Kaip nesugadinti GŽ maisto

Apie tai, kas mus žaloja, o kas - stiprina

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by Vėjai »

Lugnė uždavė klausimą , kaip nesugadinti GŽ maisto. Tai į temą būtų ne tik gaminimas, bet ir išsaugojimas per žiemą. Dabar darau tokį mišrų variantą dalis rūsy, dalis stiklainiuose, dalis šaldiklyje.
Rūsys arba turi būti idealus tai daržovių rūšiai, arba ilgiau kaip iki Naujų metų nėr ko tikėtis stebuklo. O va šaldiklis man labai patiko. Geras šaldiklis - dėžė. Šaldžiau viską ir daržoves, ir uogas, ir padažus, ir prieskonines žoles, ir visokias mėtas, melisas. Aromatas geresnis, nei paprastai sudžiovintų žolių. Uogos sausos kaip nuskintos nuo krūmo. Tik reikia atitirpinti šaldytuvo nulinėje zonoje. Bet kadangi maišelyje jos nesulipusios, galiu atsiberti ir atitirpinti nedidelį kiekį. Sakoma šaldant susiardo kažkokia struktūra, pakinta į blogą. Savaime aišku, kad taip. Bet kodėl ledo tirpsmo vanduo laikomas labai geru? Daugelio daržovių ir vaisių sudėtinė dalis irgi vanduo, tai nors bent jis pagerėja :)
Dar privalumas - viskas konservuojasi be cukraus ir acto ar dar kokių konservantų. Visais konservavimo atvejais kažkas blogai, kažkas prarandama. Bet tai manau bet kokiu atveju geriau negu žiemą "šviežios" daržovės iš parduotuvės.
Kadangi pasiskaičius visokių baisių straipsnių supranti , kad bendrai maitintis yra labai kenksminga. Cukrai, krakmolas, nitratai, angliavandeniai ir dar begalė baubų - visi maisto produktai nuodai. Gyventi ir kenksminga ir pavojinga. Belieka pasiverst meška ir čiulpt leteną bent per žiemą.
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by Mama Smilga »

Gyvuose organizmuose vanduo esti pusiau kristalinės formos. Toks pat-tirpsmo vanduo. Bet neilgai. Po keleto valandų kristalai tirpsmo vandenyje galutinai suyra. Verdant-tuoj pat. Būtent todėl mus šviežias obuolys ar morka pagirdo,o virtas sukelia troškulį. Būtent todėl vaikai dievina varveklius.
Tirpsmo vandeniu girdomi viščiukai ir daigai pastebimai greičiau auga už girdomus paprastu vandeniu.
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by Vėjai »

Tai ar aš teisi, galvodama , kad šaldytose daržovėse nors vanduo tampa geresnis ?
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by Mama Smilga »

Išeina, kad šaldytose vanduo toks pat, kaip šviežiose.

Ir tai jau geriau, nes virtose kristalinė vandens struktūra suyra galutinai, molekulės balbatuojasi palaidos, kol mūsų organizme vėl nesurikiuojamos.
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by Mama Smilga »

Priešžieminės (ir l.ankstyvos pavasarinės) sėjos sėkmė dalinai paaiškinama tuo, kad augalas savo gyvenimo pradžioje gauna tirpsmo vandenį, o ne chlorką iš krano. Dalinai, nes kita sėkmės priežastis - mikrobai, grybai, simbiozė.
vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by vigintas »

Amzina tema apie saldiklius - uzsaldymas savaime veda i didziule dihidracija ir junginiu (vitaminu, net ir keliolikos drusku pakitima). Vanduo kai uzsaldomas saldiklyje, savaime valosi indelio dalyje susikaupia visi slakai ir nesvarumai, kuriuos pasalinus ir atitirpinus vandeni gauname sveika polydzio vandeni. Mano manymu tai gerai daryti su paprastu vandeniu, jei reikia polydzio vandens, kam tai daryti su vaisiais ir darezovem, gaunam truputi polydzio vandens ir sukrautas siuksles vienoje vietoje, truputi praskiestos naudingais elementais , kurie sugebejo isgyventi kai vanduo ju viduje keite agregatini buvi. Bet cia kiekvieno laisvas pasirinkimas :)
O del darzoviu saugojima - mano senelis kazkur 1930 m, susilazines rusyje isasaugojo obuolius 26 menesiu, be jokiu chemiju, manau morkas, burokelius, kopustus ir panasias darzoves truputi pasimokius iki sekancio derliaus galima lengvai issaugoti :) O tokie procesai kaip rauginimas nieko negadina tik prideda nauju teigiamu dalyku, kopustams, agurkams ir t.t. Juk net toki glezna dalykai kaip cukinijos ziedai, truputi apdirbus issaugai 4 menesiu prie +2-4 :)
Man kazkode atrodo, kad vietoje to, kad narpliojus kristalines gardeles kitimo procesuose kai vanduo keicia agregatini buvi, panus dalykas :) Jau geriau pasinaudoti senoliu ziniomis, i dezute ideti paparcio, sudeti 5 kg pomidoru, ir aptraukti specialia plevele, kuri is dezutes isleidzia ora, bet jo neileidzia, net pomidorai rusyje dar stovi ir graziai atrodo, bus geras pagardinimas kaledoms :)
Marijos
Posts: 86
Joined: Mon May 16, 2011 8:42 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by Marijos »

Kiek matau forume, jo didenybė rūsys yra kaip tarpinė tarp dangaus ir pragaro. Kiek skaičiau, taip ir nesupratau kame ta paslaptis. Todėl šaldiklį irgi naudoju, nes neturiu gero rūsio. Gal įmanoma atgaivinti senelio išmintį? Bręsta tema naujam seminarui.
Žibutė
Posts: 468
Joined: Mon Sep 06, 2010 11:17 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by Žibutė »

Ledainė... (mano sena svajonė) :lol:
S1mas
Posts: 447
Joined: Thu Oct 28, 2010 11:21 pm
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by S1mas »

Kas yra "ledainė"? Kuom ji skiriasi nuo šiaip rūsio?
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by saulius »

Ledainėj arba ledaunėj viskas stovi ant ledo. Ledaunėse buvo laikoma mėsa.
Saulius Jasionis
Post Reply

Return to “Sveikata”