Daržo ir sodo asortimentas

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Daržo ir sodo asortimentas

Post by Mama Smilga »

Norėjau pasakyt, sėti po brokolį kas 3d. nėr kada.

Kalafiorai reikliausi iš visų kopūstinių viskam: dirvos maistingumui, oro ir dirvos drėgmei bei temperatūrai... Kaip ir patisonai - tarp gausios agurotinių - moliūginių šeimos. Ne naujoko daržovės.

Pomidorai. Kol jie išsimugina, jei neišpūva dar, jau kupa uogos, agurkai, obuoliai... Pernai sąmoningai nesodinau.

Paprika - valgyt nėr ką, veikiau prieskonis, o reiklesnės už pomidorus. Ir kam jos, kai yra skanesnių vaisių?

Baklažanai. Dažnai girdžiu: šiemet ir vėl tik žydėjo... Na ne mūsų gi augalas, paskaitykit, kokių jam temperatūrų reikia.

Opusą skiriu naujokams. Seni vilkai jau apsisprendę.
Ecka
Posts: 116
Joined: Wed Mar 16, 2011 12:00 am
Contact:

Re: Daržo ir sodo asortimentas

Post by Ecka »

Šiemet ir visokių įdomių man dalykų bandžiau auginti.
Pasiteisino- kaip visada moliūgai (daržovė nr1 šeimoje), kiek mažiau cukinijos (tik valgymui, bet ne žiemai, nes kieta oda), burokai, šparaginės vijoklinės pupelės (sriubai, troškinaims, konservavimui, nes šaldymas nepavyksta, lieka kietos, net blanširuotos), agurkai 5 metai pas mus tik karnišonai, morkos (noriu daug, tik blogai auga), svogūnai , česnakai (norėtųsi ir daugiau), pastarnokai (kol kas nesudygsta tiek kiek norėtųsi, paliekami žiemai žemėje, yra skanėstas pavasarį žalias), topinanbai (jokio darbo, auga patvoryje kaip piktžolė, bet skanėstas pavasarį), žali lapiniai burokėliai ir lapiniai kopūstai (gerai į salotas, į žalius kokteilius- sultis, patiko), gelteklės (auginu nedaug ir visas palieku pavasariui lysvėje), patiko japoninės salotos (patogi auginimui mulčiavimui salota, kaip morkos lapai, geras chrorofilas) , šparaginiai žirniai (užsišaldymui, skanūs valgyti ir žali, saldesni, jei kiek paaugina žirniukus), kiek mažiau vaikams tikrų žirnių, ropės (daug šiukšlių lysvėje, gumbai nevienodi, gal per tankiai pasėjau, jaunus lapelius sudėjau į salotas), vaikams patinka saldūs dumplainiai (stovi iki pavasario kėvaluose, daug vitaminų, nereikia darbo), porai (po mulčiumi išaugo gigantai, bet nesugebu išlaikyti žiemą), gal aštrūs pipirai (užtenka 4 daigų per vasarą, bet žiemai neužteks)....Šiemet susivartojo vasariniai kopūstai 10 galvų, o žieminiai koks 15 dar lauke, bet galvos ne parodai. salierai geriau galviniai, nei lapiniai (lapų visai vasarai ir sietką pridžiovinau, šaknys bus valgymui ir vegetos darymui)

Nepasiteisino- brokoliai (įžiedus), baklažanai(iš 4 daigų 2 vaisiai), briuselio kopūstai(vien lapai lietsargio dydžio), kalafiorai (tuoj peraugo) ,aisbergo salotos (greitai peraugo),salotos (ir taip žolienos daug), griežčiai (išpuvo vidus), šakninės petražolės (neaugo po mulčiumi), nepatinka nesaldūs dumplainiai, pupelės (sugebu išsiauginti tik sėklai, bet ne pavalgymui), juodieji ridikai (nerandu pritaikymo ), melionai (nupuvo šiltnamyje po 3 lapo),paprikos (mulčiuotos labai vėlavo, dar dabar kelios žydi, ir augina paprikas, mažai realios naudos, vien vargas ir užimta vieta), su pomidorais neradau kalbos. Bulves reikia pirkti, nes mažai vietos. neužaugo daikonai (išėjo į sėklas ar sukirmijo), pekino salotos (vien žali lapai).

