Burokėliai

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Burokėliai

Post by saulius »

Bent jau kai studijavau, dėstytojas sakė, kad "Kamuoliai"- jau tik apgailėtina normalaus burokėlio liekana. Senoviniai mūsų burokėliai, kurie buvo rauginami, sakė, jau seniai išnykę. O šviežių burokėlių niekas nevalgė- juos raugindavo, o tik tada jau viską gamindavo. Dabar žinau tik tiek, kad jų forma labiau priminė ropę- buvo plokšti (Dzūkijoj). Tiesa, kiti žmonės sako, kad daugiausiai augino dryžuotus (Aukštaitijoj). "Kamuoliai" turi aiškias rieves, ko raudonasis burokėlis tarsi neturėtų turėt. Bet, aišku, čia tik nuomonės. Esmė tokia, kad "Kamuoliai" rauginami tampa glitūs. Gal chemikai paaiškins kodėl taip darosi?
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi

Post by saulius »

Ir mano visos viltys į Crapaudine.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi

Post by saulius »

Nebūtinai, tiesiog visada reikia ieškot geriausio varianto. Kad dar kas paaiškintų, kodėl rauginant vieni gaunasi glitūs, o kiti ne- būtų aiškiau, pagal ką atsirinkinėt.
Saulius Jasionis
paska
Posts: 36
Joined: Fri May 20, 2011 4:46 pm
Location: Vilniaus raj., Naujakiemis
Contact:

Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi

Post by paska »

Paaiškinti negaliu kodėl glitūs, bet kai pasibėdavojau mamai, kad mano rauginti glitūs pasidaro, ji patikino, kad iš vaikystės kitokių ir nepamena. Ji sakė, kad visada tas rasalas toks kisieliaus konsistencijos būdavo... Tai ir nežinau dabar...
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi

Post by saulius »

Aš pas visus prie progos apie tai klausinėju ir girdžiu visokių variantų. Gal tas glitumas nuo baltymų ar krakmolo? Kisieliaus konsistencijos tai pas mus nesigauna, gaunasi skystas ir labai skanus gert, tik pačių burokų paviršius toks slidus. Gal senoviniai burokai turėjo daugiau kokios gliukozės, o mažiau krakmolo? Kažin kaip bulvės raugintos atrodytų. Nebandėt kas nors?
Saulius Jasionis
jurgita
Posts: 7
Joined: Thu Sep 23, 2010 9:46 pm
Contact:

Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi

Post by jurgita »

Kaimynė pasakojo, kad seniau raugdavo burokėlius ne visiškai raudonus, o senoviškus, kur minkštimas su baltais žiedais. Ji sakė, kad tik tokie užraugti burokėliai ilgai stovėdavo ir rasalas nesutištėdavo. O dabartiniai tamsūs raugimui netinka, nes greitai apgliaumyja. Rasalą naudodavo visuose patiekaluose kur reikia rūgšties, vietoje acto, pildavo ir ant silkutės. Šiemet radau sėklų ir sėsiu dryžuotų burokėlių, nes labai noriu išbandyti kas gausis. Raudoni paraugti burokėliai ir man greitai "glitėja" :(
Su baltais žiedais redau TONDA DI CHIOGGIA - UAB "Sėklos" gamybos. Panašaus pavadinimo ir išvaizdos yra ir Sigitos nurodytoje parduotuvėje. Patikrinsime kas gausis :)
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi

Post by saulius »

Va čia gali būt ir atsakymas: Chioggia labai saldūs, net per daug. Mesa auginom pernai, bet raugint nebandėm. Dar turiu kelias sėklas.
Saulius Jasionis
sainara
Posts: 44
Joined: Sat Mar 19, 2011 10:32 am
Location: Zapyškio sen. Kauno raj.
Contact:

Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi

Post by sainara »

tai jei visas triukas yra spalvoj, tai gal ir geltoni gerai rūgsta? http://www.e-seklos.lt/lt/asortimentas/ ... s_golden_1
geltonais švelnaus skonio šakniavaisiais, tinka dietinei mitybai nes neturi kraujo krešumą didinančios medžiagos
kas čia tuose raudonuose burokėliuose didina kraujo krešumą?
Kristina
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi

Post by laisvas kaimietis »

Manau, kad Saulius turėjo omeny cukraus kiekį, ne spalvą.
Žilvinas Žurauskas
Post Reply

Return to “Daržininkystė”