Objektyvi ir subjektyvi selekcija

Forumas tiems, ko netenkina esamas asortimentas

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Objektyvi ir subjektyvi selekcija

Post by saulius »

Gal ir buvo kažkur tokia tema, bent su rusais tai tikrai kalba buvo. Bet čia rimta, galima ir pasikartot. Taigi, žinokit, kad ir kaip nemėgtumėt žodžio "selekcija"- kiekvienas augintojas neišvengiamai yra selekcininkas. Labai išsiplėst pradžioj nenoriu, jei bus susidomėjimas- pakalbėsim plačiau. Yra dvi selekcijos kryptys. Viena- kai žmogus tobulina ir atrinkinėja augalus pagal kažkokį jam tinkamą, t.y. subjektyvų požymį ar savybę. Pvz. saldumą, derlingumą, transportabilumą. Šiuo atveju jis vadovaujasi tik savo poreikiais, kurie labai dažnai yra subjektyvūs, t.y. kas saldu- nebūtinai naudinga. Ir yra kita selekcijos kryptis, tai selekcija, kurią vykdo gamta visą gyvybės egzistavimo laiką ir tokiu būdu gaunamas vaisius, idealiai tinkantis jo valgytojui. Tai yra objektyvioji selekcija, nes, kuriant galutinį produktą, atsižvelgiama į visos bendrijos poreikius. Kaip tai vyksta- kita kalba.
Išvada tokia: mes negalim sukurti jokios sau naudingesnės augalų veislės, nei yra gamtos sukurta. Visi bandymai "patobulint" vaisių skonį ir pan. prieina aklavietę- galų gale pasirodo, kad laukinis variantas buvo ir sveikesnis, ir maistingesnis ir dar visokesnis. Įsigilinus į objektyvios selekcijos priemones tampa labai aišku... Bet kol kas jūsų negąsdinsiu ;) . Kaip manot, ar verta iš viso auginti kultūrines veisles?
Saulius Jasionis
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Objektyvi ir subjektyvi selekcija

Post by Laimis Žmuida »

Mano manymu kultūrines verta auginti tik tol kol neišmokom apsieiti vien su laukinėmis.
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Objektyvi ir subjektyvi selekcija

Post by nawjia »

gal galimas koks kompromisas tarp objektyvios ir subjektyvios selekcijos?
`šėršė lia fam`
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Objektyvi ir subjektyvi selekcija

Post by saulius »

Kompromisas būtų palaipsniui atsisakyti subjektyvios selekcijos ir jos produktų, daugiau dėmesio skiriant objektyviai ir racionaliau naudojant jos produktus. Pasakojau šiek tiek per pamoką apie avietes- tai yra objektyvios selekcijos sukurto produkto panaudojimas ir tobulinimas, naudojant tik objektyvios selekcijos priemones. T.y. nesiekiant pakeisti skonį, tik konkurencijos pašalinimu ir simbiotinių ryšių aktyvinimu gerinti augalo mitybą, kad iš mažesnio ploto galima būtų gauti didesnį derlių. Objektyvi selekcija- tai simbiozė tarp augalo ir sodininko, nė žingsnio nenutolstant nuo gamtos nustatytos krypties (neatrinkinėjant augalų pagal jiems natūraliai nebūdingus subjektyvius požymius- transportabilumą, tai rūšiai nebūdingą saldumą ir pan.) ir neizoliuojant sodo augalų nuo ekosistemos poveikio. Sodininkas pasitarnauja augalui jį apsaugodamas, pagerindamas gyvenimą natūraliais būdais, o augalas atsilygina gausesniu derliumi. Kiekvienai kultūrai- atskiri metodai.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Objektyvi ir subjektyvi selekcija

Post by saulius »

Taip pat pastebėta, kad kultūrinėse veislėse, auginamose natūraliomis sąlygomis, labiau pasireiškia protėvių gerosios savybės- aromatas, kai kurių vaisių ar uogų "laukinis" aitrumas, didėja rūgščių kiekis. Tai leidžia mums ir iš kultūrinių veislių ateityje tikėtis "objektyvumo". Žinoma, kai pagalvoji:"tai kam reikėjo tiek metų selekcijos, jei laukinis vistiek geresnis"- atsakymo nerandi...
Saulius Jasionis
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Objektyvi ir subjektyvi selekcija

