Sviestas

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Re: Sviestas

Standartinė saulius » Tre Gru 31, 2014 12:33 pm

Apie kepimą tai čia jau naujųjų laikų išradimas, gali būt, kad tikrai nesveikas. Senovėj gi nebuvo plytos, nebuvo ir ant ko kept.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Sviestas

Standartinė lugne » Tre Gru 31, 2014 12:39 pm

tai gali gi ir ant laužo kept
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Sviestas

Standartinė lugne » Tre Gru 31, 2014 12:41 pm

Sviesto lydymo metu kiek aš suprantu turėtų susidaryt tas oksicholesterolis. Tolesnis kepimas jau gal ne tiek įtakos turi.
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Sviestas

Standartinė saulius » Tre Gru 31, 2014 12:44 pm

Tai gal priklauso nuo temperatūros? Kuo aukštesnė temperatūra, tuo daugiau jo susidaro? Todėl ir rašoma, kad slaviškas būdas, kai lydoma pečiuj neaukštoj temperatūroj, geresnis? Nu reikia laukt specialistų, kad išaiškintų.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Sviestas

Standartinė Aradija » Tre Gru 31, 2014 1:14 pm

aš irgi norėčiau viską kepti ant sviesto, bet per biedna esu   o gal reiktų pradėti taupyti kitur ir leisti sau šitą malonumą   Beje kiek pamenu Vincento Sako viename straipsnyje buvo parašyta apie žemaičių naudota pagarda sriuboms ir visam kitam - spec išlydyti riebalai su prieskoninėm žolelėm, gal kur nors dar ir naudoja
Aradija
 
Pranešimai: 3
Užsiregistravo: Pir Vas 04, 2013 2:44 pm

Re: Sviestas

Standartinė saulius » Tre Gru 31, 2014 1:25 pm

O, įdomu. Tai čia bus tas pats: pas mus laikė kiaules, tai turėjo daug taukų, o sibiriakai laikė daug karvių, tai turėjo daug sviesto. Bet abiejose vietose riebalus naudojo gausiai ir lygiai taip pat.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Sviestas

Standartinė Mama Smilga » Tre Gru 31, 2014 5:08 pm

Pas mus kaime laikymui lydo kiaulės vidinius taukus (jei neturi kiaulių, tai nusiperka tų taukų, ir vis vien patys lydo). Teigia, kad mėsą kept tik ant jų ir tinka, o aliejuje atseit kepa tik kvailiai.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1829
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Sviestas

Standartinė lugne » Tre Gru 31, 2014 5:19 pm

Tik lydyt geriau viską per vandens vonelę, o ne tiesiogiai kaitinant.
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Sviestas

Standartinė Mama Smilga » Tre Gru 31, 2014 5:21 pm

Mes lydėme sviestą "iš biednumo" - nes neįgalėjom antros karvės nupirkt. Geriau būtume vartoję šviežius pieno produktus iš antros karvė pieno, kol pirmoji užtrūkusi. Jei prisimint tai, kad šviežiame piene daugiausia vitaminų ir fermentų, o su kiekvienu perdirbimu ir laikymu produktas vis skurdesnis. Arba galima elektros krūvių teoriją prisimint, irgi tiks. Varškė dar ir daug gerų baltymų į išrūgas atidavusi.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1829
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Sviestas

Standartinė Mama Smilga » Tre Gru 31, 2014 5:40 pm

O ką KLAJOKLIAI sviestu laistė, nesupratau? Daržovių patiekalus, ar, khem, miltinius?! Kažkokiu romantizmu kvepia. Nematau nieko sektino. Ir kur dėdavo varškę, kurios lieka dar daugiau, nei sviesto, jei nesuvartoji pieno? Džiovino sūrius? O kam tada nuriebinti pieną? Sūris kuo riebesnis, tuo skanesnis. Gal riebiame sūryje laikymo metu riebalai apkarsta, todėl darė liesus?
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1829
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

AnkstesnisKitas

Grįžti į Maisto gamyba ir konservavimas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

cron