Switch to full style
Apie tai, kas mus žaloja, o kas - stiprina
Atsakymo rašymas

Re: Apie pieną

Tre Rgs 21, 2011 11:55 pm

Na, Rasos ir Valdo kriterijai pienui kiek specifiniai. Jie gi sūrininkai fermentininkai. Nebūtinai visiems tos pačios pieno savybės yra svarbiausios.
Dėl veislių. Manau, kad seniau kaimuose iš vis niekas nežinojo kokią veislę jie ten laiko. Viskas buvo susikryžminę, persikryžminę. Kokis bulius buvo arčiausiai, pas tokį ir vedė. Gal kur dvaruose, be abejo žiūrėjo veislės, bet kalbant apie mūsų karves, miškuose ganytas... Jos tiesiog buvo vietinės - ir juodmargės ir žalmargės ir žalos. Šito ganymo istorija ne tokia ir sena - apie 30 metų, o ir tų dar nėra. Kažkas pasikeitė, kai bulius pakeitė veterinoriai (atsiprašau už kalambūrą :lol: )

Re: Apie pieną

Ket Rgs 22, 2011 10:54 am

Žiūrint kaip suprasim, kas yra veislė. Ją apibrėžt labai sunku. Be to, veislė nuolat kinta. O kas veisle vadinama dabar- čia nieko bendro neturi su tuo, kas ja buvo vadinama seniau. Dabar veislės standartas- būtinai tam tikras eksterjeras, tai svarbiausia. Seniau buvo svarbiausia kitos, realesnės savybės. Jaunystėje domėjausi rusų kurtais ir medžiokle su jais. Turėjau ir senovinės rusų literatūros apie kurtų veislininkystę. Bet kai jau pribrendo reikalas įsigyt- pasirodė, kad kurtų likęs tik eksterjeras, o jokių savybių, kokios būtinos pagal senovišką veislės aprašymą, jie jau šimtą metų neturi ir niekas apie jas net negalvoja, nors veislė vadinama taip pat. Tas pats ir su karvėm: nors dabar vadinasi "Lietuvos Žalmargė"- iš tikrųjų ji neturi nieko bendro su žalmarge prieš šimtmetį. Atrodo taip pat, bet turi visai kitas savybes. O mus reikia orientuotis ne į eksterjerą, o būtent į savybes, kurios susiformavo tam tikromis sąlygomis, ne vet.akademijos fermose. Tokios veislės galėjo išlikt tik laikomos tokiomis pat sąlygimis ir niekaip kitaip. Todėl mums realiau ne ieškot taip pat atrodančių galvijų, bet laikomų tokiomis pačiomis sąlygomis. Ir ne taip svarbu, ar tai būtų Kanada, ar Šveicarija- svarbiau, kad jos ganytųsi panašiuose pušynuose. O jeigu ieškot vietinių- tai būtinai žmonių laikomų, ne stambių ūkininkų.

Apie pieną

Pir Gru 05, 2011 9:32 pm

O kodėl pienas būna per riebus? Tokia viršuje kaip grietinėlė greitai susidaro. kai iš savo močiutės imdavau pieną, tai buvo normalus, o dabar, kai iš tetos, tai gerti neįmanoma.

Re: Ekstensyvių karvių banda

Pir Gru 05, 2011 9:36 pm

"perriebaus" nebūna :lol: )))
Nusigriebk grietinėlę, ir susirauk grietinės. O gerk nugriebtą pieną, bus keliguba nauda ;)

Re: Ekstensyvių karvių banda

Pir Gru 05, 2011 9:48 pm

Kuo riebesnis- tuo geresnis. "Normalų", liesą pieną seniau tik paršams duodavo, žmonės tokio negėrė. Dabar visi bijo cholesterolio, ir pieną liesą geria, ir varškę liesą valgo, ir sviesto bijo. Gamintojams džiaugiasi- galima daugiau uždirbt. Dėl sumažėjusio cholesterolio kiekio smegenų funkcijos, hormonų gamyba sutrinka- farmacininkai džiaugiasi, politikai ir buržujai. Durnas žmogus visiems reikalingas. Visiems gerai pagaliau...

Pienas ir sveikata

Ant Vas 25, 2014 2:32 pm

Sveikata yra labai geras dalykas. Ir labai daug žmonių pradėjo sąmoningėti, ja rūpintis.....nu bet deja, taip sakant, iš rašto kai kurie išėjo iš krašto.

Vis pasiskaitau tiek visokios dezinformacijos, kad nervas jama. Nusprendžiau kiek prašviesti reikalus apie industrinį pieną.