Pakartosiu ką palieku pavasariui darže- pastarnokus, porų (pernai iššalo), topinambai, gelteklės. Šiemet pabandysiu užmulčiuoti kelis salierus, pervėlai sužinojau, kad gali žiemoti ir daugiavaisiai svogūnai (ne bėda, yra pavasariui visokių daugiamečių laiškinių). Pastarnokus ' atradau "pernai , pavasarį iškasu iš po ledo, nuvalau, plonai žalias sudrožiu, padžiovinu 0-2 dienas (kiek spėja), ir sugraužiam kaip saldainius, man ji topinė daržovė. Niekad neužteko virimui.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Daržo ir sodo asortimentas

Post by saulius »

Praeito sezono daržo asortimentas buvo rekordiškai "skurdus": keliasdešimt bulvių krūmų, keliolika burokėlių, tiek pat svogūnų, dar žirniai, pupos ir pupelės, keli pomidorai ir keli agurkai. Neskaičiuoju prieskoninių žolių- jos tiesiog auga ir "valgyt neprašo".
Pamatėm ko užtenka, ko trūksta ir sekančiam sezonui dėliojasi jau aiškesnis vaizdas.
Lieka burokėliai, bulvės, pupos, daugiamečiai svogūnai. Nelieka pomidorų ir agurkų.
Saulius Jasionis
Renata
Posts: 214
Joined: Wed Dec 17, 2008 8:59 am
Location: Vilnius
Contact:

Re: Daržo ir sodo asortimentas

Post by Renata »

