Prieskoniai, pagardai ir jų mišiniai (viskas be E)

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Žibutė
Posts: 468
Joined: Mon Sep 06, 2010 11:17 pm
Location: Vilnius
Contact:

Prieskoniai, pagardai ir jų mišiniai (viskas be E)

Post by Žibutė »

(ir nėra ta anksčiau visų numylėta buvusi deficitine Vegeta tokia jau ir skani) :lol: )))

Image Prieskoniai ir maisto pagardai

Šioje temoje kalbėsim kaip patiems pasidaryti prieskonių ir jų mišinių. Dalinsimės patirtimi kaip juos geriausiai išdžiovinti, kaip išsivirti naminės adžikos ar kaip padaryti skanų krienų padažą ...



:!: Temoje prašome nespaminti ir nediskutuoti be reikalo, kad neapkrauti moderatorių bereikalingu darbu jas trinant
Žibutė
Posts: 468
Joined: Mon Sep 06, 2010 11:17 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Prieskoniai, pagardai ir jų mišiniai (viskas be E)

Post by Žibutė »

Kaip pasigaminti kario prieskonį namuose

http://youtu.be/u1efL2oZaJ4

Visus ingredientus mes galime užsiauginti savo darže.
Imbieras per vasarą puikiai auga lysvėje, o žiemai perkeliamas į vazoną. Nors tai ir ne mūsų klimato augalas, bet aš jį labai mėgstu.
Žibutė
Posts: 468
Joined: Mon Sep 06, 2010 11:17 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Prieskoniai, pagardai ir jų mišiniai (viskas be E)

Post by Žibutė »

Kaip pasigaminti prieskonių mišinį

http://youtu.be/VDsUerMapCU

Labai puikus filmukas kaip gaminant prieskonių mišinius smulkinti džiovintus ingredientus grūstuve.

Ir kartu sužinosime labai gerą "žieminių" pyragų prieskonių receptą
Žibutė
Posts: 468
Joined: Mon Sep 06, 2010 11:17 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Prieskoniai, pagardai ir jų mišiniai (viskas be E)

Post by Žibutė »

Morkų džiovinimo prieskonių mišiniams taisyklė

Sovietinis šeimyninis bendrabutis buvo labai gera vieta, kur kaimynės šeimininkės dalindavomės įvairiais receptais, kartu toje pačioje virtuvėje gamindavome ir stebėdavome ką ir kaip gamina kitos kaimynės.

Kadangi Vegeta buvo sunkiai gaunamas super deficitinis dalykas (diskutuoti ar ji ko verta-neverta nereikia, viską visi suprantame kas toje vegetoje suteikia skonio), susigalvojome kaip pasigaminti savos gamybos džiovintų prieskonių mišinius.

Daugumai tokių mišinių labai tinka morkos. Tik reikia žinoti principus, kaip jas džiovinti, o visa kita - jau detalės ir fantazija daržo bei miško gėrybių tema :D

Morkas nuskusti, sutarkuoti burokine tarka ir būtinai apvytinti. Geriausia paskleisti ant medinio pagrindo ar rankšluostėlio. Galima ant popierinių, bet man jie nepasiteisino - tarkuotos morkos dažnai prilimpa prie popieriaus.

Vytiname kelias dienas, kasdien būtinai permaišant, kad džiūtų tolygiai.

Gerokai apvytusias morkas baigti džiovinti orkaitėje arba (jei turime) nekarštame pečiuje.
:!: Idealiausiai išdžiūsta katilinėje prie vadinamo biulerio, ten pat galima džiovinti visas kitas prieskonines žoles ir grybus. Jie ten išdžiūsta tobulai. :D

Išdžiūvusius komponentus sumaldavome kavamale, sumaišydavome eksperimentuodamos įvairiausius mišinius ir gamindamos juos naudojome. Morkos suteikia patiekalams gražią gelsvą spalvą ir puikų skonį. Laikyti sandariai uždaromame indelyje ar stiklainyje. Skanūs būna porą metų, vėliau skonis sumažėja.

