Stevija, lipija, šertvė
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Šertvė
Sauliau, kažkada ankščiau minėjai kad ragavai šertvių šakniastiebių. Ar išeitu šiais šakniastiebiais pakeisti cukrų?
Be to kurios rūšies šertvainių šaknys tinkami naudoti, nes man rodos kai kurie paparčiai gana nuodingi. Ir kaip atpažinti būtent tą rūši, kai paparčiai tokie vienodi?:]
Be to kurios rūšies šertvainių šaknys tinkami naudoti, nes man rodos kai kurie paparčiai gana nuodingi. Ir kaip atpažinti būtent tą rūši, kai paparčiai tokie vienodi?:]
Re: Laukinis maistas
Lietuvoj tik viena rūšis auga- paprastoji šertvė. Epifitas, lapai žali visus metus, tik retokas. Turiu naš jų darže, jau lyg atidirbau auginimo "technologiją". Ar galima cukrų pakeist- nežinau, gal galima, saldūs šaknaistiebiai žiauriai, jei daugiau atsikandi- net kartu burnoj, o jei tik mažą mažą trupiniuką- smarkiai saldu. Skaičiau, kad skandinavijoj valgomi, vaikų skanėstas.
Saulius Jasionis
Re: Laukinis maistas
Cukraus sirupą lyg virdavo iš meldų šakniastiebių, bet negarantuoju, čia Giedrius labiau specas etnobotanikoj, jei pasirodys tai paaiškins.
Saulius Jasionis
Re: Stevija
Jei kada vėl apkarpytų stevijos krūmelių dalybos viks, praneškite. Nes mėginau iš sėklų, nesudygo:]
-
- Posts: 80
- Joined: Mon Dec 15, 2008 10:41 am
- Contact:
Re: Laukinis maistas
Šertvių šakniastiebiai vaikų skanėstas, bet jų daug nesuvalgysi, nes be didelio kiekio cukraus jie dar turi ir karčiūjų medžiagų, bei medžiagų, kurie palerižuoja kirmėlių lygiuosius raumenis ir taip jas išvaro iš žmogaus organizmo. Bet reikia atsiminti, kad vartojant kaip cukrų jis gali tapti kenksmingas, visgi tai labaiu vaistas nei maistas. Aš asmeniškai negaliu jo daugiau suvalgyti nei 2 cm šakniastiebio, man jis kartus ir skalsus, suvalgius daugiau pradeda pykinti, o tai mano manymu reišia, kad augalas nuodingas. Net vartojant kaip vaista, reikia žinoti kaip tai daryti, aš to nežinau (kokios dozės, kaip paruošti ir panašiai). Lietuvos salygom cukraus pakaitalo nerasite, išskyrus medų. Yra dar tokia saldžialapė kulkšnis, kurios lapeliai saldūs pakramčius, panašiai, kaip stevijos, bet kiek teko džiovinti, saldumas prapuola. Be to ankštiniai turi daug gliukozidų, kurie nepriimtini mūsų organizmui ir pučia vidurius (šiek tiek nuodingi). Yra dar saldžiašaknis pelėžirnis. Šaknis tikrai saldi, bet dėl naudojimo reiktų eksperimentuoti.
Taip daug cukraus yra nendrių šakniastiebiuose (vis gi ji giminaitė cukranendrės). Šakniastiebius reiktų virti pora valadų, po to nukošti ir nukoštą vandenį dar virti vos ne visą dieną kol vanduo nugaruoja ir gaunamas saldus sirupas (praktikoj nebandžiau). Lygiai taip pat sirupo galima gauti iš kliavo sulos, ir manau, kad iš bet kurio cukringo augalo tokiu būdu galima gauti sirupo. Tik klausimas ar apsimoka? Arba kam gadinti kliavo sula, ji daug vertingesnė neperdirbta. Dėl buteliuko sirupo galima išnaikinti didelį plotą augalų, arba pabandykite pririnkti didelį kiekį nendrės šakniastiebių? sudėtingas reikalas... aš renkuosi bitininkystę
Taip daug cukraus yra nendrių šakniastiebiuose (vis gi ji giminaitė cukranendrės). Šakniastiebius reiktų virti pora valadų, po to nukošti ir nukoštą vandenį dar virti vos ne visą dieną kol vanduo nugaruoja ir gaunamas saldus sirupas (praktikoj nebandžiau). Lygiai taip pat sirupo galima gauti iš kliavo sulos, ir manau, kad iš bet kurio cukringo augalo tokiu būdu galima gauti sirupo. Tik klausimas ar apsimoka? Arba kam gadinti kliavo sula, ji daug vertingesnė neperdirbta. Dėl buteliuko sirupo galima išnaikinti didelį plotą augalų, arba pabandykite pririnkti didelį kiekį nendrės šakniastiebių? sudėtingas reikalas... aš renkuosi bitininkystę
Re: Stevija
Sveiki,
turiu steviją. Nežinau tik ar nemoku auginti, ar taip ir turi būti, bet man auga ne krūmu, o tokiomis ilgomis šakomis. Viena pražydo - baltais smulkiais žiedeliais. Jei galėtų kas patarti ar patirtim pasidalinti - pagal aprašymą tai labai saldus augalas, bet aš bandžiau ir džiovintą ir šviežią ir kad labai jau saldu būtų tai nepasakyčiau. Ar čia taip ir turi būti, nes auga nenatūraliai, ar vistik ir ant palangės auginant jo savybės turi aitikti aprašytas?
turiu steviją. Nežinau tik ar nemoku auginti, ar taip ir turi būti, bet man auga ne krūmu, o tokiomis ilgomis šakomis. Viena pražydo - baltais smulkiais žiedeliais. Jei galėtų kas patarti ar patirtim pasidalinti - pagal aprašymą tai labai saldus augalas, bet aš bandžiau ir džiovintą ir šviežią ir kad labai jau saldu būtų tai nepasakyčiau. Ar čia taip ir turi būti, nes auga nenatūraliai, ar vistik ir ant palangės auginant jo savybės turi aitikti aprašytas?
Re: Stevija
Ant palangės jai trūksta šviesos, todėl išstypsta. O tas saldumas jos savotiškas, su tokiu prieskoniu, bet saldi pakankamai.
Saulius Jasionis
-
- Posts: 317
- Joined: Wed Aug 25, 2010 4:35 pm
- Contact:
Re: Stevija
vasara augo mazame siltnamyje- isbujojo ir lapai buvo LAAAAABAI saldus - net sioks toks kartumas jautesi nuo saldumo - ta prasme saldus kaip sacharinas - atskiestas gerai, o "koncentruotas - kartus
tuo tarpu rudeni persodinus i vazonus (pries tai apkirpus) stiebai ataugo plonyciai ir lapai TIK vos salsteleje - ner ka lyginti su "vasariniu derliumi"
tarp kitko - man patiko stevijos apibudinimas nuo Dalios - tai augalas reikalaujantis tiek pat silumos kaip pomidoras. t y steviją galima auginti analogiškai kaip pomidorą - t y vasarą ji puikiai jaučiasi lauke.
tuo tarpu rudeni persodinus i vazonus (pries tai apkirpus) stiebai ataugo plonyciai ir lapai TIK vos salsteleje - ner ka lyginti su "vasariniu derliumi"
tarp kitko - man patiko stevijos apibudinimas nuo Dalios - tai augalas reikalaujantis tiek pat silumos kaip pomidoras. t y steviją galima auginti analogiškai kaip pomidorą - t y vasarą ji puikiai jaučiasi lauke.