Amarai

Nuo amarų iki bebrų. Kitoks požiūris į kenkėjus

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

zmogutis

Re: Amarai

Post by zmogutis »

Kalbant apie medelius, gal būtų galima neleisti skruzdėms prižiūrėti amarų, rišant lipnaus popieriaus juostas ant kamieno. Galima paimti kokių 20 cm pločio net ir paprasto popieriaus juostą ir apjuosti kamieną, aprišant virvele, tiek juostos viršuje, tiek apačioje, paliekant po 5-7 cm. Taip iš popieriaus suformuojama kišenė, einanti visu kamieno perimetru aplink - puikūs spąstai įvairiems laipiojantiems vabzdžiams. Vaikystėje išbandžiau tokius tėvukų sode.

O daržoves aš purškiu tabako nuoviro ir skysto muilo mišiniu. Šiek tiek mačyja. Tabako pats užsiauginu.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Amarai

Post by saulius »

Ir vėl: visos šios priemonės nesuderinamos su mūsų ūkininkavimo būdu. Augalai nuo to atsparesni netampa, greičiau atvirkščiai. Mes gi stengiamės išugdyt atsparius augalus ir palaikyt mitybos grandines, todėl bet koks mechaninis kišimasis mums nenaudingas.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Amarai

Post by saulius »

Nepainiokit GŽ su įvairiais "organic", "biodinamika" ir pan.
Saulius Jasionis
zmogutis

Re: Amarai

Post by zmogutis »

Sauliau, aš puikiai suprantu, kad "Gamtinė žemdirbystė, nors ir neišvengia žmogaus darbo, bet visiškai pasikliauja gamtoje vykstančiais procesais. Čia nėra absoliučiai jokio žemės dirbimo, išskyrus augalų sodinimą ar sėją, nėra jokios kovos, nes nėra prieš ką kovoti. Ši žemdirbystės forma stengiasi pasinaudoti gamtoje veikiančiais dėsniais ir neturi noro juos pakeisti. Tiesiog augalai auga taip, tarsi augtų natūraliomis sąlygomis." :D

Visgi reiktų pastebėti ne tik gamtoje vykstančius procesus, bet ir savo, kaip stebėtojo ir daržininko tikslus ir stimulus. Kovos GŽ procese nebus tik vieninteliu atveju: jei neturi tikslo nuimti derlių. Gamtoje vyksta ne tik konstruktyvūs procesai. Kartais gamtoje dėl vienos ar kitos priežasties žūva ištisos populiacijos ir tai normali natūralioji atranka, tad jei tamstos bulves staiga apniks kolorado vabalai, ar špinatai susiraitys nuo amarų, ar jaunomis morkomis mėgausis tik kurkliai, tuomet teks rinktis: likti šių gamtos procesų stebėtoju, ar truputuką įsikišti ir pakreipti įvykių srautą pageidaujama vaga... O tai yra ne kas kita, kaip kova su nepageidaujamais gamtos procesais, prieštaraujantis GŽ filosofijai, jei aš tai tinkamai suprantu.

Atsiprašau už filosofinį nukrypimą. :)
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Amarai

Post by saulius »

Kolorado vabalai apninka bulves dėl kelių priežasčių: dėl bulvių prigimtinio nesugebėjimo gamintis pakankamai toksino (veislė ar forma praradusi šią savybę dėl dirbtinės apsaugos), dėl nesubalansuotos mitybos (trūksta elementų toksinui gaminti arba audiniai "skysti"), dėl netinkamų augimo sąlygų (augalai nusilpsta), dėl mitybos grandinių pažeidimų (kolorado vabalais niekas nesimaitina). Dažniausiai būna kelios priežastys iš karto ir visos dėl augintojo kaltės. Tai su kuo kovot? Su savo klaidomis? Ne kvaila? Ar ne geriau jas taisyt? Kiekvienas mechaninis ar cheminis įsikišimas- žingsnis atgal, jis nepadidina augalų atsparumo, nevykdo atrankos, nestiprina mitybos grandinių. Su amarais ir kurkliais tas pats.
Nepuola mūsų bulvių koloradas, amarai irgi žalos nedaro, nors šiemet jų buvo labai daug, kurkliai po mulčiu iš viso negyvena, jiems per šalta. Kas dar?
Nepageidaujamų gamtos procesų nėra ir būt negali. Yra procesai ir tiek, visi jie suderinti per milijardus metų taip, kad mažų mažiausiai nerimta skirstyt juos į "pageidaujamus" ir "nepageidaujamus"... Mūsų užduotis ir vienintelė išeitis- prisitaikyt prie jų. Kitaip gi nieko nebus, visų kovų rezultatai juk aiškūs iš anksto.
Saulius Jasionis
Bruknė

Re: Amarai

Post by Bruknė »

Vakar sodyboje pamačiau pirmąsias boružes. Amen amarams ir gero apetito dievo karvutėms :D
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Amarai

Post by laisvas kaimietis »

Nebus amarų, nebus ir boružių. Viskas susiję - mitybos grandinės ;)
Žilvinas Žurauskas
angela
Posts: 137
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:39 am
Location: Jonava
Contact:

Re: Amarai

Post by angela »

Palieku aš balandas amaramas. Visiems reikia valgyt .... Mes jau pripratom ar kas mus pripatino, kad daržovės turi atrodyti nepriekaištingai...tipo žemė priklauso tik žmogui. Tiesiog dievai,.... bet va be kitų ir neišsiverčiam. Atleiskit man jau už tuos nukrypimus, bet negaliu tylėti.
Pirmi metai užsiimu GŽ, bulvės be kolorado... tikrai to dar šiais metais nesitikėjau. Pasodinau kaip daugelis į žemę, paskui gavau žolės ir ja apklojau . Auga gražiai.... , pomidorus jau palaidojus buvau, bet irgi nesiskundžiu( iškentė ir vėsą ir kaitrą), tikrai bujoja. Burokai šiek tiek amarų apnikti, bet šaknys tai auga.... . Man sunku pasakyti, kaip "normalios daržovės " turi atrodyt, bet jei skanios tai viską ir atperka.
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Amarai

Post by Vėjai »

Pas mane amarai labiausiai mėgsta arkliarūgštes ( gal jos turi ir tikslesnį pavadinimą). Palikai jų sočiai ir visi mano kultūriniai augalai labai simboliškai amaruoti.
Ir boružių atsirado, nebereiks importuoti iš laisvo kaimiečio sodo. Puiku.
sainara
Posts: 44
Joined: Sat Mar 19, 2011 10:32 am
Location: Zapyškio sen. Kauno raj.
Contact:

Sodininkystė

Post by sainara »

aš irgi pastebėjau gan paprastą dalyką kieme. pas mus putinas auga, pernai tiesiog visą amarai susuko vos tik žaliuot pradėjo. šiemet iš pat ankstyvo pavasario senų lapų mulčio daug pasitaikė, pamulčiavau, gražiai žaliuot pradėjo, jokių amarų, voratinklių. kol nenupjovėm žolės su žoliapjove aplink. per kelias dienas skruzdėlės su amarais susikraustė. amaro ne tiek kiek pernai, bet įtariu dėl to kad labai daug boružių šiemet pastebėjau, bet aš išvadą padariau, jei žolės nebūtume pjovę, tai nė to amaro nebūčiau mačius.
Kristina
Post Reply

Return to “"Kenkėjai"”