Kodėl reikia vytinti?
Kiek bandėme džiovinti iškart orkaitėje, morkos ne džiūsta, bet pirmiausia jos kepa, ir vėliau džiovinant labai greitai ima degti, tamsėti, ir vėliau apkarsta. Prieskonis gaunasi beviltiškai sugadintas. (patikrinta praktiškai) :lol: )))

Ačiū ArvyduiG už idėją kaip prisiauginti laukinių morkų stambiomis šaknimis. Jos bus dar puikesnis tokių mišinukų ingredientas :D , tokioms morkoms niekada neprilygs, kad ir kokios skanios bebūtų, kultūrinės.
Žibutė
Posts: 468
Joined: Mon Sep 06, 2010 11:17 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Prieskoniai, pagardai ir jų mišiniai (viskas be E)

Post by Žibutė »

Grybų milteliai

Grybų milteliais patariama skaninti barščius, sriubas, įvairių rūšių padažus.

Grybų milteliais ruošti geriausiai tinka baravykai, voveraitės, paberžiai, ruduokės, raudonikiai.

Grybus kruopščiai nuvalyti, pašluostyti drėgna medžiagos skiaute ir supjaustyti.

Taip paruoštus grybus iš pradžių apvytinti saulėje, vėliau baigti džiovinti orkaitėje.

Džiovintus grybus (kurių drėgnumas sudaro ne daugiau 12%) sumalame kavamale ar sutriname grūstuvėje.

Grybų milteliai labai greitai sugeria drėgmę, todėl juos reikia laikyti sandariai uždarytame inde, sausoje ir tamsioje vietoje.

Prieš vartodami grybų miltelius, sumaišykite juos su nedideliu kiekiu šilto vandens. Vandenyje grybų miltelius palaikykite 20-30 min, kad šie išbrinktų, o tada 10-15 min. prieš baigdami ruošti maistą, supilkite į ruošiamus patiekalus.

Šaltinis: Konservavimo kalendorius.
Ecka
Posts: 116
Joined: Wed Mar 16, 2011 12:00 am
Contact:

Re: Prieskoniai, pagardai ir jų mišiniai (viskas be E)

Post by Ecka »

Turiu kelias elektrines džiovyklas, bet nesidžiaugiu, nes gerai džiūsta tik grybai ar kokie sunkesni produktai. Su lapais nekas, gal per karšta, nes temperatūra manose nesireguliuoja. Rudeniop , kai pagrindinis džiovinimas ir įsijungia radiatoriai, tobulai džiūsta ant radiatorių užvalkaliukuose ar mažesniuose maišeliuose. Paskui sutrinu tarp rankų ir prasijoju per sietą (galima kokio noro kalibro). Gaunasi gražūs žali milteliai. gerai laikosi stiklainiuose. Tai turiu pasidariusi salierų, krapų, petražolių, dilgelių lapus ir sėklas, net ropių ar ridikų (gan pikantiški). Tokius dedu jau iš karto į lėkštę. Kadangi šiemet supratau, kad žmogui reikia chorofilo, o tai viskas , kas žalia, tai tokie žali milteliai- būdas su vienu šaukštu gauti daug koncentruotų sveikų vitaminų.

Rašė apie dilgeles. Aš pabandžiau džiovinti dilgelių viršūnes su sėklom, labai pasiteisino, nes sėklos puikiai nusisijojo, o žolę naudoju arbatai, sriubai, plaukams....Sėklas valgau su medum.
Žibutė
Posts: 468
Joined: Mon Sep 06, 2010 11:17 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Prieskoniai, pagardai ir jų mišiniai (viskas be E)

Post by Žibutė »

o receptas??? ;)

Prašom proporcijas kokius mišinius dedate?
Ecka
Posts: 116
Joined: Wed Mar 16, 2011 12:00 am
Contact:

Re: Prieskoniai, pagardai ir jų mišiniai (viskas be E)

Post by Ecka »

Nežinau , ar apie receptus klausimas man? Mano patirtis sako, kad geriausia džiovintis augalus atskirai, Tada gali kaskart įsidėti kitokio skonio žolelių į maistą- Nenusibosta vienas skonis (taip būna, kai padaromas mišinys).
Šiandien , grižus po darbo greitai dariausi tokį patiekalą.

