Mityba (pagal HS)

Apie tai, kas mus žaloja, o kas - stiprina

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Mityba (pagal HS)

Post by nawjia »

Sultinį, matyt, valgo kaip šaltieną/drebučius, tiesiog be mėsos.

Išrūgas gi galima gerti, man skaniausia būdavo kai močiutė dar karvę laikė ir varškę darydavo: greibdavau iš puodo karštą su skystimu. Sriuba toookia skani :) na, ir cukraus prisidėdavau, aišku, bet tai čia seniai buvo.
`šėršė lia fam`
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Mityba (pagal HS)

Post by lugne »

Galima, bet tiek neišgersi, jei varškė tampa vienu iš pagrindinių produktų.
Jurga Stoškutė
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Mityba (pagal HS)

Post by lugne »

žuvis- ne angliavandeniai, tai neskatina insulino pertekliaus ir cukraus šuolių kraujyje
bet unimed rašo štai ką:
ar isgerus papilda,kasa taip pat isskiria insulina?
Jei papildo sudėtyje yra angliavandenių arba baltymų, tai išskiria
Insulinas skiriasi daugiau mažiau nuo visų pagrindinių maisto medžiagų, todėl MRM rekomendacijos apima ir valgymo dažnumą, kad insulino skyrimasis būtų suvaldytas.
Jurga Stoškutė
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Mityba (pagal HS)

Post by laisvas kaimietis »

Labai patiko supermaximum mintis dėl to užšaldyto kumpio. Nugi prisidrožei ir valgai sau. Ir marinuot, cukraus dėt nereikia, o kumpis ir toliau sušalęs guli. Pačiam kažkaip nedašilo, bet jau išbandyta - liuks :)
Žilvinas Žurauskas
Hora
Posts: 776
Joined: Sat Jan 05, 2013 9:11 pm
Location: Pajūris
Contact:

Re: Mityba (pagal HS)

Post by Hora »

Galima, bet tiek neišgersi, jei varškė tampa vienu iš pagrindinių produktų.
ir nereikia gerti, nes pieno rūgšties bakterijos konkuruoja su tomis, kurios mums reikalingos. Pieno rūgštis gali būti panaudota candidos išvešėjimo, po antibiotikų vartojimo, suvaldymui.
Kadangi valgau retai ir sočiai, tai tiesiog joks skystis nebelenda. Daržovėse pakankamai vandens .
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
Hora
Posts: 776
Joined: Sat Jan 05, 2013 9:11 pm
Location: Pajūris
Contact:

Re: Mityba (pagal HS)

Post by Hora »

Insulinas skiriasi daugiau mažiau nuo visų pagrindinių maisto medžiagų, todėl MRM rekomendacijos apima ir valgymo dažnumą, kad insulino skyrimasis būtų suvaldytas.
taip, tačiau insulino suvaldymas labai svarbus tiems, kas jau turi problemų su insulinu ir gliukoze.
HS:
Dieta, kurioje yra rafinuotų angliavandenių (baltų miltų ir cukraus), daugeliui žmonių padidina kraujo spaudimą. Insulino lygis turi pakilti, kad sutvarkytų per didelį cukraus kiekį kraujyje. Palaipsniui, asmuo gali tapti atsparus insulinui, ir įprastinis insulino lygis nebegalės kontroliuoti cukraus kiekio kraujyje. Kasa gamina insulino perteklių, kai valgomas angliavandenių turintis maistas, o insulino lygis yra aukštesnis už įprastą.
ir
būtent fruktozė (vaisinis cukrus) daro didžiausią žalą, nes per daug stimuliuoja insulininį atsaką organizme, kuris paleidžia grandininę reakciją, iššaukiančią daugelį degeneratyvinių susirgimų.
o tiems, kas neturi problemų, retesnis valgymas be užkandžiavimų- retesnis insulino išskyrimas- ilgesnis gyvenimas.
Visi ilgaamžiai turi bendrą bruožą: žemą insulino lygį.
http://www.unimed.lt/straipsniai/insulinas/
Kuo daugiau insulino, tuo trumpesnis gyvenimas. Kuo daugiau insulino – tuo daugiau ligų. Kuo daugiau ligų – tuo trumpesnis gyvenimas.
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
Hora
Posts: 776
Joined: Sat Jan 05, 2013 9:11 pm
Location: Pajūris
Contact:

