Česnakai

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Česnakai

Post by Mama Smilga »

Ačiū, Jule. Labai naudingas paliudijimas. Ankstesnis sodinimas maždaug atitiko tą laiką, kai ir gamta juos "sėja". Suspėjo išauginti pilnavertes šaknis, kurios pavasarį ir aprūpino augalą tinkamai.
Julė
Posts: 168
Joined: Wed Mar 14, 2012 3:49 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Česnakai

Post by Julė »

Laukiu nesulaukiu kol užaugs :) tik neramina pradėję gelsti lapai. Matyt metų metais įprastai dirbta dirva duoda apie save žinot.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Česnakai

Post by saulius »

Lapų geltimo gali būt keletas priežasčių: sausra, dirva nepraleidžia oro, per rūgšti dirva, azoto trūkumas. Pastarasis pas mus atsiranda dėl organikos trūkumo dirvoje.
Saulius Jasionis
Julė
Posts: 168
Joined: Wed Mar 14, 2012 3:49 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Česnakai

Post by Julė »

Mulčiuoju jau antrus metus šį plotelį. Pirmais - auginau bulves po šiaudais, dabar auga česnakai lapų-šieno paklotėje. Įsivaizdavau, kad dirvožemis greitai atsistatys jį uždengus ir duos gerą derlių. Dabar suptantu, kad nereikia skubėti su svajonėmis :) taigi, geltonuojantys česnakų lapai nėra blogai. Jie parodo, kad žemei reikia laiko, mano kantrybės ir žinių.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Česnakai

Post by saulius »

Jeigu žemė puri, pabandyk palaistyt silpnu mėšlo tirpalu. O jeigu suplūkta- subadyk kokiu strypu. Situacija pagerės.
Saulius Jasionis
Julė
Posts: 168
Joined: Wed Mar 14, 2012 3:49 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Česnakai

Post by Julė »

Gerai, dėkui už patarimus!
Ecka
Posts: 116
Joined: Wed Mar 16, 2011 12:00 am
Contact:

Re: Česnakai

Post by Ecka »

Taip gaunasi, kad česnakai per pastaruosius metus augo vos ne visur darže, tai iš pavasario klajoklių pridygsta bet kur. Man tai labai patinka, retinu, kas ne vietoj ir vartoju valgymui nuo galvos iki kojų. Lapai į salotas, koteliai (kol nesumedėję) į troškinius, galvutės kaip visada tinka visur (galima ant duonos su nedaug sviesto). Jei geri daigai, tai skabau tik lapus, o šaknies net neraunu- juk ir lapai česnaku kvepia.
Dabar daugeliui laikausi "skalsumo"- jei valgomos šaknys, tai valgomi ir lapai. Nevalgau pomidorių, bulvių, moliūgų lapų, bet burokai, jauni morkų, ridikėlių, kopūstų-brokolių daigų, jauni rabarbarų lapai ir kotai ir visa galybė kitų lapų puikiai tinka į mišraines. jau nekalbant apie laukinius augalus. Žliūgės, dilgėlės, kiaulpienės visada rasi. 1-2 balandas auginu iki labai didelių specialiai dėl lapų. Kai prasideda žiedai, vėl gaunasi margos spalvingos mišrainės. labai skanu tešloje kepti cukinijų- moliūgų žiedai. Šiandien net smulkias braškes sudėjau į česnakinę mišrainę- visai patiko kolegoms.Kol jaunos net celofaninių žirnių ankštys smulkiai sukapotos tinka į mišraines (šparaginiai žirniai šiemet vėluoja). Labai patinka į lapines mišraines įberti daigintų saulėgražų ir daigintų kviečių- gaunasi daugiau kramtymo, rimtesnis sotesnis maistas. Dar ypač pasiteisino sideratas garstyčios, sėjau pavasarį dirvai dengti, dar dabar pilni kampai, tai didelę dalį mišrainių sudaro garstyčių lapai ar viršūnėlės- labai skanu ir visada po ranka, ir sau ir kaimynams salotos garantuotos. Jų lapai nėra labai aštrūs, tiesiog nereikia pipirų. Šiemet sužinojau, kad labai gerai valgyti šilkmedžio lapus, tuos tai praeidama vis kelis pakramtau. Žodžiu , chlorofilas gaunamas gausiai.
Eimutė
Posts: 682
Joined: Thu Sep 23, 2010 1:08 pm
Location: Širvintos
Contact:

Re: Česnakai

Post by Eimutė »

Ačiū už puikias įdėjas
Širvintos
Hora
Posts: 776
Joined: Sat Jan 05, 2013 9:11 pm
Location: Pajūris
Contact:

Re: Česnakai

Post by Hora »

česnako gausus kasdienis valgymas -ne kokia idėja. Jis gi kaip antibiotikas, tinka išplitusiai netinkamai mikroflorai sunaikinti-vartojamas kandidozės atveju. Šiuo metu mokslas pateikia vis daugiau įrodymų, kad mūsų sveikata, imunitetas, priklauso nuo įvairių mikrobų padermių, gyvenančių žarnyne. Jei česnaku nuolat juos naikinsim, kas rūpinsis mūsų organizmo poreikiais? Lapus į salotas vartoti galima- juose mažiau veikliųjų medžiagų.

http://www.pasveik.lt/naujausi-medicino ... tai-/73032
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
Hora
Posts: 776
Joined: Sat Jan 05, 2013 9:11 pm
Location: Pajūris
Contact:

Re: Česnakai

Post by Hora »

va, jei dar neužknisau :lol: dar pasiskaitykit
http://www.dissercat.com/content/mikrof ... h-zaboleva

У большинства больных энцефаломиелополирадикулоневри-том (79,8%) и рассеянным склерозом (88,6%) выявляется дисбактериоз кишечника,

toliau:
Disbakteriozė arba disbiozė – žarnyno mikrofloros sudėties ir savybių pasikeitimas.

Disbakteriozė dažniausiai atsiranda, kai vartojami chemoterapiniai vaistai, ypač antibiotikai, citostatikai, imunosupresantai, nes daugelis jų slopina arba naikina organizmui reikalingas bakterijas. Pvz., plataus veikimo spektro antibiotikai sunaikina ne tik ligos sukėlėją, bet ir natūralią mikroflorą. Todėl įsigali toksigeniški, nepalankiai virškinamąjį traktą veikiantys mikrobai.

Patį česnaką galima priskirti prie plataus spektro antibiotikų ir naudoti tik gydymo tikslais. ;)
Mokaisi, mokaisi, ir vis vien durnas miršti.
Post Reply

Return to “Daržininkystė”