Kamanės

Moderators: saulius, dage

Gabriele
Posts: 121
Joined: Fri Dec 12, 2008 9:59 pm
Contact:

Kamanės

Post by Gabriele »

Varovas wrote:Dar jaunystėj ,atsimenu, skaičiau knygutę "Lietuvos naudingieji vabzdžiai" ar kažkaip tai panašiai. Tai va, ten buvo apie kamanes parašyta. Pavasarį buvo likę keletas medinių dėžučių maždaug cigarečių pakelio dydžio (vaikiški kubikai, kiek supratau), pragręžiau 2cm diametro skylutes ir sukaišiojau po amelenkio krūmais.... 5 iš 7 apsigyveno kamanės. Ar nemanot, kad faina :D ?
saulius wrote:Labai geras rezultatas. Šio reikalo profesionalams kamanės apgyvendina maždaug pusę aviliukų- ir tai skaitosi labai gerai. Apie kamanes straipsnį esu įdėjęs į sodyba.org, tai sulaukiau nemažai gerų naujienų- žmonės domisi. Vienas vyras neseniai paskambino- kamanių lizdas buvo rekonstruojamo namo sienoje, nežinojo ką daryt. Padrąsinau, padarė žmogus inkiliuką, perkėlė, po to parašė laišką, kad viskas pavyko, kamanės gyvena, daug naujo sužinojo. Žodžiu- labai gražu.
Ausre wrote:sveiki. labai dziaugiuosi atradus si foruma, nes turim irgi tokia..nei tai dziaugsma nei problema :cry: musu rastinio namo sienoj apsigyveno kamanes (tokios dyyyyydeles!). viskas butu kaip ir nieko, jeigu jos dabar nebutu pradeje list i vidu :roll: na mes ju nebijom ir visa kita, bet malonumas menkas, kai visas koridorius duzgia kaip avilys, visi langai aplipe. imtis kazkokiu drastisku priemoniu nekyla rankos, taip ir auginam savo naminius gyvunelius, gaudom, nesiojam i lauka, bet kantrybe senka...
Norejau patarimo. va dabar paskaiciau apie tuos inkilelius (jau varysiu vyra kalt :D bet kaip kamanes iskrapstyt is sienos?! teks puse namo nuardyt :shock: ir seip dabar nepervelu jas judint? nejau reiks laukt rudens ar kito pavasario? o kita pavasari nebus taip, kad ju ten jau 5 seimos gyvens? teks visa nama uzleist? :shock: zodziu, busiu dekinga... :roll:
saulius wrote:Jeigu jau sunku ar neįmanoma iškrapštyt- teks pakentėt iki rudens. O kaip jos patenka į namo vidų? Pro duris įskrenda?
Rudenį darbininkės ir tranai išmirs, motinėlės įsiraus kur nors žiemoti. O pavasarį galit padaryt aviliukų, jei norit užsiimt kamanininkyste, ir pasiūlyt joms vietoj namo sienos- gal patiks.
Ausre wrote:Gyvenam senam "apipierintam"rastiniam name. Jos ten po tom lencikem, visai prie pat lango ir susikrauste :roll: o dabar kaip i galva sauna... pro ta plyseli, tarp lango remo ir sienos, i lauka islenda, arba i vidu :x na ka gi...mes lietuviai zmones kantrus, lauksim rudens :wink: labai aciu uz atsakyma :!:
Visada galvojau, kad kamanes negelia!! tik siandien paskaicius suzinojau :shock: dabar jau pradesiu bijot :cry:
saulius wrote:Tai užkimškit tą plyšį, pro kurį į namą patenka. O kur jūs radot, kad kamanės gelia? Geluonį turi, bet kad kam įgeltų- reikia labai pasistengt :) . Man dar nė karto nebuvo įgėlę, nors dažnai imu į rankas.
Ausre wrote:radau internete toki "paguodzianti" straipsni "Skrajojantys vampyrai ir kiti vasaros malonumų gadintojai" :shock: ten ir raso, kad gelia :o seip realiai nesu girdejus, kad kam butu igelus kamane, net vaikam netycia pamelavau, kad aceit kamanes isvis negelia...tikiuos uzkimsim ta plysi ir visi gyvensim taikiai ir draugiskai :lol: kopinesim kamaniu medu :P bene teks uzsiimt kamanininkyste :lol:
Sigita wrote:Gelia gelia,pas mus taip pat apsigyveno metaliniame vadiname garže vyras kelias dienas ten nėjo,tai kai bandė atidaryti gaudė kol įgėlė,ten gyvena jų nemažai.Tiesa,kai mato kekvieną dieną ,tai nieko už savus laiko :wink:
str wrote:Du lizdus iškėliau už lango, trečio nepastebėjau, jis liko kažkur užkastas. Ar tas benames priims į perkeltus lizdus? Liūdna žiūrėti, kai grįžta pasikrovusios ir neranda namų.
saulius wrote:Šiaip benamių neturėtų priimti, deja. Bet stebėkit, galbūt tapsit unikalaus atvejo liudininku :)
saulius wrote:Dirbtinai veisiamos kamanės pavojingos laukinėms: http://www.rambler.ru/news/science/ecol ... 89032.html
Na, bet kitaip ir negali būti.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Kamanės

