Pienas ir jo produktai
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
-
- Posts: 1083
- Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
- Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
- Contact:
Re: Pienas ir jo produktai
Mano atsakymas buvo ArvyduiG, apie fermentinio sūrio kietumą, ne lugnei, apie limpantį varškės sūrį.
Žilvinas Žurauskas
Re: Pienas ir jo produktai
O fermentinio sūrio kietumas priklauso pirmiausia nuo sutraukos pjaustymo smulkumo (kuo smulkiau pjaustoma- tuo kietesnis gaunasi iš karto) ir nuo pakartotinio pakaitinimo - pakartotonai kaitinant išsiskiria dar išrūgų. Kuo daugiau išrūgų išsiskiria- tuo kietesnis sūris. Bet kuo mažiau sūryje lieka išrūgų- tuo prastesnė jo kokybė .
Saulius Jasionis
Re: Pienas ir jo produktai
O ir raugas nevienodas naudojamas darant kietą ir minkštą. Taigi, sūrio kietumas apsrendžiamas nuo pat gamybos pradžios.
Saulius Jasionis
Re: Pienas ir jo produktai
Limpa, jei į rauginto pieno sūrį dėta saldaus pieno, darytas ale marmurinis ir neužteko rūgšties, arba temperatūros tam saldžiam pienui sutraukti. Tokiu atveju nuo išrūgų lyg ir atsiskiria, bet pilnai nesutraukia.
Dar gali būt, kad daromas sūris iš nepilnai surūgusio pieno, na tokio vos vos. rudeninės vėsaus oro baikos.
Dar gali būt, kad daromas sūris iš nepilnai surūgusio pieno, na tokio vos vos. rudeninės vėsaus oro baikos.
Re: Pienas ir jo produktai
Su saldum nemaišau, darau vien tik iš rūgštaus pieno. Gali būti, kad pienas nepilnai surūgsta. Reiks bandyti ilgiau parauginti, nors dabar jau rauginu su raugu, t.y. į saldų statomą rūgti pieną įpilu šiek tiek rūgštaus, taip greičiau surūgsta ir skanesnis gaunasi. Gal dar ir nepakankamai suspaudžiu, dabar gavau dovanų naujus slastus sūriui sus varžtu, spaudžiau kiek turėjau sveikatos nu ir lyg nieko, neblogai pjaustėsi.
O kaip Simai, darai marmurinį sūrį? Esu valgius tokį, kur pjaustant matosi skirtingos spalvos ploteliai, bet žinau tik tiek, kad daroma iš rūgštaus ir saldaus pieno, bet kaip išgauti tą "marmurą?"
O kaip Simai, darai marmurinį sūrį? Esu valgius tokį, kur pjaustant matosi skirtingos spalvos ploteliai, bet žinau tik tiek, kad daroma iš rūgštaus ir saldaus pieno, bet kaip išgauti tą "marmurą?"
Jurga Stoškutė
Re: Pienas ir jo produktai
Kaitini gerai rūgusį pieną iki 55 laipsnių ir lėtai, maišydama supili tokį patį kiekį saldaus. Vėl užkaitini iki 55.
Re: Pienas ir jo produktai
Pieno grybo turiu. Jei kam jo reikėtų konkrečiai galėčiau atvežt į sėklų mainus. Su juo gautas kefyras man skanesnis negu parduotuvinis arba naminis rūgpienis. Bet čia skonio reikalas. O jo panaudojime tiek maistui, tiek virškinimo problemoms gydyti, tiek kosmetikoje - tik geri žodžiai. Tik jį prižiūrėt vis reikia. Kasdien perkošt ir užpilt saldžiu pienu. Pastatyti rūgti reikia tamsoje ir kambario temperatūroje. Skaniausias kai surūgsta per parą. Jei iškyla problemos su priežiūra, gali palaukt šaldytuve. Bet dažnai taip daryti nepatartina, nes grybas ima nykti.
Širvintos