MaryteN » Pir Vas 03, 2014 11:55 am
Kviečiu visus pasidalinti patirtimi. Man labai rūpi, ar medžių lapai tinka ar netinka darže?
Noriu tik išsiaiškinti, kaip kam patogiau? Kokios kas patirties turite?
Galbūt kai kam darže pats geriausias variantas - mulčiuoti žole, ypač subrendusia pavasarį sugrėbta metaliniu grėbliu.
Mano sklype kartu su žole prisigrėbia labai daug ir lapų - apie pusę, nors lapus barstantys medžiai auga už 50 metrų. Vėjas pripučia. O žolės man amžinai trūksta, per mažai. Sklype yra nemažai didelių plotų, kur net žolė neauga. Kolūkio palikta smulkaus smėlio dykuma. Sklypo kampuose - karklynai su beržais ir drebulėmis. Pirmiausia, aišku, kad lapais pamulčiuoju vaismedžius. Bet ir į daržą eina žymiai daugiau lapų, nei žolės, nes jos beveik nėra. Su pjuvenom neturiu patirties, jų nenaudoju iš viso, nes tiesiog neturiu. Spyglių labai mažai, jie toli, tai jais mulčiuoju tik krūmus, braškes.
Jau beveik 10 metų daržą mulčiuoju lapų - žolės mišiniu ir dėl to nenusiviliu. Nereikia taip dažnai papildyti, kaip žolėl mulčią nes lėčiau skaidosi.
Kai dėsčiau paskaitą apie gž, mulčiavimą visiškiems naujokams, tai pripasakojau labai daug apie mulčio ir mulčiavimo skirtumus. Šviesus, tamsus, greitai ar lėtai susiskaidantis...
Klausytojai net pyktelėjo ant manęs. Papriekaištavo: "tai kaip dabar tiek daug visko atsiminti?"
Tada padariau net ir sau atradimą ir pasakiau, kad nesuktų sau galvos, o mulčiuotų mišiniu. Dar geriau - kuo įvairesniu mišiniu. Auditorija prapliupo juoktis. Na ir pokštas. Pasakojau ilgiausiai, klausėsi visi įsitempę, stengėsi viską atsiminti ar užsirašyti. Po to viską - kelis prirašytus lapus išbraukė ir užsirašė vieną žodį : "mišinys".
Tokia juokinga situacija gavosi. Tai kam tiek daug pasakojau, jei galėjau pasakyti vieną vienintelį žodį, kurį visi suprato, visi atsiminė, nes tokia intriga gavosi.
Visiems aišku, kad iš miršraus mulčio augalai gaus labai daug skirtingų maisto medžiagų. Nereikės sukti galvos, ar viskas padaryta tinkamai. Pasimokiau iš jaunųjų klausytojų, kurie užvedė ant teisingo kelio.
Labai pagirtina mokytis iš gamtos. Mano lankomuose miškuose būna žolės, nes mėgstu šviesius dzūkijos miškus, kuriuose toli matosi. Skurdi žolė dzūkijoje, bet jos yra ir miškuose.