Page 5 of 14

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Posted: Wed Dec 21, 2011 12:06 pm
by Vėjai
Lugnė uždavė klausimą , kaip nesugadinti GŽ maisto. Tai į temą būtų ne tik gaminimas, bet ir išsaugojimas per žiemą. Dabar darau tokį mišrų variantą dalis rūsy, dalis stiklainiuose, dalis šaldiklyje.
Rūsys arba turi būti idealus tai daržovių rūšiai, arba ilgiau kaip iki Naujų metų nėr ko tikėtis stebuklo. O va šaldiklis man labai patiko. Geras šaldiklis - dėžė. Šaldžiau viską ir daržoves, ir uogas, ir padažus, ir prieskonines žoles, ir visokias mėtas, melisas. Aromatas geresnis, nei paprastai sudžiovintų žolių. Uogos sausos kaip nuskintos nuo krūmo. Tik reikia atitirpinti šaldytuvo nulinėje zonoje. Bet kadangi maišelyje jos nesulipusios, galiu atsiberti ir atitirpinti nedidelį kiekį. Sakoma šaldant susiardo kažkokia struktūra, pakinta į blogą. Savaime aišku, kad taip. Bet kodėl ledo tirpsmo vanduo laikomas labai geru? Daugelio daržovių ir vaisių sudėtinė dalis irgi vanduo, tai nors bent jis pagerėja :)
Dar privalumas - viskas konservuojasi be cukraus ir acto ar dar kokių konservantų. Visais konservavimo atvejais kažkas blogai, kažkas prarandama. Bet tai manau bet kokiu atveju geriau negu žiemą "šviežios" daržovės iš parduotuvės.
Kadangi pasiskaičius visokių baisių straipsnių supranti , kad bendrai maitintis yra labai kenksminga. Cukrai, krakmolas, nitratai, angliavandeniai ir dar begalė baubų - visi maisto produktai nuodai. Gyventi ir kenksminga ir pavojinga. Belieka pasiverst meška ir čiulpt leteną bent per žiemą.

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Posted: Wed Dec 21, 2011 2:19 pm
by Mama Smilga
Gyvuose organizmuose vanduo esti pusiau kristalinės formos. Toks pat-tirpsmo vanduo. Bet neilgai. Po keleto valandų kristalai tirpsmo vandenyje galutinai suyra. Verdant-tuoj pat. Būtent todėl mus šviežias obuolys ar morka pagirdo,o virtas sukelia troškulį. Būtent todėl vaikai dievina varveklius.
Tirpsmo vandeniu girdomi viščiukai ir daigai pastebimai greičiau auga už girdomus paprastu vandeniu.

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Posted: Wed Dec 21, 2011 5:05 pm
by Vėjai
Tai ar aš teisi, galvodama , kad šaldytose daržovėse nors vanduo tampa geresnis ?

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Posted: Wed Dec 21, 2011 5:27 pm
by Mama Smilga
Išeina, kad šaldytose vanduo toks pat, kaip šviežiose.

Ir tai jau geriau, nes virtose kristalinė vandens struktūra suyra galutinai, molekulės balbatuojasi palaidos, kol mūsų organizme vėl nesurikiuojamos.

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Posted: Wed Dec 21, 2011 5:34 pm
by Mama Smilga
Priešžieminės (ir l.ankstyvos pavasarinės) sėjos sėkmė dalinai paaiškinama tuo, kad augalas savo gyvenimo pradžioje gauna tirpsmo vandenį, o ne chlorką iš krano. Dalinai, nes kita sėkmės priežastis - mikrobai, grybai, simbiozė.

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Posted: Wed Dec 21, 2011 6:58 pm
by vigintas
Amzina tema apie saldiklius - uzsaldymas savaime veda i didziule dihidracija ir junginiu (vitaminu, net ir keliolikos drusku pakitima). Vanduo kai uzsaldomas saldiklyje, savaime valosi indelio dalyje susikaupia visi slakai ir nesvarumai, kuriuos pasalinus ir atitirpinus vandeni gauname sveika polydzio vandeni. Mano manymu tai gerai daryti su paprastu vandeniu, jei reikia polydzio vandens, kam tai daryti su vaisiais ir darezovem, gaunam truputi polydzio vandens ir sukrautas siuksles vienoje vietoje, truputi praskiestos naudingais elementais , kurie sugebejo isgyventi kai vanduo ju viduje keite agregatini buvi. Bet cia kiekvieno laisvas pasirinkimas :)
O del darzoviu saugojima - mano senelis kazkur 1930 m, susilazines rusyje isasaugojo obuolius 26 menesiu, be jokiu chemiju, manau morkas, burokelius, kopustus ir panasias darzoves truputi pasimokius iki sekancio derliaus galima lengvai issaugoti :) O tokie procesai kaip rauginimas nieko negadina tik prideda nauju teigiamu dalyku, kopustams, agurkams ir t.t. Juk net toki glezna dalykai kaip cukinijos ziedai, truputi apdirbus issaugai 4 menesiu prie +2-4 :)
Man kazkode atrodo, kad vietoje to, kad narpliojus kristalines gardeles kitimo procesuose kai vanduo keicia agregatini buvi, panus dalykas :) Jau geriau pasinaudoti senoliu ziniomis, i dezute ideti paparcio, sudeti 5 kg pomidoru, ir aptraukti specialia plevele, kuri is dezutes isleidzia ora, bet jo neileidzia, net pomidorai rusyje dar stovi ir graziai atrodo, bus geras pagardinimas kaledoms :)

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Posted: Wed Dec 21, 2011 7:53 pm
by Marijos
Kiek matau forume, jo didenybė rūsys yra kaip tarpinė tarp dangaus ir pragaro. Kiek skaičiau, taip ir nesupratau kame ta paslaptis. Todėl šaldiklį irgi naudoju, nes neturiu gero rūsio. Gal įmanoma atgaivinti senelio išmintį? Bręsta tema naujam seminarui.

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Posted: Thu Dec 22, 2011 12:41 am
by Žibutė
Ledainė... (mano sena svajonė) :lol:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Posted: Thu Dec 22, 2011 8:32 am
by S1mas
Kas yra "ledainė"? Kuom ji skiriasi nuo šiaip rūsio?

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Posted: Thu Dec 22, 2011 11:08 am
by saulius
Ledainėj arba ledaunėj viskas stovi ant ledo. Ledaunėse buvo laikoma mėsa.