Sviestas

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Sviestas

Post by saulius »

Apie kepimą tai čia jau naujųjų laikų išradimas, gali būt, kad tikrai nesveikas. Senovėj gi nebuvo plytos, nebuvo ir ant ko kept.
Saulius Jasionis
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Sviestas

Post by lugne »

tai gali gi ir ant laužo kept
Jurga Stoškutė
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Sviestas

Post by lugne »

Sviesto lydymo metu kiek aš suprantu turėtų susidaryt tas oksicholesterolis. Tolesnis kepimas jau gal ne tiek įtakos turi.
Jurga Stoškutė
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Sviestas

Post by saulius »

Tai gal priklauso nuo temperatūros? Kuo aukštesnė temperatūra, tuo daugiau jo susidaro? Todėl ir rašoma, kad slaviškas būdas, kai lydoma pečiuj neaukštoj temperatūroj, geresnis? Nu reikia laukt specialistų, kad išaiškintų.
Saulius Jasionis
Aradija
Posts: 3
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:44 pm
Contact:

Re: Sviestas

Post by Aradija »

aš irgi norėčiau viską kepti ant sviesto, bet per biedna esu   o gal reiktų pradėti taupyti kitur ir leisti sau šitą malonumą   Beje kiek pamenu Vincento Sako viename straipsnyje buvo parašyta apie žemaičių naudota pagarda sriuboms ir visam kitam - spec išlydyti riebalai su prieskoninėm žolelėm, gal kur nors dar ir naudoja
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Sviestas

Post by saulius »

O, įdomu. Tai čia bus tas pats: pas mus laikė kiaules, tai turėjo daug taukų, o sibiriakai laikė daug karvių, tai turėjo daug sviesto. Bet abiejose vietose riebalus naudojo gausiai ir lygiai taip pat.
Saulius Jasionis
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Sviestas

Post by Mama Smilga »

Pas mus kaime laikymui lydo kiaulės vidinius taukus (jei neturi kiaulių, tai nusiperka tų taukų, ir vis vien patys lydo). Teigia, kad mėsą kept tik ant jų ir tinka, o aliejuje atseit kepa tik kvailiai.
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Sviestas

Post by lugne »

Tik lydyt geriau viską per vandens vonelę, o ne tiesiogiai kaitinant.
Jurga Stoškutė
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Sviestas

Post by Mama Smilga »

Mes lydėme sviestą "iš biednumo" - nes neįgalėjom antros karvės nupirkt. Geriau būtume vartoję šviežius pieno produktus iš antros karvė pieno, kol pirmoji užtrūkusi. Jei prisimint tai, kad šviežiame piene daugiausia vitaminų ir fermentų, o su kiekvienu perdirbimu ir laikymu produktas vis skurdesnis. Arba galima elektros krūvių teoriją prisimint, irgi tiks. Varškė dar ir daug gerų baltymų į išrūgas atidavusi.
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Sviestas

Post by Mama Smilga »

O ką KLAJOKLIAI sviestu laistė, nesupratau? Daržovių patiekalus, ar, khem, miltinius?! Kažkokiu romantizmu kvepia. Nematau nieko sektino. Ir kur dėdavo varškę, kurios lieka dar daugiau, nei sviesto, jei nesuvartoji pieno? Džiovino sūrius? O kam tada nuriebinti pieną? Sūris kuo riebesnis, tuo skanesnis. Gal riebiame sūryje laikymo metu riebalai apkarsta, todėl darė liesus?
Post Reply

Return to “Maisto gamyba ir konservavimas”