Pas mus dvi gaspadinės "antklodę" kožna į savo pusę tempiam. Mama eina ūkišku asortimento mažinimo keliu. Aš vis dar skrajoju padebesiais, vis įsivaizduoju, kad reikia įvairovės, kad nereikėtų iš miesto į kaimą vežtis maisto. Visgi pomidorai neišvengiamai važiuos - kelis metus nesisekė išauginti dėl fitoftoros - nebesikankinu. Sezono metu turguj neblogų būna, baika...
Taigi, pagrindinės daržovės - bulvės, burokėliai, gliaudomos pupelės (kažkaip "padaugėjo" veislių), šparaginės pupelės, svogūnai, česnakai, saulėgrąžos.
Puikiai auga braškės - nutarta padidinti plotus, kad užtektų ir sau ir "tam piliečiui" - papildomas, kad ir ne labai ilgas, litas.
Šparaginės pupelės puikiai valgomos sezono metu, be to, patogu užšaldyti, ir su kaimynu mainams gera "valiuta". Šią vasarą parduotuvinė sėkla buvo labai nedaigi - kitą sezoną sėsim savo sėklą. Gliaudomos pupelės - jau antrą sezoną iš savos sėklos - daigumas vos ne 101 procentas :D
Nesiseka su morkom - po kelių bandymų mečiau. Gal dar kada pamėginsiu, kai užeis tinkama nuotaika.
Šiemet auginau daržovinius dumplainius, valgėm žalius, marinavau. Skanu, bet reikia kitamet sumažint ir užsiaugint uoginių, saldžių.
Moliūgų ne labai mėgstam, o cukinijas bei patisonus mėgstam žalius. Užtenka savo reikmėms kelių krūmelių. Beje, nebesistengsiu sutaupyti laiką ir pirkti sodinukus turguje. Geriau visgi nusipirkti parduotuvėje norimą veislę. O jei agurkinių/moliūginių daugiau jokių neauginsiu, atkrenta "kraujomaišos" pavojus, galima rizikuot užsiaugint savos sėklos.
Kelis metus "pamirštus" česnakus galų gale išsikasiau, prisodinau skiltelių ir "vaikučių" - žiūrėsim, kaip bus kitamet su tais vaikučiais...
Saulėgrąžos šiemet užaugo gigantiškos, abiem prasmėm. Kitamet tą grožį kelsim į pakraštį. Visgi daržo vidury ne labai gera mintis buvo jas pasėti. Nors atrodė įspūdingai :!:
Ropiniai svogūnai buvo puikūs šiemet, tiesą sakant patyriau vos ne šoką, kai pradėjau vienoje vagoje derliaus nuėmimą :shock: Numatyta kitamet praplėsti plotus. Šiumetį derlių baigiam suvalgyt, o iki naujo sezono oi kaip toli dar. Teks paflirtuot su maksima. Kiek pamenu iš vaikystės, daugiagalviai svogūnai būdavo vidutiniokai, bent jau vištos kiaušinio dydžio. Tie, kokių pavyko gauti dabar, užauga visai smulkūs. Kartais tai gerai, bet ilgainiui norisi laupyt didesnius svogūnėlius, o ne "giles". Tad greičiausiai sodinsim tik viengalvius.
Žieminiai/laiškiniai svogūnai, česnakai - geras dalykas, bet jų pareikalavimas gana kuklus, plotus sumažinsim, bet nepanaikinsim.
Šiemet pasisėjau pastarnokų ir gelteklių bei šakninių petražolių. Reikia bent jau pastarnokams rasti vietos kažkur pakraštyje - tegu sau auga/sėjais patys.
Beje, netyčia "atsirado" labai puikus būdas kontroliuoti laukinių salierinių bei dilgėlių ekspansiją į daržą - demarkacinę liniją atidavus agurklių valdžion. Gražiai atrodo, skaniai kvepia, sriubon/į salotas įsidėt galima ir bitėms džiaugsmas :)
Puikus dalykas mangoldai ir špinatai - patys atsisėja, tik palik jiems ploto ir beveik jokios bėdos :)
Kalafiorai skanu, bet tie, kur labiausiai patinka, kažkaip labai vėlyvi patapo. Daug lapų ir maža "grūdų". Tas pats su briuselio kopūstais - nebežaisiu.
Visgi dar yra noro pamėginti užsiauginti agurkų ir baltagūžių kopūstų.
Eilės laukia sodas. Kol svarsčiau, ko noriu, ir kur sodinsiu - pas kaimynus jau derėt obelaitės pradėjo...Pats laikas pasitempti!
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Daržo ir sodo asortimentas

Post by saulius »

Sodas. Kaip visada ir visur- perteklius obuolių. Ir trūkumas gerų obuolių. Prisidauginau veislių bile kiek, bet dauguma jų nieko vertos. Panašu, kad liks tik keletas rūgštesnių kultūrinių ir pusiau kultūrinės bei laukinės obelaitės. Neišsižadu "pranašavimo", kad tuoj tuoj daug kas supras, kad geras obuolys- tik laukinis arba jam artimas. Kuo naujesnės veislės- tuo prastesnė kokybė. Koloninės aplamai...
Kriaušės. Kažkaip nustojo jos mane domint... Yra keletas veislių, kažkiek vertų dėmesio, galima augint porą medelių.
Vyšnios. Kažkaip labai pamėgau vietinę rūgščiąją. Yra pakankamai.
Labiausiai jaučiasi uogų: sausmedžių ir agrastų trūkumas. Šitų reikia daugint.
Taip pat kultūrinių šermukšnių- kartesnių veislių, geriau nehibridinių. Gali būt daugiau.
Ir aviečių. Bet kultūrinės, kokios bebūtų, jau vis labiau aiškėja- šlamštas... Ką daryt? Galbūt visai nėra reikalo augint.
Sebentai. Raudonieji- labai geras dalykas vasarą, bet tikrai gerus mačiau tik vienoj vietoj, tolokai... Bandysim gaut. Juodieji. Prisidauginau nemažai stambiauogių veislių. Nežinau... Gal vištos les, pačiam norėtųsi kvapnesnių.
Kizilas (geltonžiedė sedula). Šitas irgi labai patinka.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Daržo ir sodo asortimentas

