Sviestas
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Re: Sviestas
Apie kepimą tai čia jau naujųjų laikų išradimas, gali būt, kad tikrai nesveikas. Senovėj gi nebuvo plytos, nebuvo ir ant ko kept.
Saulius Jasionis
Re: Sviestas
Sviesto lydymo metu kiek aš suprantu turėtų susidaryt tas oksicholesterolis. Tolesnis kepimas jau gal ne tiek įtakos turi.
Jurga Stoškutė
Re: Sviestas
Tai gal priklauso nuo temperatūros? Kuo aukštesnė temperatūra, tuo daugiau jo susidaro? Todėl ir rašoma, kad slaviškas būdas, kai lydoma pečiuj neaukštoj temperatūroj, geresnis? Nu reikia laukt specialistų, kad išaiškintų.
Saulius Jasionis
Re: Sviestas
aš irgi norėčiau viską kepti ant sviesto, bet per biedna esu o gal reiktų pradėti taupyti kitur ir leisti sau šitą malonumą Beje kiek pamenu Vincento Sako viename straipsnyje buvo parašyta apie žemaičių naudota pagarda sriuboms ir visam kitam - spec išlydyti riebalai su prieskoninėm žolelėm, gal kur nors dar ir naudoja
Re: Sviestas
O, įdomu. Tai čia bus tas pats: pas mus laikė kiaules, tai turėjo daug taukų, o sibiriakai laikė daug karvių, tai turėjo daug sviesto. Bet abiejose vietose riebalus naudojo gausiai ir lygiai taip pat.
Saulius Jasionis
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Sviestas
Pas mus kaime laikymui lydo kiaulės vidinius taukus (jei neturi kiaulių, tai nusiperka tų taukų, ir vis vien patys lydo). Teigia, kad mėsą kept tik ant jų ir tinka, o aliejuje atseit kepa tik kvailiai.
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Sviestas
Mes lydėme sviestą "iš biednumo" - nes neįgalėjom antros karvės nupirkt. Geriau būtume vartoję šviežius pieno produktus iš antros karvė pieno, kol pirmoji užtrūkusi. Jei prisimint tai, kad šviežiame piene daugiausia vitaminų ir fermentų, o su kiekvienu perdirbimu ir laikymu produktas vis skurdesnis. Arba galima elektros krūvių teoriją prisimint, irgi tiks. Varškė dar ir daug gerų baltymų į išrūgas atidavusi.
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Sviestas
O ką KLAJOKLIAI sviestu laistė, nesupratau? Daržovių patiekalus, ar, khem, miltinius?! Kažkokiu romantizmu kvepia. Nematau nieko sektino. Ir kur dėdavo varškę, kurios lieka dar daugiau, nei sviesto, jei nesuvartoji pieno? Džiovino sūrius? O kam tada nuriebinti pieną? Sūris kuo riebesnis, tuo skanesnis. Gal riebiame sūryje laikymo metu riebalai apkarsta, todėl darė liesus?