Skirtingos permakultūros

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Skirtingos permakultūros

Post by vigintas »

Ko gero pats didziausias permakulturinis projektas tai Sri Lankos sala (Ceilonas). Teritorija 300 nat 700 km. gyventoju 22 milijonai, tropikai, zemiausia temperatura +24, auksciausia +32, 6-7 menesius absoliuti sausra. Slapi biotopai, ezerai ,ezeriukai, upeliukai formuojami jau 1500 meteliu, terasavimas, bendros augymvietes ir t.t. Zmoniu atmintyje islike daugelis valdovu permakulturistu. Is cia turi labai minksta klimata, daugeli klimatiniu zonu, labai gilus gamtos desniu pazinimas. Vienuolynai uzsiima ziniu kaupimu, mokymu ir skleidimu.
Turistiniuose viesbuciuose naudojami vienkartiniai augintiniai indai, jie ir buityje naudojami. Daugelio ukiu specializacija yra vienkartiniu indu auginimas, serveteles irgi truputi mechaniskai apdirbti lapai. Marketuose pokavimui naodojami popieriniai maiseliai, panaudotus zmones grazina atgal, nusideveja maiseliai verciami vienkartinem rasymo priemuonem. Net arbatos plantacijose numusti monokulturizmui auginami prieskuoniai, dirva maitinantis augalai. Ryziai auginami daugelio rusiu, pagrinde smulkiose fermose. Raudonieji ryziai fantastisko skonio ir kvapo (dirvozemis labai gausus gelezies). Augina daug perlu, ir tai sekliuose ir geluose biotopuose.
Salia viesbucio pievute na tinkama golfui, pasisedejimui zavios smaragdines spalvos, niekada nekerpama, nes zolyte neauga auksta, bet pievute jinai buna nuo 9 iki 16, po to prasideda greitas augimas ir jau kazkur 20-21 renkamas pirmas derlius nuo kazko uzaugusio, 3 nakties vel kazka skina pievuteje, tada joje bujoja gan auksta augmenija, kuri iki ryto nuslopsta ir vel dienos metu turistai gali ramiai naudotis smaragdiniu gazonu :)
vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Skirtingos permakulturos

Post by vigintas »

Zmoniu ir gyvunu santykiai Sri Lankoje. Eilinis vaizdelis pro prabangaus viesbucio langa, jame daznai ilsisi princas Chalzas ir Camila, kitos karaliskos asabos, o nuostabiame gelynia puosianciame viesbuti, sau ramiai ganosi kelios karvutes, kitos slankioja salia sveciu tikedamosis, kad jas kazkas pakasys (panasiai kaip musuose drasios katytes). Ir tai visai ne perkarusios indijos sventos karves, visa esme visai kitame :) Karve ir daugelis kitu gyvunu negali buti aptveriama ar kazkur uzdaroma, risti gyvuna - susitikti su teisesauga. Gyvunas laisvas, niekam nepriklauso, skaitomas laisvu valstybes "pilieciu", neatsiejama liaudies dalis. Zinoma karvutes yra melziamos, mesa gaunama tik is nepagydomai serganciu gyvunu, kai buna ne nuzudimas o kancios nutraukimas. Norint viesbuciui tureti pieno, reikia, kad salia jo gyventu karvutes, jas kazkas globotu, ne pamaitinimo, o kaip tik pamaloninimo prasme, tik tada jinai pasiliks vietoje ir viesbutis tures sviezio pieno. Nes karaliskos asabos ir siaip prabangus turistai megsta arbata su pienu, jogurtus ir t.t. ir jokiu laikymu, viskas sviezia, tiesiai nuo lysves ar is spenio :) O jei karvei kazkas nepatinka, kaip ja melzia, ar pamalonina mainais i piena, jinai susirenka zaislus ir keliauja kur nori... Tai jos asmeninis reikalas, ir trukdziu jai tame negali niekas sukelti. Situacija komplikuoja dar ir tai, kad karvutes megsta keliauti, todel salia viesbucio "pieno fermoje" jos keiciasi daznai, vienos iseina, kitos ateina, o paprasto maisto tropikuose visada pilna, jokiu sienu karvutes nenustebinsi :) Karves kaip ir daugelis kitu gyvunu turi realias pilietinies teises, ir tokia agro-socialine revoliucija ivykde salies valdovas pries 1500 metus. Kada ten vakaru civilizacija panaikino zmoniu vergija ????
Tiesa karves nedideles, karves "veidas", jei stovi tiesiai kazkur ties juosmeniu, ar krutine, rudos ivairiu atspalviu, greitos, nes keliaudamos keliais megsta palenktyniauti su dzipais, duoda nedaug , bet labai kokybisko pieno - o svarbiausia laisvos ir turi pilietines teises.

