Mulčiavimui ar ko nesupratau?
Viskas gerai, tik norėjau pasakyti, kad reikia žinoti KODĖL tai daroma. Dabar taip išeina, kad Saulius sako: "reikia mulčiuoti mediena". Visi paklausia kiek centimetrų dėti, kokios rūšies mediena, ir kokio dydžio gabalai. Na ir pirmyn. Mulčiuojam. O kodėl tai daroma? O gal to daryti visai nereikia?
Mes esame pripratę prie instrukcijų. Duokite receptą - kiek ko dėti, kiek ko purkšti ir viskas. O gi gamtinėje žemdirbystėje stengiamės išsiversti be receptų. Instukcija kiek ko dėti mums turėtų būti paskutinėje vietoje. Kai jau supranti ką tas medienos mulčias duos augalams ir kodėl, va tada pats sugalvoji kiek centimetrų dėti. Centimetrai yra paskutinis etapas, o mes po senovei pradedame nuo instrukcijų.
O turėtų būti visai kitaip. Štai Saulius iškelia temą apie stambų inertišką mulčią. Ir pas mus galvoje prasideda mąstymo procesas. Kyla klausimas: "kas atsitinka uždėjus stambaus mulčio?" Kas vyksta gamtoje, kai nukrenta didelis medis? Pirmus metus ten apskritai nieko nevyksta. Antrus irgi. Guli jis ir tiek. Tai kodėl aš turėčiau dėti medieną? Trečiais metais ant medienos išdygsta grybukai. Kokie? Nevalgomi, kažkokie šungrybiai. Ką jie daro? Jie ardo medieną - valgo. Nu ir kas? Na, jie suskaido medieną iki paprastesnių medžiagų, o tas medžiagas gali paimti kiti gyviai, kurie pagaliau paduos augalams ir augalai pasimaitins. Na ir kas, kad pasimaitins? Pasimaitina visi augalai. Kodėl turėčiau dėti medieną? Galiu dėti šieno, lapų, pjuvenų, šiaudų... Viską skaidys mikrobai ir duos augalams valgyti. Ir dar greičiau suskaidys ir dar greičiau pavalgys mano augalas. Juk bet kokiame šiene maistinių medžiagų yra tiek pat kiek ir medienoje - tiek pat anglies, azoto, vandenilio, mikroelementų. Kodėl turėčiau dėti medieną? VIen dėl to, kad ji inertiškesnė ir iš karto nepus? Kad uždėsim ir darbo nereikės ilgai? Na, bet jei noriu efekto savo medžiams dabar, tai turėčiau dėti lapus. Mediena gi pradės duoti efektą tik po trijų metų. Gal šiais metais viską apkloju lapais ir kur ne kur pridedu stambios medienos. Šiais metais lapai duos savo efektą, po poros metų pradės pagaliau mediena irti ir pradės ji duoti efektą.
Gerai. Bet lieka tas pats klausimas. Tai kodėl reikia dėti tą medieną? Gi galime dėti visada lapus ir augalai visada bus pavalgę. Vien dėl to, kad mažiau dirbti? Kitam žmogui gal kaip tik lapų gauti lengviau nei medienos ir su mediena teks ilgiau padirbėti. Bandom aiškintis giliau. Ką gero duoda mediena? Joje veisiasi visokios kirmėlės, vabzdžiai, kirstukai, pelės... Ar man reikia pelių? Nelabai. Kirmėles paskui les paukščiai? Nu bet paukščiai daugiausiai ima kirmėles iš stovinčios medienos, o po žemę jie nesikapsto. O gal kapstosi? Ar tikrai jei dėsiu medienos atskris paukščiai? Reikia pabandyt pastebėti miške. O gal paukščiai tada ir po lapais ieško kirmėlių ir mulčiuoti gerai ne stamia mediena, o lapais ir pjuvenom? O gal medieną neguldyti, o prikrauti taip pusiau gulomis, kad ir paukščiams kyšotų mediena kur patogu atsitūpti ir kirmėliių susirasti ir įvairesnė ta mediena bus. Hmm... įdomi mintis. Driežas dar užsilips pasišildyti ant iškilusios medienos ar gyvačiukė. Puiku, įvairovė darže mums yra labai gerai. Bet įvairovę aš galiu pasiekti ir kitais būdais. Galiu sukrauti tokią krūvą medienos kampe sklypo, dviejuose kampuose. Man ji nesimaišys, o vabzdžiai, pelės, paukščiai ir kiti gyvūnai gi vis tiek duosis po visą sklypą. Gal taip geriau? Ne, gal geriau dėti prie augalų, kad priedo ne tik būtų bioįvairovė, bet dar jie ir pavalgytų.
O kur deda gamta? Gamta numeta vieną kitą medį miške. Reiškia sode man tai reikės daryti. Pievoje gamta neprimėto. Reiškia darže netinka. Ir krūva medienos atviroje vietovėje neatsiranda. Visą ją mėto pavėsyje. Na, gerai, išsiaiškinome kur kiek meta gamta. O kodėl? Na, dėl to, kad gyventų visokie gyviai - bioįvairovė. Kam mum ta bioįvairovė? Na, bioįvairovė saugo nuo ligų ir teikia kokybę. Na, ir jeigu to užtenka, tada tiesiog žiūrim į gamtą. Pas mus jauni medžiai, reiškia metam mulčio tiek, kiek miško jaunuolyne yra. Nieko ten nėra, tik medžiai tankiai suaugę. Pala, o gal man tada jei pas mane ne suaugę medžiai, o jauni, tai ir reikia visai kitaip daryti? Gal medienos gabalai dedami sename sode, kur obelys didelės ir kitokį pavėsį mikroklimatą sudaro, o mano jaunas sodelis galbūt turi būti panašus į jaunuolyną? Gal mulčio dėti visai nereikia, o tik susodinti tankiai medelius...
Štai truputį parašiau kaip maždaug turi mąstyti gamtine žemdirbyste užsiimantis žmogus. Atsakymo nepateikiau, čia toli gražu dar iki atsakymo, bet gal kam nors aiškiau bus kaip pačiam susirasti atsakymus, kaip darytis nepriklausomu, kaip nustoti vadovautis instrukcijomis.