Post by saulius »

Su "sveikatos specialistų komisija" sudėliojom daržo ir sodo asortimentą, atsižvelgdami į vaisių ir daržovių maistinę vertę, naudingų ir kenksmingų medžiagų kiekius ir poreikius auginimui (neįtraukėm tų augalų, kuriuos atstoja augantys laukinėjė gamtoje).
Gaunasi taip:
1. Bulvės- labai nedaug, tik rudenį valgyt šviežias, be laikymo žiemai;
2. Grikiai- nedaug, vartojimui ne dažniau kaip kartą per savaitę;
3. Burokėliai- prie pagrindinio maisto žiemai;
4. Morkos- žiemai, galima kaip kasdienį maistą;
5. Ropės- žiemai kaip pagrindinė daržovę;
6. Pastarnokai- žiemai, prie pagrindinių;
7. Žirniai- tik vasarą valgyt žalius;
8. Šparaginės pupelės- tik vasarai;
9. Agurkai- tik vasarai valgyt šviežius;
10. Pomidorai- tik vasarai valgyt šviežius;
11. Svogūnai- visiems metams;
12. Česnakai- visiems metams;
13. Visas asortimentas prieskoninių augalų visiems metams.

Viskas, čia visas daržovių asortimentas.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Daržo ir sodo asortimentas

Post by saulius »

Sodas

1. Obuoliai, tik maži ir rūgštūs;
2. Vyšnios- tik vietinės rūgščiosios;
3. Trešnės- tik simboliškai;
4. Abrikosai- švieži ir džiovinimui žiemai;
5. Šermukšniai laukiniai, galima daug;
6. Medlievos- nedaug;
7. Kizylai- rudens valgymui;
8. Juodieji serbentai- rūgščios veislės, nemažai;
9. Agrastai- tik simboliškai;
10. Raudonieji serbentai- tik simboliškai;
11. Sausmedžiai- karčios veislės, sočiam sezoniškam pavalgymui;
12. Gudobelės- sezoniškam pavalgymui;
13. Aktinidijos- sezoniškai simboliškai;
14. Vynuogės- mėlynos puslaukinės, sezoniškai ir džiovinimui žiemai.

Nėra kriaušių ir slyvų...
Saulius Jasionis
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Daržo ir sodo asortimentas

Post by nawjia »

O taigi kažkada kalba buvo, kad morkos - tik prieskoniniams, o svogūnai/česnakai iš vis....silpnina protines galias ;)
`šėršė lia fam`
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Daržo ir sodo asortimentas

Post by Mama Smilga »

Matau, visi kopūstai ir ridikai, moliūginiai iškritę. Įdomu, už ką? Slyvos su kriaušėm tai už cukrų turbūt?
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Daržo ir sodo asortimentas

Post by saulius »

Morkos- nieko baisaus (tai aš jų nevalgau, bet šiaip jos yra geros).
Svogūnai ir česnakai kaip prieskonis sriuboms ir troškinams, žalių tik negalima.
Kopūstiniai iškrito dėl kažkokių ten kenksmingų medžiagų, galiu patikslint jeigu reikia, neprisimenu visko.Biskį galima, bet nėra reikalo, nieko ten juose nėra reikalingo.
Ridikų tiesiog nerašiau, nes man jie neskanūs, bet šiaip jie geri.
O va dėl moliūgų... tiesiog užmiršau ir neįvertinom.
Kriaušės su slyvom taip, už cukrų- fruktozę. Kaip pastebėjot liko vynuogės ir abrikosai, tie irgi saldūs, bet juose vyrauja gliukozė.
Saulius Jasionis
Post Reply

Return to “Gyvenimo darna”