Na bet Darbiniu drambliu teisems ir "socialinems" garantijoms galetu pavydeti kogero daugelis sandoma darba dirbantys lietuvaiciai ir ne tik :)
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Skirtingos permakulturos

Post by saulius »

Ačiū, Vigintai. Tikrai yra iš ko pasimokyt, pirmiausia turiu galvoj gyvulių "laikymą".
Ir dar keletas žodžių, jei jau tema apie įvairias permakultūras. Laimis dabar keliauja po P.Ameriką, jau pravažiavo nuo Brazilijos iki Čilės. Suprantama, prisirinkęs kontaktų, lankosi ūkiuose, mat domisi to žemyno permakultūra. Žinot ką sako? Kad nėra P. Amerikoj permakultūros, tik kalbos apie ją. Kaip nėra ir Skandinavijoj. Sako, kad to, ką mes darom čia, nedaro niekas. Net supratimo apie tai neturi tie, kurie savo šalyse laikomi permakultūros meistrais. Tai va...
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Skirtingos permakulturos

Post by saulius »

Laimio laiškai labai ilgi, grįžęs pats papasakos, o dabar galiu tik pacituot:
Matem mes tu permakulturu ir visur jos vienodos.
Atskyrineja kakuti nuo siusiuko ir jais tresia savo darzus. Darzai
sukasti, nemulciuoti, tik azoto pridejineja, meslo, kakucio, azota
fiksuojanciu augalu. Visam pasauly ta pati sistema. Tiek Svedijoje,
tiek Argentinoje, tiek Cileje, visur. Holmgrenas sneka visokias
nesamones, o tie nesuprasdami ka daro kazka daro ir kazkas gaunasi.
Manau daug nepraradom, kad nenuvaziavom i Cabrera, nors gal dar
nuvaziuosim grisdami atgal pro Cile. Bet tikrai nieko ten gero
nerasim.

Va Argentinoje irgi susiradom guzta permakulturistu. Tai jie irgi ta
pati daro, pakasa azoto po augalais ir augina tradiciskai kasdami.
Kadangi ideda meslo, tai vadina tas lysves bioaktyviomis. Kur nededa
meslo, o deda augalu liekanu, ten vadina paprastomis lysvemis. O
zinias jie gave is tokio Karlo, kuris kazkokius kursus kazkur lanke
mistiniais 2005 metais kada Holmgrenas buvo sen bei ten -
Portugalijoj, Brazilijoj, Cilej, Argentinoj ir visur kitur.

Zodziu, nieko jie ten neturi, o jei ka ir turi, tai nieko nesupranta
ka daro. Lietuviskoji gamtines zemdirbystes sistema kol kas geriausia
visame pasaulyje. Kitur tikrai nieko nieko nera. Na, reikes i
Zelandija pas Holmgrena ar Mollisona nuvaziuot, bet kiek suprantu is
pasekeju, tai ir pas juos ten ne kazka...

Sekmes visiems, skaitykit gerazemdirbyste.home.lt foruma ir
dziaukites, kas esat lietuviai. Ir tikrai galit girtis tuo.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Skirtingos permakulturos

Post by saulius »

Gyvunas laisvas, niekam nepriklauso, skaitomas laisvu valstybes "pilieciu", neatsiejama liaudies dalis.
Čia man labai panašu į Užbaikalės evenkų elnininkystę. Ten elniai irgi laisvi, kai nori- išeina į mišką pas laukinius giminaičius, o laukiniai, kai nori- ateina pas žmones. Mums dar yra kur tobulėt. Suprantama, kad GŽ "galutinėj stadijoj" gyvulys negali būt nuosavybė, nes žmogus jo nesukūrė, kaip nesukūrė ir žemės...
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Skirtingos permakulturos

Post by saulius »

Holceris- ne rodiklis. GŽ esmė ne keist aplinką, pritaikant ją savo poreikiams ir siekiant naudos, bet patiems prie jos prisitaikyt. Jeigu be ekskavatoriaus žmogus negali išgyvent- reiškia ne tuo keliu eina.
Saulius Jasionis
Žibutė
Posts: 468
Joined: Mon Sep 06, 2010 11:17 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Skirtingos permakulturos

Post by Žibutė »

Ką tokį??? Holcerį???

