Keramika
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Keramika
Sveiki, kol kas tik skaitau, skaitau, skaitau ir nedrystu įsiterpti Na, bet šioje temoje, ypač apie puodus patirties turiu. Mama keramikė, tai "ant molio" gimus esu.
Vienas klausimas iš Sauliaus komentaro. Ar tie puodai būtinai senoviškomis technologijomis būtų gaminami?
Aš net įsivaizduočiau akmens masės indus kurie degami 1300 laipsnių temp. ir tampa atsparūs ir karščiui ir šalčiui. Smūgiams atsparesni už raudono molio t. p.
Ar kalba eitų apie tradicinius dalykus? Puodynes iš raudono molio ir t.t.
Kažkaip siejant išskirtinumą su įpakavimu matau švarų skandinavišką minimalizmą. Oi kaip parašiau...
Na, o paminkyti molį, pasimokyti žiesti... gal atrasim kadu galimybę. Netoli Kauno pas tėvus. Tik reiks laiką paderinti stropiai
Vienas klausimas iš Sauliaus komentaro. Ar tie puodai būtinai senoviškomis technologijomis būtų gaminami?
Aš net įsivaizduočiau akmens masės indus kurie degami 1300 laipsnių temp. ir tampa atsparūs ir karščiui ir šalčiui. Smūgiams atsparesni už raudono molio t. p.
Ar kalba eitų apie tradicinius dalykus? Puodynes iš raudono molio ir t.t.
Kažkaip siejant išskirtinumą su įpakavimu matau švarų skandinavišką minimalizmą. Oi kaip parašiau...
Na, o paminkyti molį, pasimokyti žiesti... gal atrasim kadu galimybę. Netoli Kauno pas tėvus. Tik reiks laiką paderinti stropiai
Re: Pakuotės
Tradiciniai puodai, raudono molio, neglazūruoti. Svarbu, kad geri būtų. O kokie geresni būtų pienui?
Saulius Jasionis
Re: Pakuotės
Jeigu neglazūruoti, tuomet reikia arba labai aukštoje temperatūroje degti, kad molis sukeptų ir nepraleistų drėgmės, arba rauguose mirkyti. Nes kiek man teko matyti, tai neglasūruojama būna tik išorė, o vidus išglazūruojamas. Bent pas mus močiutės puodynės uogienėms laikyti tokios yra
Re: Pakuotės
Puodai pradėti glazūruot gal tik penkioliktam amžiuj, jei ne vėliau (galiu nežymiai suklyst) ir tai vargu ar virimui naudojo glazūruotus. O valgis juose gaminamas ir skysčiai laikomi jau penkis tūkstančius metų (Lietuvos teritorijoj). Degami buvo paprasčiausioj duobėj arba laikinam moliniam pečiuj. Glazūra nėra pats nekalčiausias dalykėlis.
Saulius Jasionis
-
- Posts: 1083
- Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
- Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
- Contact:
Re: Pakuotės
Labai labai įdomu. Va reikės nusilipdyti puodą ir išdegti duonkepėj. Pasižiūrėsim kas iš to gausis
Žilvinas Žurauskas
Re: Pakuotės
Gal apie Gojų esate girdėję? Ten viena keramikė turi anagamos krosnį: http://lt.wikipedia.org/wiki/Anagama
Toks variantas būtų labai tinkamas...
Toks variantas būtų labai tinkamas...
Re: Pakuotės
Labai skanu juodosios keramikos ąsoty raugintas pienas. Kažkuo skonis pasikeičia, visai kitoks nei stiklainy ar paprastam glazūruotam
Jurga Stoškutė
Re: Pakuotės
Taigi sakau, išdega paprasčiausioj duobėj, nereikia jokios krosnies. Čia gi tik sau, pramonine gamyba neužsiimsim Gaila, nebus vasarą Kernavėj festivalio, galima viską pamatyt ir išsiklausinėt.
Saulius Jasionis
-
- Posts: 1083
- Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
- Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
- Contact:
Re: Pakuotės
Vingio parko botanikos sode yra pačių keramikų pastatyta keramikos degimo krosnis - visiškai elementoriška, per vieną dieną tokią galima susimūryt.
Žilvinas Žurauskas