranešimai: 776
Užsiregistravo: Šeš Sau 05, 2013 9:11 pm
Miestas: Pajūris

Re: Sviestas

Standartinė saulius » Ket Sau 01, 2015 12:02 pm

O ką žinai dėl lydyto sviesto? Gerai ar blogai?
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Sviestas

Standartinė Hora » Ket Sau 01, 2015 12:49 pm

sviesto lydymas- tai tik būdas išlaikyti jį ilgesniam laikui be šaldytuvų. Na ir kepimui tinka.
Dabar turim kur laikyti ir nebūtina jį lydyti. Vasarą prisidariau ir prisišaldžiau. Jei lydoma netiesiogiai, o vandens vonioje- oksicholesterolis neatsiras. Jei ant jo kepsit- taip.
Tiesa, yra žmonių kurie negali virškinti pieno baltymo, tai tik lydytas sviestas jiems tinka. Tačiau stebėjau žmogų, su išsėtine skleroze, kuris negalėjo vartoti pieno baltymo, kol jo žarnynas buvo pralaidus. Po dviejų metų paleo mitybos be pieno baltymo ir grūdų, žarnynas susitvarkė , liga visiškai dingo (gydytojai patvirtino-nuėmė grupę), ir pieno baltymą jis dabar gali vartoti, sviesto lydyt nebebūtina.
Šiaip pastebėjimas iš mano praktikos- ilgai verdant sultinius iš kaulų, riebalus būtina nugriebti ir nevartoti. Nugriebiu ir į kiaulių ėdalą sumetu. Nuo stirnos kaulų sultinio riebalų nedaug, nuo šerno kaulų nuoviro nusigriebė gal puslitris, ir mano kiaulėms paleido vidurius taip, kad teko gelbėt granato žieve :lol: - dvi paras nėjo nė ėst.
Tuo tarpu žalių, nekaitintų riebalų jei duočiau ir trigubai daugiau- niekas nenutiktų.
Radau info, kad tokie perkaitinti riebalai pamaitina patologinę mikroflorą.
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
Hora
 
Pranešimai: 776
Užsiregistravo: Šeš Sau 05, 2013 9:11 pm
Miestas: Pajūris

Re: Sviestas

Standartinė Mama Smilga » Ket Sau 01, 2015 1:17 pm

Kaip, Sauliau, vartotum lydyta sviesta?
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1829
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Sviestas

Standartinė Aidas » Ket Sau 01, 2015 2:28 pm

Teoriškai riebalai sensta kontaktuodami su šviesa, deguonimi ir šiluma; ir skiriasi stabilumu - ty kaip greitai šitie veiksniai paveikia konkretų riebalą ir sudaro sveikatai žalingus junginius.

Lydyti (šildyti) sviestą, kaip rašė Hora, naudinga, jei jį reikia išlaikyti ilgesnį laiką arba jei jis bus naudojamas kepimui, nes lydant pašalinama dalis svylančių medžiagų (baltymai ir cukrai).

Lydyto sviesto smilkimo temperatūra aukštesnė (252 °C) negu paprasto sviesto (190 °C), todėl jis labiau tinka kepimui. Lydytas sviestas turi didesnę laikymo trukmę negu paprastas sviestas. Lydytame svieste yra tik pėdsakai laktozės ir kazeino, todėl jis tinka tiems, kurie turi nepakantumą laktozei.

https://lt.wikipedia.org/wiki/Lydytas_sviestas , https://ru.wikipedia.org/wiki/Топлёное_масло


Apie riebalų tinkamumą kepimui (anglų kalba): http://authoritynutrition.com/healthy-cooking-oils/
Aidas
 
Pranešimai: 47
Užsiregistravo: Sek Sau 26, 2014 11:14 am

Re: Sviestas

Standartinė Mama Smilga » Ket Sau 01, 2015 6:05 pm

"Teoriškai riebalai sensta kontaktuodami su šviesa, deguonimi ir šiluma ir sudaro sveikatai žalingus junginius"

Kai į parduotuves atveža svarstomą sviestą, pardavėjas prieš išfasuodamas privalo iš visų luito pusių nupjauti apie 2 cm sluoksnį ir išmesti. Kadangi paviršiuje sviestas oksiduojasi, "apmuilėja", tampa permatomas. Vienas draugas jaunystėje padirbėjo kroviku, tai džiaugėsi, kad gali nemokamai namo parsinešt. Nes privaloma būdavo apipjauti kiekvieną luitą - nesvarbu, šviežias ar ne, tad pasitaikydavo visiškai šviežio.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1829
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Sviestas

Standartinė saulius » Pen Sau 02, 2015 12:47 am

Kaip, Sauliau, vartotum lydyta sviesta?

Jaunystėj imdavom į žygius - lydytą ir dar sūdytą. O dabar, jeigu vasarą būtų daug sviesto, kad būtų ką kaupt žiemai, tai vartočiau tradiciškai - su visais valgiais vietoj taukų. Aš mėgstu labai riebiai.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Sviestas

Standartinė modestulis » Tre Sau 21, 2015 9:53 pm

Nu va meginsiu dabar gert juoda arbatą užplikyta su pienu :)
modestulis
 
Pranešimai: 753
Užsiregistravo: Tre Bal 09, 2014 7:49 pm
Miestas: Širvintos

AnkstesnisKitas

Grįžti į Maisto gamyba ir konservavimas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

cron