Puslapis 114

Kaip nesugadinti GŽ maisto

StandartinėParašytas: Pir Lap 21, 2011 2:30 pm
lugne
Kuo termiškai neapdorotas maistas pranašesnis? Kur žaliavalgystės stiprybė? Kas nutinka, kai maistą verdam? Galbūt iš teisingai užaugintų daržovių išsivirę troškinį, GŽ auginimas jau neturi prasmės ir užtenka tik nepilti pesticidų ir trąšų ir valgysim tos pačios kokybės troškinį?
Verdant maistą kinta baltymų struktūra, suyra kai kurios jungtys. Tai atrodytų turėtų būt lengviau virškint. Bet tuo pačiu baltymai sušoka į naujus darinius, panašiai kaip rauginant pieną atsiranda "grumstai". Tada gal jau sunkiau.
Dar valgant žalią maistą (nekaitintą daugiau nei 43? laipsniai) suvalgom daugybę fermentų (jie irgi baltymai) ir jų jau nereikia gaminti mūsų organizmui. Bet tie suvalgyti fermentai skrandyje veikiami druskos rūgšties ir toliau žarnyne suyra iki amino rūgščių arba amino rūgščių neilgų atkarpų iš kurių organizmas vėl gali sintetinti reikalingus fermentus?
Kas dar nutinka kaitinant maisto produktus?

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

StandartinėParašytas: Pir Lap 21, 2011 3:05 pm
Mama Smilga
Suyra neatsparūs karščiui vitaminai.

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

StandartinėParašytas: Pir Lap 21, 2011 3:50 pm
saulius
Neutralizuojamos kai kurios "negeros" aminorūgštys, pvz. kiaušinio baltyme, augaliniai toksinai (ypač sėklose). Todėl kai kuriuos produktus geriau valgyt virtus arba iš viso jų nevalgyt. Tie produktai atsiradę vėliau, kai virškinimo aparatas jau buvo susiformavęs.

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

StandartinėParašytas: Pir Lap 21, 2011 4:05 pm
pirtininkas
"žalias" maistas (turiu omeny daržoves vaisius grūdus riešutus) turi savyje fermentų kurie patys "ištirpdo" maistą žarnyne, tuo tarpu termiškai apdorojant tie fermentai suyra, todėl ir atsiranda virškinimo problemų.

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

StandartinėParašytas: Pir Lap 21, 2011 4:06 pm
pirtininkas
ŽaliasŽ obuolys susivirškina per 2-2.5 val, o tas pats keptas obuolys virškinasi 5-6 val....

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

StandartinėParašytas: Pir Lap 21, 2011 4:14 pm
Mama Smilga
Valgomąsias sėklas daiginant, jose esantys inhibitoriai suyra. Kitokių blogų medžiagų gamtinėse arba GŽ sėklose nėra.

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

StandartinėParašytas: Pir Lap 21, 2011 5:06 pm
lugne
[quote]"žalias" maistas (turiu omeny daržoves vaisius grūdus riešutus) turi savyje fermentų kurie patys "ištirpdo" maistą žarnyne, tuo tarpu termiškai apdorojant tie fermentai suyra, todėl ir atsiranda virškinimo problemų.[quote]
O tai ką šitų fermentų neveikia skrandžio sultys kaip visų kitų baltymų? :shock:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

StandartinėParašytas: Pir Lap 21, 2011 5:52 pm
lugne
Neutralizuojamos kai kurios "negeros" aminorūgštys, pvz. kiaušinio baltyme,

ta prasme tampa neprieinamos dėl baltymo struktūros pasikeitimų? Reiškia dalis tokio maisto lieka nesuvirškinta? O ką reiškia negeros? Kai kurių aminorūgščių žmogaus organizmui nereikia?

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

StandartinėParašytas: Pir Lap 21, 2011 6:04 pm
saulius
Ai, atsiprašau, ne aminorūgštys. Kiaušinio baltyme yra proteinas ovomukoidas, kuris slopina kasos fermentą tripsiną. Tripsinas skaido baltymus. Todėl ovomukoidas, kad nesukeltų neigiamų pasėklmių, turi būt denatūruotas. http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanit ... /Kiausinis

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

StandartinėParašytas: Ant Lap 22, 2011 10:27 am
kamala
Sakyčiau mokslas, toks koks jis šiandien yra, tokių klausimų spresti negali.
Mokslas neivertina informacinės dalies maisto produktuose, o ji sakyčiau irgi pakankamai svarbi.
Informacija nusitrina verdant ar kepant, ir ne visada tai naudinga. Apdorojant mėsa tai naudinga, o daržoves tai gal ir ne.