Aš visom keturiom už savą karvę, na ar bent jau kaimyno ūkininko. Bet dar tokios galimybės neturiu, o ir ne vienintelė aš čia tokia. Tai visokie dezinformaciniai mitai tik varo žmones į neviltį, nors badu dvėsk, ba jau vistiek tuoj mirsi nes viskas tik blogiausio vyksta maisto pramonėje.

Užtikau FB tokį tekstą:
1. PIENO PRODUKTAI.
Net senuosiuose šventraščiuose, Vedose, yra rašoma, kad karvės pieną gerti yra būtina, sveika, ir jis netgi skatina smegenų sveiklą. Tačiau šiais laikais su pienu yra padaroma tai, ką žino ne kiekvienas...

1.1 PASTERIZAVIMAS.
Pienas yra pusvalandį kaitinamas 220 laipsnių temperatūroje, kurioje žūva visi gyvi organizmai. Virusai, bacilos, tačiau ir enzimai - gerosios bakterijos, kurias mes norime pasisavinti iš pienos. Po kaitinimo pienas yra miręs, neturi jokios energetinės ir maistinės vertės. (Sultys taip pat pasterizuojamos, todėl jas gerdami "supakuotas iš prekybcentrio" negaunate jokios naudos, o tik lobinate monopolininkus.)



Pasterizavimas tokioje temperatūroje, 220 lapsniai 30 min, tai jau atleiskite, pagalvokite savo galva - kokie tai energetiniai resursai :!: ar jūs manote, kad pikti lobistai monopolininkai (jei pasižvalgysime po parduotuvių lentynas nesunkiai suprasime, kad šių žodžių autorė nė nenutuokia, ką reiškia žodis "monopolininkas") gauna energiją nemokamai?.....ir kokia to prasmė???

Pasterizavimas prasideda nuo 65 laipsnių. Skirtingiems produktams ir tikslams yra naudojama skirtinga pasterizacija.

Pradėkime nuo geriamo pieno ir saldžių pieno produktų:
85 laipsniai porą sekundžių, UHT pienas (tas, kur laikosi ir ne šaldytuve) 140 laipsnių 4-15 sek.

Rūgštūs pieno produktai, kaip jogurtas, grietinė:
95 laipsniai 5-15 minučių, kurios skirtos ne vien pasterizacijai, bet ir baltymo išbrinkimui, kad produktas gautųsi tirštas.


Aš neagituoju nei pirkti, nei valgyti pirktinių produktų, bet skatinu kiek atsitokėti nuo visos tos, kitaip deja negaliu pavadinti, isterijos.
Nepasterizuotų produktų pieno perdirbėjas parduoti neturi teisės. Nebent jis yra pats ūkininkas ir laiko karves.

Paprastam ūkininkui gauti leidimą perdirbti ir pardavinėti pieną yra sunkiai įmanoma misija, todėl tokio pieno faktiškai ir nematyt lentynose. O ne todėl, kad piktiems monopolininkams nėr kur elektros dėt ir jie nori, kad numirtų visi enzimai.

Kas turit karves - džiaugiuosi už jus, kas neturit - būkit geri, neskleiskit panikos dezinformacijos pavidalu.

Re: Pienas ir jo produktai

Ant Vas 25, 2014 2:38 pm

Beje, enzimai ir gerosios bakterijos nėra vienas ir tas pats. Bakterijos yra gyvi organizmai, o enzimai baltyminiai katalizatoriai, kurie spartina chmiens organizmo reakcijas, be kurių mes negalime išgyventi.

Tiek aplink šiukšlių ir triukšmo, kad jau faktiškai tenka tikrinti kiekvieną žodį.

Re: Pienas ir jo produktai

Ant Vas 25, 2014 7:11 pm

Gal kalbi apie fermentus? :D

Re: Pienas ir jo produktai

Ant Vas 25, 2014 7:46 pm

Taip, enzimai ir fermentai - tas pats.

Re: Pienas ir jo produktai

Pen Vas 28, 2014 10:42 am

Tiek aplink šiukšlių ir triukšmo, kad jau faktiškai tenka tikrinti kiekvieną žodį.

Teisingai, šiukšlių labai daug.
Bet aš susiduriu su žmonėmis, kuriem pieno baltymas- mirtinas priešas. Net jei to baltymo tik tiek, kiek tikram kaimiškam nekaitinto pieno svieste- vis vien negali valgyt. Turi gamintis lydytą sviestą.
Atsakymo rašymas