Page 1 of 2

Sidras

Posted: Thu Dec 18, 2014 11:09 am
by saulius
Didelis obuolių derlius šiemet išprovokavo sidro gamybą. Turistaujantis jaunimas darė pirmuosius bandymus, o kartu ir man teko pasidomėt šituo reikalu. Gavosi ir daug, ir gero. Ir technologija paprastutė: užraugi sultis ir išrūgusias išpilstai į butelius. Pastovi ir gaunasi gazuotas gėrimas, 5 - 6 laipsnių stiprumo. Ką dar pavyko išsiaiškint: nereikia jokių ten spec. bonkų ir šlangelių. Puikiausiai rūgsta atviram inde, tik negalima jo judint. Nereikia jokių mielių, jos viską tik sugadina. O va obuolių rūšis daug ką reiškia. Geram sidrui netinka nei viena dabartinė mūsų kultūrinė veislė. Aišku, jis gaunasi geresnis nei parduotuvėj, bet neturi išraiškingo skonio. Geram sidrui reikia karstelėjusių obuolių. Vienintelė obelis tokia yra pas mus. Obuoliai gali būt saldūs ar rūgštūs- tas ne taip svarbu, būtinas yra kartumas. O rudenį miške beieškodamas triufelių užėjau obelį - nu kaip pagal užsakymą. Obelų tai ten nemažai, bet viena- būtent "sidrinė". Obuoliukai didesni už laukinius dvigubai, labai sultingi, salsterėję ir kartūs. Tai jau skiepysiu pavasarį :)

Re: Sidras

Posted: Thu Dec 18, 2014 3:00 pm
by Mama Smilga
O tas karstelėjimas pranyksta? Jis kažką duoda? Kiek suprantu,tai yra rauginės medžiagos. Dėl kurių ir ąžuolo labai dedami į raugiamus agurkus.

Re: Sidras

Posted: Thu Dec 18, 2014 3:15 pm
by saulius
Sidre kartumo nelieka, lieka turtingas skonis.

Re: Sidras

Posted: Sun Dec 21, 2014 5:11 pm
by Mama Smilga
Nu klausyk... Mums tas sidras tai buvęs- nebuvęs, bet mėgstam raugtus obuolius. Tai išeina, kad tuos karstelėjusius reikia su džiaugsmu raugti, o ne laukti, kol pašals? Atradimas.
Klausyk, o šermukšniai? Jie irgi iki šalnų karstelėję? Viskas, raugsiu su šermukšniais. Tarp kitko, rojinukai, tie vyšnios dydžio, ir gudobelės skonio atspalviu labai primena šermukšnius.

Re: Sidras

Posted: Sun Dec 21, 2014 5:19 pm
by saulius
Gerai tau, kai turi šermukšnių. Rudenį visas pamiškes išbraidžiojau- medžių pilna, o uogos nei vienos neradau.

Re: Sidras

Posted: Sun Dec 21, 2014 5:42 pm
by Mama Smilga
Tai pas tave šalčių nebus. O pas mane bus, nes uogų pilni medžiai. Nu čia toks liaudies pastebėjimas, bet pasiteisino ne kartą.

Re: Sidras

Posted: Thu Jul 23, 2015 10:16 pm
by Lowrell
O kiek laiko maždaug rūgsta obuolių sultys? Kaip žinot a čia dar palaikyt ar jau nebereikia? Aš iš kriaušiu bandysiu daryt, šiemet labai daug. Kriaušiu sidras pasirodo net ne sidras vadinasi, o peris :)

Re: Sidras

Posted: Fri Jul 24, 2015 7:35 am
by saulius
Priklauso nuo temperatūros, savaitę, max. dvi. Kai nustoja burbuliuot reikia matuot cukringumą arba ragaut. Prieš išpilstant cukraus turi būt arti nulio. Jeigu bus visai nulis- nebus burbuliukų.
O nejaugi daugiau niekas pernai nedarė sidro? Būtų įdomu įvairios patirtys...

Re: Sidras

Posted: Fri Jul 24, 2015 7:38 am
by saulius
Užvesk temą kai darysi kriaušių, įdomu. Pas mus šiemet lyg laukinių kriaušyčių nemažai turėtų užderėt, bet skaičiau, kad iš jų prastas gaunasi, bekvapis, tai net nežinau ar prasidėt.

Re: Sidras

Posted: Sat Jul 25, 2015 8:51 am
by Lowrell
O wikipedijoje rašo, kad kriaušės skirtos sidrui gaminti labiau rūgščios, turi daugiau taninu ir nėra skanios valgyti. Tai gal išeitu kas iš tų laukinių? Aš tai bandysiu iš kultūriniu. Bet veislių nepažįstu, ragausiu kurios daugiau rūgščios nei saldžios bus, iš tų ir darysiu.