Post by saulius »

Primenu: kas galvojat apie "kamaninkyste"- pats laikas pradėt. Tuoj sužydės blindės.
Saulius Jasionis
giedrioks26
Posts: 80
Joined: Mon Dec 15, 2008 10:41 am
Contact:

Re: Kamanės

Post by giedrioks26 »

sauliau, ar imanoma cia faila prikabinti? nuskanuociau kelis lapus is knygos, kaip kamanems namelius irengti.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Kamanės

Post by saulius »

Skaitantys rusiškai čia ras naudingų dalykų apie kamanes: http://www.sunnygarden.ru/pets/bee/bbworld.html
Saulius Jasionis
giedrioks26
Posts: 80
Joined: Mon Dec 15, 2008 10:41 am
Contact:

Re: Kamanės

Post by giedrioks26 »

Kaip prisivilioti naudingus vabzdzius
Attachments
01.JPG
(150.43 KiB) Downloaded 934 times
02.JPG
(154.59 KiB) Downloaded 932 times
03.JPG
(150.59 KiB) Downloaded 927 times
giedrioks26
Posts: 80
Joined: Mon Dec 15, 2008 10:41 am
Contact:

Re: Kamanės

Post by giedrioks26 »

kita dalis
Attachments
04.JPG
(155.78 KiB) Downloaded 932 times
05.JPG
(162.26 KiB) Downloaded 924 times
06.JPG
(165.86 KiB) Downloaded 925 times
Ryte

Re: Kamanės

Post by Ryte »

Sode, urvelyje palei pynuciu tvorele jau du metus gyvena kamane, bet ar ju buna vienisiu? :? Kiek stebejau, nemaciau kad dvi ar daugiau is to urvelio isskristu.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Kamanės

Post by saulius »

Ne, vienišų nebūna. Gal matydavai pavasarį ar vasaros pradžioj, kai motinėlė viena būna. O ir šeimos jų nebūna didelės, todėl ir gali susidaryt vaizdas, kad viena pirmyn atgal lakioja.
Saulius Jasionis
giedre

Re: Kamanės

Post by giedre »

pas mus balkone po palange apsigyveno kamane ir jau turi kamniuku :)Is pradziu issigandom kai supratom, kad apsigyveno stora kamane, bet stebejom su vaikais kas cia bus.Dabar visai idomu jas stebeti, jos niekada neskrenda i kambari nors balkono durys visada atidarytos, jos jauciasi seimininkes, nes kai parskrenda namo tai mums reikia pasitraukti is kelio :)Labai fainos :)
Tik vat problema viena tokia, kad mes vasara nuomosim buta, (gyvenam Preiloje )tai nezinau ar perspeti zmones del ju ?Bijau, kad kai kurie zmones gali buti ir nepatenkinti :(
giedrioks26
Posts: 80
Joined: Mon Dec 15, 2008 10:41 am
Contact:

Re: Kamanės

Post by giedrioks26 »

iseitis yra. Arba isnuomojat ir nieko nesakot, arba isnuomojat ir pasakot, arba ieskokit tokiu nuomotoju kuriems kamanes netrukdys ir kurie bus patenkinti :)

Yra dar vienas budas... jis maziau priimtinas, bet praktikuojamas. Jei kamaniu lizdas yra pasiekiamas, tiesiog reikia padaryti nedideli namuka (kazkas panasaus kaip pateikta auksciau) ir perkelti lizda vakare kai jos jau visos suskridusios. po to ta namuka dar palikti prie senos lizdavietes ir stebeti kaip jos apsispras. Kai apsipras, vet vakare namuka pervezti ar perkelti i tokia vieta, kur niekam netrukdys ir kur yra daug zydinciu augalu (pvz. darza, soda ar kokia kita pieva gausia ziedu). Galima perkelti net ir i siltnami su agurkais ir kitais augalais, kurias jos puikiai apdulkina ir derliai nepalyginamai gausiasni buna.
Dabar as taip jau nebedarau, nes jeigu palaikai sode naturale pieva ten jos puikiai karaliauja zieminiuose peliu lizduose, ir net namuku daryti nereikia. Vien tik siemet savo sode radau 4 kamaniu lizdus ir radau atsitiktinai, net neieskojau.
Bet jusu atveju namelis kamanems butu iseitis.
Post Reply

Return to “Bitininkystė”