1 svogūną šiaudeliais,
2 morkas tarkuotas šiaudeliais,
1 poras,

Į nedaug aliejaus pakepinti svogūnėlius ir porus , beveik iš karto morkas, gali įdėti virtą ar nevirtą krūtinėlę, maišau kokias 3-4 min (vos suminštėja morkos ir pašyla mėsa), prieš dedant dėjau 1 valgomą šaukštą džiovintų salierų ir 1 a.š. petražolių (žr. aukščiau) . Ir iš karto į lėkštę. Sveika, greitai ir visai skanu. Skoniai kaskart kiti, nes santykiai kiti.

Paskutiniu metu pas mus labai paplito toks kinietiškas daržovių gamybos būdas- ant mažo aliejaus kiekio lengvai pakepini svogūną, po to iš karto meti daržoves, skanu nedaug sojos padažo (nereikia druskos ir aštrumų).
Tinka viskas- pradedant pekino kopūstų, visom salotom, kopūstais, morkelėm, salieru....Ypač gerai lapiniai augalai. Kiniečiai tuos salotinius tik suminština ir iš karto valgo (pas juos toks maistas gaminamas ant akių). Išvengiama ilgo virimo , troškinimo. Aš linkstu link žaliavalgių, bet kartais skrandis prašo kiek minkštesnio maisto, tai čia variantas...labai gerai, kai daraisi maistą kuo greičiau ir tik sau (nors gali ir visai šeimai, jei vienu metu sėda valgyti). Užtrunki be daržvių paruošimo iki 5 minučių. Neverta atšildyti. Pabandykit ;) . Mano mama, kai pabandė, dabar tik taip sau daržoves ruošia.
Ecka
Posts: 116
Joined: Wed Mar 16, 2011 12:00 am
Contact:

Re: Prieskoniai, pagardai ir jų mišiniai (viskas be E)

Post by Ecka »

Dilgėlių chalva

- Nusijotos dilgelių sėklos (gaunasi panašiai į aguonas)
- medaus (tiek kad sėklos apsiveltų iki košės)

Pasidarau mažesniais indeliais (kokia 200 ml) , pasidedi indelį ir šaukštelį prie kompo , ir kažkaip netyčia per kelias dienas indelio turinys išdžiūsta :roll:
Kam daviau paragauti , sako, kad aguonos su medum. Niekas neatspėja, kad tai dilgelės (o dar sėklos). Toks vaizdas, kad manoma, kad valgomi tik dilgėlių lapai.
Tikrai rekomenduoju. ir dabar kramtau rašydama.
Vida
Posts: 1
Joined: Wed Feb 29, 2012 12:06 pm
Contact:

Re: Prieskoniai, pagardai ir jų mišiniai (viskas be E)

Post by Vida »

Kas del zaliu prieskoniu, tai juos geriau laikyti stiklainyje, kurio sieneles yra tamsios, nes ilgainiui, link pavasario jau, ziovinti lapeliai praranda grazia zalia spalva. Dar ouikiai tinka drobiniai ir popieriniai maiseliai, as viena sena linini pagalves uzvalkala tam tikslui sunaudojau, tai turiu maiseliu visom zolytem.
O elektrine dziovykle man yra puiki pagalba, tik nereikia pernelyg storo sluoksnio sudeti, ten dziovinu ne tik grybus, bet ir morkas, slierus tarkuotus, visas zoleles, porus, pries pora metu buvo laukuose labai daug zemuogiu- sudziovinau ir jas, pamaisau iberdama kelias uogytes i arbata,kvepia be galo:)
Post Reply

Return to “Maisto gamyba ir konservavimas”