Obuolių actas

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Marijos
Posts: 86
Joined: Mon May 16, 2011 8:42 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Obuolių actas

Post by Marijos »

Dėl procentų irgi nepasakysiu (gert labai ištroškus galima :D )
manau, kaip kas pasidaro, tiek ir procentų turi:) Svarbu, kad po to užsigert nereiktų:)
Marijos
Posts: 86
Joined: Mon May 16, 2011 8:42 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Obuolių actas

Post by Marijos »

Neprisimenu recepto mintinai, pernai veiksmas vyko. Googlinausi ir variau iš akies, nes gramai ir mililitrai nervuoja.

Dariau elementariai - tarkuoti obuoliai ir vanduo. Ir cukraus ne visad dėjau. O porą stiklainių tai dariau su likusiom nuo obuolių sulčių išspaudom. Visais atvejais gavosi actas.
Jei trilitriniame stiklainyje- tai mažiau nei pusę dėjau tarkių. Iki viršaus pripilu vandens. Iš krano. Uždengiu dviguba marle, nes nuo rūgimo baisiai puola vaisinės musytės. Gal dešimt dienų permaišau košę šaukštu kasdien, nes tarkiai į viršų sukyla. kartą laikiau savaitę. kartą - dvi.

Po to perkošiu kruopščiai, kad liktų tik skystis į stiklainius ir nešu į rūsį. Tarkius išmetu. Iš pradžių drumstas skystis būna, bet porą mėnesių išskaidrėja. Tada galima bent dviem mėnesiams pamiršti. Rašoma, kad naudoti galima po keturių mėnesių.

Manau, kad stiprumas nuo cukraus priklausys. Kur labai saldūs obuoliai nedėjau cukraus. Į žalius dėjau.
inga30
Posts: 980
Joined: Fri Jan 21, 2011 7:25 pm
Location: Kaunas romainiai
Contact:

Re: Obuolių actas

Post by inga30 »

Kažkada jaunystei su draugu pasivogę iš jo dieduko , galvojom kad vynas , bet buvo baisiai rūgštus ir reikėjo daug cukraus dadėt kad gerti būtų galima , bet greičiausiai tai buvo actas. Kai prisimenu tai ir dabar nupurto.
Yra skirtumas ar obuoliai tarkuoti ar smulkiai pjaustyti ? Ir ar karštu vandeniu ar šaltu užpili ?
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Obuolių actas

Post by saulius »

Dėl smulkaus pjaustymo ar tarkavimo tai nemanau, kad būtų skirtumas. Tarkuoti turėtų būt dar geriau. O karštas vanduo tai tikrai negerai, nes žus rūgimo bakterijos.
Saulius Jasionis
Marijos
Posts: 86
Joined: Mon May 16, 2011 8:42 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Obuolių actas

Post by Marijos »

Pyliau šaltu iš krano.
Obuolius tarkavau sultim su kombainu. Kombainas prastas, tai visko pasitaikė - ir didelių gabalų ir košės. Smulkmenos visa tai, esmės nekeičia.
Post Reply

Return to “Maisto gamyba ir konservavimas”