Burokėliai
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Burokėliai
Bent jau kai studijavau, dėstytojas sakė, kad "Kamuoliai"- jau tik apgailėtina normalaus burokėlio liekana. Senoviniai mūsų burokėliai, kurie buvo rauginami, sakė, jau seniai išnykę. O šviežių burokėlių niekas nevalgė- juos raugindavo, o tik tada jau viską gamindavo. Dabar žinau tik tiek, kad jų forma labiau priminė ropę- buvo plokšti (Dzūkijoj). Tiesa, kiti žmonės sako, kad daugiausiai augino dryžuotus (Aukštaitijoj). "Kamuoliai" turi aiškias rieves, ko raudonasis burokėlis tarsi neturėtų turėt. Bet, aišku, čia tik nuomonės. Esmė tokia, kad "Kamuoliai" rauginami tampa glitūs. Gal chemikai paaiškins kodėl taip darosi?
Saulius Jasionis
Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi
Ir mano visos viltys į Crapaudine.
Saulius Jasionis
Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi
Nebūtinai, tiesiog visada reikia ieškot geriausio varianto. Kad dar kas paaiškintų, kodėl rauginant vieni gaunasi glitūs, o kiti ne- būtų aiškiau, pagal ką atsirinkinėt.
Saulius Jasionis
Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi
Paaiškinti negaliu kodėl glitūs, bet kai pasibėdavojau mamai, kad mano rauginti glitūs pasidaro, ji patikino, kad iš vaikystės kitokių ir nepamena. Ji sakė, kad visada tas rasalas toks kisieliaus konsistencijos būdavo... Tai ir nežinau dabar...
Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi
Aš pas visus prie progos apie tai klausinėju ir girdžiu visokių variantų. Gal tas glitumas nuo baltymų ar krakmolo? Kisieliaus konsistencijos tai pas mus nesigauna, gaunasi skystas ir labai skanus gert, tik pačių burokų paviršius toks slidus. Gal senoviniai burokai turėjo daugiau kokios gliukozės, o mažiau krakmolo? Kažin kaip bulvės raugintos atrodytų. Nebandėt kas nors?
Saulius Jasionis
Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi
Kaimynė pasakojo, kad seniau raugdavo burokėlius ne visiškai raudonus, o senoviškus, kur minkštimas su baltais žiedais. Ji sakė, kad tik tokie užraugti burokėliai ilgai stovėdavo ir rasalas nesutištėdavo. O dabartiniai tamsūs raugimui netinka, nes greitai apgliaumyja. Rasalą naudodavo visuose patiekaluose kur reikia rūgšties, vietoje acto, pildavo ir ant silkutės. Šiemet radau sėklų ir sėsiu dryžuotų burokėlių, nes labai noriu išbandyti kas gausis. Raudoni paraugti burokėliai ir man greitai "glitėja"
Su baltais žiedais redau TONDA DI CHIOGGIA - UAB "Sėklos" gamybos. Panašaus pavadinimo ir išvaizdos yra ir Sigitos nurodytoje parduotuvėje. Patikrinsime kas gausis
Su baltais žiedais redau TONDA DI CHIOGGIA - UAB "Sėklos" gamybos. Panašaus pavadinimo ir išvaizdos yra ir Sigitos nurodytoje parduotuvėje. Patikrinsime kas gausis
Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi
Va čia gali būt ir atsakymas: Chioggia labai saldūs, net per daug. Mesa auginom pernai, bet raugint nebandėm. Dar turiu kelias sėklas.
Saulius Jasionis
Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi
tai jei visas triukas yra spalvoj, tai gal ir geltoni gerai rūgsta? http://www.e-seklos.lt/lt/asortimentas/ ... s_golden_1
kas čia tuose raudonuose burokėliuose didina kraujo krešumą?geltonais švelnaus skonio šakniavaisiais, tinka dietinei mitybai nes neturi kraujo krešumą didinančios medžiagos
Kristina
-
- Posts: 1083
- Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
- Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
- Contact:
Re: Pasiteisinusios pirktines seklos - dalijames patirtimi
Manau, kad Saulius turėjo omeny cukraus kiekį, ne spalvą.
Žilvinas Žurauskas