Jau "perspjovėm" Image
Kai pamačiau kaip jis buldozeriais Rusijos lygumose bando Alpes "vaizduoti" ir požeminius tvartus kaip kalnuose įrenginėti, tik juokas suėmė, ir mano akyse jo autoritetas išgaravo Image
Rusai, ir tie ima suprasti, kad Holceris taiko nemąstydamas savą vienintelę kalnų patirtį, visiškai nesusigaudydamas apie vietovių skirtumus ir specifiką. Jau bendraujantys forumuose jo veikla ima nusivilti... Nepasiteisina.
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Skirtingos permakulturos

Post by Laimis Žmuida »

Ai nu gal nereikia cia privaciu laisku i eteri leist. :) Siaip tiesa, kiek iskeliavau - nieko geresnio neradau. Tiesa, vienas toks sutiktas zmogelis lankesi Bolivijoje pas vietos indenus. Va, tie sake sugeba ukininkauti dziunglese. Ateini i dziungles ir sako: ¨nu kaip tau vaizdelis¨, atsakai: "nu dziungles kaip dziungles". O jie sako: "ne, cia ne dziungles, cia darzas. Cia beveik viskas pasodinta vietiniu". Ir jie labai gerai parenka vietas augalams ir zino ka kada ir kur sodinti. Mazdaug taip - kai ten kokia tai gegute uzkukuoja septinto pusmenulio diena ir prazysta cioklandijos ziedas tada reikia taip ir taip padaryti, tada sulaukti duzgiancio vabzdzio su ragais ir ta padaryti. Zodziu gamta jaucia ir pagal jos ritmus viska sodina.

Zodziu zmoniu pasaulyje sugebanciu kiek mes ar net geriau yra, taciau tai tikrai nera permakulturistai. Gal be reikalo tapatinames su permakulturistais? Gal kazkaip nuo ju ribotis reiketu? Nors kita vertus dizaino srityje ir gyvenimo budo srityje jie gerai daro, tik va su dirvodara prasti popieriai.
vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Skirtingos permakulturos

Post by vigintas »

Man evenkai niekaip nesulyginami su tamilais (Sri lankos gyventojais).
Gamtos desnis - isgyvena stipriausias, naturali atranka, todel evenkai ir liko tik rezervatuose. O tamilai, kai jiems jau nebuvo reikalingi anglai, kuriuos jie mena labai geru zodziu, trumpo karo deka, anglu okupacinias pajegas sumete i vandenyna kur jos ir pranyko, o kolonizatoriai paprasciausiai issilakste :)
Evenkai gaudo savo elnius arkanais, uzmeta kilpa ant kaklo ir tempia, o saloje uz tai kokius 3-5 metelius padirbetu kasyklose, teismo sprendimu :)
Ir norint panasiu skirtumu galima pririnkti 1001 :)
Man asmeniskai kazkodel nelabai norisi lygiuotis i evoliucijos luzerius, geriau mokintis is tu kurie turi daug stiprybes ir isminties :)
vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Skirtingos permakulturos

Post by vigintas »

O permakulturu yra visokiu, va nauji draugai is Olandijos sventems atsiunte 2 nuostabaus skonio ananasus, augintus atvirame grunte, zinoma sukurus jiems tinkamas salygas. Pries 12 metuku nusipirko isdirbta karjera, o dabar jau gerai parduoda ananasus, kelias kitas tropines kulturas, mokosi auginti Tibeto vaistazoles. O seklu unikalumu visai nesirupina, mielai dalinasi ir seklomis ir patirtimi, bilia bendrakeleivi ubutu daugiau, kartu linksmiau :)
O ipatingas skonis kuriamas ne selekcijos keliu, o aplinkiniu augalu parinkimu, ananasai kaip ir bites tie patys, tik bites maitinasi is ziedu, skirtingas ganyklas joms pasiulysi, skirtingo skonio medu gausi. O ananasai labai gerai atsiliepia i gretimu augalu saknis. Du ananasai, auge viename biotope, o skonis skiriasi labai ryskiai. O tokioms kulturoms kaip vynuoges, arbata, didziule itaka turi nuo kokio vandenyno pucia vejas, nuo to priklauso ju skonis ir net mikroelementine sudetis.
Tai juk permakulturinis elementorius :)
Post Reply

Return to “Gyvenimo darna”