Post by nawjia »

o hibridų kūrimas - irgi selekcija?
`šėršė lia fam`
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Objektyvi ir subjektyvi selekcija

Post by saulius »

Taip. Gamtoje nuolat kuriasi hibridai. Rūšies apibėžimas egzistuoja tik mokslinėje sistematikoje, iš tikrųjų kiekviena rūšis turi daugybę porūšių, rasių, formų, kiekvienoje populiacijoje augalai kažkuo skiriasi, nors priklauso tai pačiai rūšiai. Ir šitos formos tarpusavyje laisvai kryžminasi, bet pasireiškia tik tos savybės, kurios naudingos konkrečioje vietoje ir konkrečiomis sąlygomis. Gamtoje sunkiau atsiranda tik tarprūšiniai hibridai, bet ir tų yra. Pvz. šiaurinė avietė natūraliai kryžminasi su katuoge.
Saulius Jasionis
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Objektyvi ir subjektyvi selekcija

Post by nawjia »

man iš tikro didžiulė mįslė, kaip su tuo rūgštumu gaunas.
99 procentai mano pažįstamų raukosi nes arba labai jiems neskanu, arba skrandžio rūgštis sukyla.

tai štai pusiau sulaukėję kultūriniai augalai saldūs nebus, bet bus kartoki ir rūgštūs - tai kas gi juos valgys??

t.y. o jums patiems skanu? aš pasižiūrėjau youtube apie vieną žaliavalgį, ir sukas man klausimai - ar skanu, ar skrandžiui ne per rūgštu viskas?

aš asmeniškai tai saujom raudonuosius serbentus varau ir man kaifas :lol: bet nesu tikra ar rūgščiais ir karčiais vaisiais, žolėm ir pan. galima pasisotinti nesupykinus skrandžio?
`šėršė lia fam`
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Objektyvi ir subjektyvi selekcija

Post by saulius »

Pirmas dalykas- žmogaus organizmas neprisitaikęs vartot rūgščius vaisius dideliais kiekiais. O nedideli kiekiai rūgščių- labai gerai. Antras- ne visi natūralūs vaisiai tokie jau rūgštūs. Yra avietės, mėlynės, o žiemą- putinai, kriaušytės, obuoliukai giriniai sušalę visai nerūgštūs. Man patinka ir švieži miškiniai obuoliukai, bet suvalgyt jų gali vieną kitą. Džiovinti miškiniai vaisiai visai ne rūgštūs, o kriaušės saldžios. Tradiciškai rūgščios laukinės uogos (bruknės, spanguolės) yra valgomos po mažai, su mėsa ar riebalais arba mirkomos ir geriamas morsas (žinot, kas yra morsas? Ne tas, kur maximoj). Sibiriečiai puikiai verčiasi vien su laukiniais vaisiais, juo valgo šviežius, mirko, raugina, džiovina- bet tai nėra pagrindinis maistas. O saldūs vaisiai valgomi vasarą, kai organizmo aušinimui reikia daugiau angliavandenių. Todėl gamtos taip sutvarkyta, kad šiaurėj, kur reikia šildytis, o ne aušintis- dauguma vaisių rūgštūs ir sunoksta jie rudenį, o pietuose, per karščius, noksta saldūs vaisiai- angliavandenių šaltinis. Mes turėtume saldžius vaisius valgyt tik vasarą, o žiemą natūraliai jų nebūna.
Saulius Jasionis
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Objektyvi ir subjektyvi selekcija

Post by nawjia »

vargšai Lietuvos vegetarai :mrgreen:

na....iš tikro nesu girdėjusi apie angliavandenius ir aušinimą :shock: ar rūgštis ir šildymą :o

o kas yra morsas? žinau tik girą iš duonos ir razinų....
`šėršė lia fam`
Post Reply

Return to “Hibridizacija, paveldimumas, aklimatizacija”