Re: Mityba (pagal HS)

Post by Hora »

Bet dar apie sultinį - jei kelias dienas, tai reiškia jį reikia pasišildyti, o šildytas maistas visur akcentuojamas kaip netinkamas, tik šita vieta man irgi nesuprantama - nevalgyti šildyto maisto. Juk jei vieną kartą virei, tai pašildydamas ką besugadinsi dar... :? :?
netinka šildytas krakmolas, o sultinyje tokio nėra.
Hora, o kokios daržovės žiemos metu, gal gali plačiau, nes mano fantazija ties morkom, burokais ir kopūstais pasibaigia... Pastarnokai, moliūgai atkrenta dėl krakmolo, salierai? Na dar pupelės šparaginės šaldytos, grybai džiovinti, spanguolės, bruknės kaip desertas.
paprastai visi visą laik, kasdien valgo bulves, ir tai laikoma natūraliu dalyku. Fantazijos nereikia? :) Man bulvėse yra per daug angliavandenių , moliūge jų triskart mažiau, pastarnoke dvigubai. Jei aš kasdien suvartoju tik iki 50-100 gr angliavandenių, tai renkuosi, kad maisto kiekis būtų pakankamas ir be krakmolo dar būtų ir kitko.
Kaip ankštiniai - žirniai, pupos, pupelės, lęšiai? Žiūrint istoriškai tai tas pats kas ir grūdai, be to turi irgi nevirškinamų visokių medžiagų, bet HS lyg ir neakcentuoja didelės jų blogybės, arba dar neaptikau :)
jie priimtini, tačiau retai. Dar, jie turi baltymų, tad irgi negali būti ilgai verdami. Išmirkyti paverdami tik iki 5 min. Dėl didelio angliavandenių kiekio galima tik nedidelius kiekius. 100 gr žirnių- beveik visos paros angliavandenių kiekis, tačiau pilvo jais nepripildysi?

Aš čia nesikabinėju, bet man kyla tokie klausimai, skaitant HS, todėl įdomu kaip jūs sau pagrindžiat tokius dalykus.
Dar dėl mėsos. Ar fermentuota, t.y. skilandis ir vytinta dešra, atstoja žalios vartojimą, ar tai jau kitas produktas?

tik tuo atveju, jei pats tai darai, ne parduotuviniai gaminiai.
Dar galvoju, kad vaikams tie "saldainiai" visokie gal ir mažiau kenkia, nes bent jau žiūrint į saviškius, tai jie nuolatiniam judesy, dažniausiai bėgime, tai ir sunaudoja tą eneregiją greitai.Bet aišku dažnas insulino išsiskyrimas nėra gerai.
o nepagalvoji, kad jie vietoj gal ir nenusėdi dėl angliavandenių pertekliaus?

http://www.youtube.com/watch?v=q2BuMjFclb0
vaikų gaunamas maistas paverčiamas cukraus ekvivalentu, paskutinėmis video minutėmis laiko rankose dvi stiklines su kiekiu, kurio vaikams reikia ir kiekį, kurį vaikas realiai gauna, jei maitinamas pagal "sveikos mitybos piramidę".
Aišku, spalvas šiek tiek sutirština, bet...
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Mityba (pagal HS)

Post by lugne »

O kuo blogai krakmolo šildymas? t.y. jei jau prieš tai jis buvo virtas.
Jurga Stoškutė
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Mityba (pagal HS)

Post by lugne »

nes pieno rūgšties bakterijos konkuruoja su tomis, kurios mums reikalingos
tai jau čia išeitų, kad ir rūgpienis negerai, o grietinę kas suraugina? O varškėj kaip tos bakterijos prapuola?
Jurga Stoškutė
Hora
Posts: 776
Joined: Sat Jan 05, 2013 9:11 pm
Location: Pajūris
Contact:

Re: Mityba (pagal HS)

Post by Hora »

dėl šildyto krakmolo- kadangi jo nevalgau, teks atsakymą į šį klausimą susirasti pačiai :)
dėl pieno rūgšties- jei valgom grietinę ar varškę, jos patenka ne taip jau ir daug, susitvarkom, o jei geriam išrūgas?
Taip pat pienas ar grietinėlė- anabolikai, o jau rūgusio pieno produktai- katabolikai- taigi, kada koks reikalingas, pagal metabolizmo būklę.
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
Post Reply

Return to “Sveikata”